Alig hajtottak ki az almafák. Mi okozhatja a problémát?

Agrofórum Online

Almafáimmal vannak gondok, nehezen hajtottak ki tavasszal. 4 almafám van a kertben és mindegyik hasonló módon viselkedik. A megküldött képek alapján remélem, kapok segítséget.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Azt írta, hogy alig hajtottak ki az almafák, és kicsik a levelei. A képeken más tünetek is azonosíthatók: a levelek sok helyen sárgás színűek, jellemzően csokrosan nőnek. A fák ágai erősen fel vannak kopaszodva, nincsenek elágazásai, valószínű voltak, csak levágták, és a hosszú kopasz ágak végén láthatók a lassan növő levelek.

Többféle betegség, probléma is van a fáknál.

A helytelen metszés vagy betegség miatt kialakult ágrendszert fel kellene újítani, meg kellene ifjítani a fákat – lombhullás után – erős ifjító metszéssel. Ezzel elérhető lenne az új ágrendszer, új termőrészek kialakulása. A metszés jó alkalom lesz az ágak egészségi állapotának megvizsgálására is, a metszési felületek sárga vagy barna elszíneződése jelzi, ha kórokozóval fertőzött a faszövet. Az ilyen ágakat az egészséges részig le kell vágni. Belső fertőzés is okozhat víz- és tápanyagszállítási zavarokat, levélzet sárgulást.

Csokros levelű almafa (Fotó: a kérdező felvétele)

A csokrosan fejlődő levelek és azok, erek közötti sárguló színe tápelemhiányt is jelez. Mivel a kert különböző helyén növő és négy különböző fajta almafánál hasonló tüneteket észlelt, azonos tényező okozza az elváltozást.

Hajtások levelének sárgulását a cink, a kén, a bór, a réz, a cink, a vas és a magnézium hiánya is okozhatja. A fákon megfigyelt csokros levélképződést pedig cink- és magnéziumhiány is kiválthatta. Elég sok tényezőt felsoroltam, ami hasonló tüneteket tud előidézni fákon. A pontos ok meghatározásához a talaj és a levelek mintáinak összetételét lenne szükséges analizáltatni erre a munkára specializálódott laboratóriumban.

Csokrosan növő levelek az almafán (Fotó: a kérdező felvétele)

A sárgulás megszüntetésére és a fák erőnlétének fokozására összetett lombtrágyaoldatból lombpermetezést javaslok. Számos cég forgalmaz olyan oldat formában kiszerelt műtrágyát, ami a N, P és K mellett a leggyakoribb mezo- és mikroelemeket is tartalmazza a növények számára szükséges arányban, és lombpermetezéssel lehet azokat a növényekbe bejuttatni. A leveleken keresztül minden tápanyag, ami a leveleken megtapad, bejut a levélbe, maradéktalanul felszívódik néhány órán belül.

Régóta bevált és számos helyen árusítják a Wuxal Szuper oldat műtrágyát, melynek 0,3-0,4%-os oldatával (3-4 ml/liter víz) javaslom a fák lombjának permetezését hetente augusztus végéig. A sárgulásnak indult leveleket, ha még ne történt meg a zöld színanyagok lebomlása, visszafordítja, visszazöldíti. Wuxalos lombpermetezést a kert egészséges többi fás és lágyszárú növényeinél is végezhet 10-14 napos időközönként, cserepes, konténeres virágoknál is, meghálálják a kezelést.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Beteleltetéskor vagy tavasszal metsszük meg a muskátlit?

2024. október 29. 04:38

Beteleltetés idején vagy tavasszal kell inkább megmetszenem a muskátlit? Válaszukat köszönöm!

Hogyan állíthatom meg, illetve előzhetem meg a levélhullást a fikusznál?

2022. október 6. 04:37

Kislevelű fikusznövényem levelei elkezdtek erősen hullani, megritkult a lombja. Hogyan állíthatom meg, illetve előzhetem meg a levélhullást?

Miért nem terem nálam sem az őszibarackfa, sem a sárgabarackfa?

2023. november 3. 04:39

Érdeklődöm, hogy meg tudnám-e menteni az őszi- és sárgabarackfámat, melyek kb. 4-5 évesek? Az őszibarack már egyszer virágzott, volt rajta 30 szem barack, de kb. 2 cm-es méretnél lehullott minden termés. Azóta nem virágzik, nem terem, a fa kérge kicsit szürkés. A sárgabarackfa is egyszer virágzott, termés nem volt rajta.

Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

2019. január 29. 08:58

A szőlő tőkebetegségeivel szembeni védekezési eljárások egyik alappillére a helyes metszés. A WINETWORK projekt keretében összegyűltek a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek, illetve azok a jó gyakorlatok, melyek alkalmazásával az európai szőlő- és bortermelést nagyban fenyegető két betegség megfékezhető. Ezek közé tartozik a metszés is.