Alig maradt egy-két ép levél a barackfámon – megmenthetem még?

Alig maradt egy-két ép levél a barackfámon – megmenthetem még?

Agrofórum Online

Március elején vettem birtokba a kertet, most ismerkedem a fákkal. Azzal kezdtem, hogy a gyümölcsfák törzsét elkezdtem lemeszelni. Őszibarackfáknál a virágzás idején vettem észre, hogy pöndörödnek az új levelei, néhol színesednek is. Most azt próbálom csinálni, hogy egyenként szedegetem le a deformált leveleket. Tegnap a fák alá szétszórtam egy Tyrás oldatba áztatott perlitadagot. Mindennek ellenére a barackkezdemények fejlődnek. Van, ami bársonyos és szürke még, és van, ami lilás és fényes. Nem tudom, ez a betegség jele-e. Végül van olyan kis termés, amin már látszanak kis fehér elszíneződések (ez csak egy fát érint). Kérdésem, amit mostanáig csináltam, van-e valami értelme? Van-e esély arra, hogy valamennyi gyümölcsöt megmentsek idénre? Milyen beavatkozást javasolnak ezen a ponton, és a későbbiekben, megelőző jelleggel.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Levelére, melyben több kérdést is feltett és több betegség tüneteit is ismertette, az érintett problémák sorrendjében válaszolok.

  • A téli fatörzsvédelem praktikus módszere a törzsek meszelése, ezt ősz végén javasolt elvégezni. Segíti a fagy okozta repedések megelőzését a fatörzseknél.
  • Az őszibarack levélkék deformációja már a kisméretű leveleknél fellép, igen korán. Valójában azok fertőzése már 0,5-1 cm-es méretüknél megtörténik. Tehát a tafrinás betegség elleni védekezést, elsősorban hűvös és magas páratartalmú, esős időjárásnál a sziromhullás után azonnal érdemes megkezdeni. Jelenleg a szabadforgalmú szerek közül a difenokonazol hatóanyagú felszívódó hatású szerek vannak ellene engedélyezve, és vannak forgalomban. Score és/vagy Alfa solo gombaölő szer néven árusítják kiskerttulajdonosoknak. Többszöri kezelés, permetezés lehet ellene szükséges. A beteg levelek lecsipkedése is egy megoldás, de a leveleket nem ajánlott a földre ledobálni, hanem össze kell gyűjteni egy PVC zsákban, majd kidobni a zárt zsákkal együtt. Ha a fertőzött levelek nem hullanak le a talaj felszínére, felesleges annak Tyras kezelése. A gomba nem ott telel át, Tyras talajkezelés szakmaiatlan javaslat, kereskedelmi fogás. A gomba a fertőzött fán telel, ezért télen 1-2 alkalommal réz hatóanyagú lemosó permetezés indokolt ellene még rügypattanás előtt. A tafrinás betegség tavasszal a fiatal termések fejlődése idején magától megszűnik, ha az időjárás megváltozik: a levegő felmelegedik, és száraz, napos idő lesz jellemző.
Tafrínás torzult levelek és moníliás ágelhalás
Tafrinás torzult levelek és moníliás ágelhalás (fotó: a kérdező felvétele)
  • Az őszibarack termései szöszösek, molyhosak, fajtától függően különböző mértékben, a szőrözöttség ezüstös színű, nem betegség, amit lát. Amelyik barack bőrszövete pedig sima, és vöröses színű, az kopasz barack lesz, más néven nektarin.
Kezdődő lisztharmatfertőzés őszibarackon
Kezdődő lisztharmatfertőzés őszibarackon (fotó: a kérdező felvétele)
  • A kis fehér foltok pedig a zöld őszibarack termésen a lisztharmatfertőzés kezdeti tünetei. A leveleket és terméseket is fertőzheti a lisztharmat, súlyosabb kárt a termés héján tud előidézni: ugyanis a fehér színű, penészhez hasonló foltok alatt a gyümölcs héja elhal, és a foltnál a bőrszövet nem tud tágulni, a gyümölcs hízását nem tudja követni a bőrszövet, ezért bereped. Ahol egy gyümölcsön sebzés keletkezik, ott másodlagosan megtelepedik egy szaprofita gomba, romlást, rothadást idéz elő. Lisztharmat ellen a már megvásárolt Alfa solo nevű készítmény is alkalmazható. Azon kívül valamennyi kén hatóanyagú készítmény is hat a lisztharmatok ellen, valamint a Fontelis nevű felszívódó hatású gombaölő szer.
  • A képen az őszibarackfán korábbi moníliás hajtáselhalás tünetek is láthatók. A virág- és hajtásfertőző monília betegség ellen virágzás ideje alatt 3 alkalommal szükséges megelőzően védekezni, különben a gomba pár év alatt a fás részekbe belenőve a teljes fát kipusztítja. Ellene megelőzően, virágzás alatt a következő felszívódó hatású III. kategóriás szerek engedélyezettek: Chorus, Fontelis, Score, Signum, Switch, Teldor. A szereket váltogatva kell felhasználni. A fán áttelelő gomba ellen pedig réz hatóanyagú lemosó permetezés szükséges nyugalmi időszakban.

Kiemelt kép: Pixabay

Felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2020. március 23. 08:47

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet.

Közepes gyümölcstermésre számíthatunk a fagykárok miatt

2020. április 10. 10:47

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés.

Mit tehetünk, ha az őszibarackfa törzse elfeketedett és fehér gombák is megjelentek rajta?

2023. március 7. 04:38

Az őszibarackfáim törzsének és vázágainak egy része tavaszra elfeketedett és fehér gombák sűrűn rátelepedtek, ráadásul az ágak meg is vannak repedve. Kérdésem, hogy mit lehet tenni a drótkefézésen túl? A választ előre is köszönöm.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.