Vethető még ősszel spenót a kertbe?

Vethető még ősszel spenót a kertbe?

Agrofórum Online

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy spenótot vethetek még ősszel is a házikertbe?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A spenót egy olyan zöldségfajunk, mely a környezeti feltételek iránt nem kifejezetten igényes, ezáltal egy könnyen termeszthető növénynek számít akár kiskerti körülmények között is. Jellemző rá, hogy hidegtűrő növényfaj, így a hidegebb körülmények mellett sokkal könnyebben termeszthető, mint túlzottan meleg időjárás esetében. Ezt bizonyítja az is, hogy magszárképződése 20 fok feletti hőmérsékleten már megindulhat a megvilágítottság hosszának függvényében. Vízigény tekintetében a többi zöldségfajtól nem nagyon tér el, de rosszabb vízellátásnál is képes megfelelően fejlődni.

Az átteleltetésre kerülő spenótot a kora tavaszi szedéshez szeptemberben, de még októberben is elvetjük, és a következő év áprilisától kezdhetjük szedését. Rövid tenyészideje miatt, valamint őszi termesztés esetén a kert területhasznosítása is kiváló, hiszen előveteménnyel termesztése megfelelően kombinálható. Nagyon fontos a helyes fajtaválasztás, hiszen a fajták biológiai tulajdonságai közül nagy jelentősége van a fényigénnyel kapcsolatos felmagzási hajlamnak. Az őszi-téli fajták szeptemberi vetése javasolható, melyek gyengébb fényviszonyok között, rövid nappalok esetében is bőséges termést adnak, hosszúnappalos körülmények között azonban magszárat fejlesztenek. Ezzel szemben a nyári fajták magszárképzésre kevésbé hajlamosak, télen viszont nem képesek dús lombozatot fejleszteni. Jelentős eltérés mutatkozik a fagyérzékenységben is.

A télálló fajták a téli hidegben nem pusztulnak el, akár a -10 vagy -15 fokot is képesek átvészelni anélkül, hogy sérülést szenvednének. A nyári fajták ezzel ellentétben a nagyon hideget nem bírják, kb. 4-5 fok körüli hőmérsékletet tudnak elviselni átmenetileg. A szaporítása mindig állandó helyrevetéssel történik. Viszonylag gyorsan csírázik, már a vetéstől számított 5-7. napon megjelennek a sziklevelek. Különösebb ápolást nem igényel, a ritkábban vetett állományt esetleg kapálni kell, de a sűrűbben vetett esetében még ez sem feltétlenül szükséges. Száraz évben az öntözés is elkerülhetetlen, melyet mindenképp termésmennyiségének növekedésével fog meghálálni.

Megelőzhető az, hogy a saláta felmagozzon?

2022. augusztus 14. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként lehet megelőzni a saláta felmagzását?

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?

Magszárba megy a karalábé

2017. május 1. 19:43

A korai szabadföldi és hajtatott karalábé termesztésben előfordul a gumóképzés előtti magszárfejlesztés.