17℃ 11℃
április 27. Zita, Mariann, Anasztáz

A hidegtől sárgulnak meg a már kiültetett palánták?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy vajon a hideg miatt sárgultak meg a kiültetett palántáim? Vagy más oka lehet?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Az elmúlt időszakban még jó pár éjszaka hűvösnek bizonyult, ami elsősorban a túl korán kiültetett, melegigényes zöldségnövények palántáira lehetett rossz hatással. A zöldségnövények közül az uborka, a görög- és sárgadinnye, valamint a paprika tekinthetők a legmelegigényesebbnek. Számukra a 25 °C-os hőmérséklet az optimális, míg a paradicsom és a tojásgyümölcs 22 °C-on érzi magát a legjobban. Az optimálistól való kismértékű, ±7 °C-os eltérést képesek a növények még károsodás nélkül elviselni, viszont már ±10-14 °C-os eltérésnél életfolyamataikat minimálisra csökkentik le.

Kevéssel fagypont feletti hőmérsékletnél pedig a növények növekedésének jelentős lelassulása, terméskötődésük hiányossá válása következhet be. A megfázás tünetei később figyelhetők csak meg a növényeken, melyekhez továbbá a vontatottabb fejlődés, a virágok kötésének elmaradása is társulhat. A látható fagyási sérülések a növények nagyobb víztartalmú részein következnek be főként, melyek üvegszerűen áttetszővé válnak, majd feketednek, hervadnak. A fagy és a hideg leginkább a kora tavaszi, valamint a késő őszi időszakban való termesztés során szokott károkat okozni.

A fent leírtakból jól látható, hogy nem érdemes a palánták kiültetését siettetni, ajánlatos inkább a növény számára kellő hőmérséklet bekövetkeztét és tartós fennállását megvárni. A korai kiültetéssel járó kockázat általában jóval nagyobb, mint amennyivel a zöldségek termésének érése, így a szüreti időszaka előbbre hozható. A hidegebbet tűrő zöldségfajok a hűvösebb éjszakákon sem szenvednek károkat, így ezek ültetését, vetését részesítsük előnyben (saláta, karalábé, brokkoli, egyéb káposztafélék).

A palánták ültetés utáni sárgulása és lilulása is gyakori tünetként jelenik meg, mely egyrészt a palánta gyökerének fejlettségével hozható összefüggésbe. Ez főként a jelentősebb hajszálgyökér-sérüléssel járó ültetésnél tekinthető általánosnak, hiszen a megfelelően tápanyaggal ellátott talajból az ilyen gyökérrel rendelkező palánták nem képesek a tápanyagok kellő mennyiségű felvételére. Ebben az esetben érdemes lehet a leggyorsabb hatás elérése érdekében lombtrágyázással az elszíneződést orvosolni.

Kiemelt kép: Pixabay

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Milyen fajtát válasszak, hogy nyártól őszig folyamatosan teremjen a paradicsom?

2025. február 4. 04:37

Hogyan lehet elérni, hogy nyár elejétől őszig folyamatosan legyen érő paradicsomom a kertben? Nyár végére legyengülnek a tövek, leveleik leszáradnak és már alig teremnek. Milyen fajtát válasszak?

Palántanevelésben nélkülözhetetlenek a tőzegek

2020. január 24. 04:36

Palántanevelésre számos mesterséges és természetes, szerves és szervetlen anyagot használnak a világon, de a szaporítóföldeknek döntő többsége tőzeg vagy tőzegből készült földkeverék.