A szamóca leveleit valóban le kell szedni március 15-ig?

A szamóca leveleit valóban le kell szedni március 15-ig?

Agrofórum Online

A tavalyi szamóca leveleit tényleg le kell szedni március 15-ig? RS2 tőzegbe szoktam ültetni a palántákat, ez jó a szamócának?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A szamóca lombleveleire folyamatos cserélődés jellemző, hiszen évente több levélgeneráció fejlődik ki és ezzel párhuzamosan az idősek elhalása figyelhető meg. Azokat az idősebb leveleket, melyek tevékenységüket befejezték, valamint elhaltak vagy fertőzöttek érdemes eltávolítani. Az indák eltávolítsa is szükséges lépés, hiszen ez elősegíti az anyatövek fejlődését, terméshozását, valamint a rügydifferenciálódást, és könnyebbé teszi az ápolást is.

A lomblevelek összességének eltávolítására szüret után szokott sor kerülni, hiszen kedvező hatása csak akkor érvényesül, amennyiben ezt még ebben az időszakban megtesszük. A később végrehajtott lombeltávolítás gyengíti az oldalelágazódások fejlődését, a nyári levelek képződését, ezáltal a termés minőségét és mennyiségét egyaránt. Ez azt jelenti, ha tavaly szüret után nem távolította el a szamócák lombját, akkor ezt már semmiképp se tegye meg most tavasszal.

A lomblevelek eltávolítására szüret után szokott sor kerülni a szamócánál (fotó: a kérdező felvétele)

Egyszer termő szamóca esetében érdemes viszont a tövek szürete utáni lombozat eltávolítását elvégezni, hiszen ennek számos előnye ismeretes. Az előnyök közé sorolható az oldalelágazódások és a nyári levelek kedvezőbb fejlődése, a rügydifferenciálódás feltételeinek javulása, a terméshozam növekedése, hatékonyabb növényvédelem az atkák és a szürkepenész ellen, valamint csökken a szamócatövek vízigénye is.

A szamóca talajigényét tekintve igen változatos adottságok mellett is eredményesen termeszthető, de a legkedvezőbb számára az olyan közeg, melynek jó a víz- és a levegőgazdálkodása, gyengén savanyú vagy közepes pH értéke van. Emellett a nagy humusz- és tápanyagtartalom is alapvető követelménynek számít. Fontos, hogy talaja levegős legyen, hiszen tömött és túlzottan vizes körülmények között gyakran támadják meg a töveket talajlakó gombák. A tőzeg jó választás lehet, viszont érdemes hozzá komposztot vagy érett trágyát keverni, valamint homok vagy perlit hozzáadása is hasznos lehet, hiszen ez elősegíti a talaj megfelelő levegőzöttségét. Cserepes, konténeres nevelés esetén érdemes arról is gondoskodnunk, hogy a felesleges víz szabadon tudjon távozni az edényből, mellyel szintén a betegségek kialakulása és a gyökerek fulladása kerülhető el.

Telepítsünk sövényt!

2019. június 7. 05:36

Hogyan kezdjünk neki egy térelválasztó vagy a kíváncsi szemek elől jótékonyan takaró, természetes sövényfal létrehozásához? Milyen növényfajok/fajták közül választhatunk? Hogyan ültessük el a növényeket? Mire kell feltétlen odafigyelnünk a növények gondozásánál?

Miért is fontos csapadékmentes időszakban a talajbaktérium készítmények használata?

2019. április 10. 13:36

A kérdést Holopovics Zoltánnak, az Agrova Kft. Fejlesztési- és Szakmai vezetőjének és Varga Sándornak, Biológiai- és Talajerőgazdálkodási Szakmérnökünknek tettük fel.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Miért világosak a naspolya levelei?

2018. május 7. 13:42

H. Lajos kérdése: a holland óriás naspolyának miért világosak a levelei, mi a problémája, mivel védekezzek ellene?