Mi okozza barna, kiemelkedő vonalak fejlődését álló muskátlik levelein?

Mi okozza barna, kiemelkedő vonalak fejlődését álló muskátlik levelein?

Agrofórum Online

Muskátlipalántáimon a fóliaalagútban olyan furcsa tüneteket láttam megjelenni, amik eddig még nem fordultak elő. Álló muskátlik levelein barna, kissé kiemelkedő vonalak fejlődtek. Csak egyes fajtákon gyakori, bizonyos fajtákon nem látni. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A muskátlin, elsősorban a futó vagy félfutó muskátlifajtákon gyakori az ödéma nevezetű élettani betegség, elsősorban szabadföldi viszonyok között. Az álló muskátli (Palargonium zonale) fajtáin még nem láttam, én sem. Muskátlifajták között eltérés van a betegséggel szembeni hajlamra, vannak, melyeken nem fordul elő, vannak, amiken gyakran fellépnek.

Az ödéma élettani, vízforgalmi betegség. Bár a növény életét nem veszélyeztetik, élettevékenységét megzavarják. A növények sok, a kelleténél több vizet szívnak fel, mint amit el tudnának párologtatni, ennek hatására fejlődnek ki apró, hólyagszerű képződmények, amik a muskátlinál vonalak formájába rendeződnek. Az elhalt sejtek a levélszövetből kiemelkednek, megbarnulnak, parás kinézetűek. A tünetek a levelek élete végéig fennmaradnak, nem tűnnek el, csak a levelek eltávolításával. A levelével is díszítő virágoknál az ödémás levelek zavaró látványt nyújtanak, a kiültetésre nevelt virágok eladásánál hátrányt jelentenek.

Muskátli levélen barna elhalás
Muskátli levélen barna elhalás

Azt írja, hogy melegebben tartja a muskátlipalántákat, mint amilyen hőmérsékletre szükségük lenne, mivel más, egynyári magvetést is nevel ugyanabban a fóliasátorban. Sajnos az egy légtérben nevelt, különböző hőmérsékleti igényű növények esetében ez előfordulhat. Hasonló a helyzet a házilag nevelt palántáknál is, amikor különböző hőmérsékletet kedvelő növények palántanevelését egy helységben végzik. Az ödémabetegség gyakori zöldségnövények palántáinál is, különösen fogékonyak a paprika-, paradicsom-, batátapalánták.

Muskátli ödémája
Muskátli ödémája

Az ödéma megelőzésére az öntözés csökkentését, a léghőmérséklet és a levegő páratartalmának összehangolását, a nevelési hőmérséklet enyhe csökkentését, a fényerő növelését, a levegő páratartalmának csökkentését szellőztetéssel, valamint a harmonikus tápanyagellátást javasolják a szakemberek.

Jelen esetben a fóliaházban naponta többszöri szellőztetés lenne szükséges, hogy a páradús levegő eltávozzon a légtérből. A magas energiaárak miatt, fűtési szezonban a termesztők a meleg levegőt nem szívesen engedik ki a fóliából, de meg kell tenni, különben tönkremehet a növényállomány. A rövid ideig és a fóliasátor két végéről folytatott szellőztetéssel a belső légtömeg nem hűl le, csak kicserélődik. Ennek elmulasztásakor a levegő páratartalma megemelkedik, és számos gombabetegség is felszaporodhat. A rendszeres szellőztetés a házi palántanevelés során is nélkülözhetetlen.

Kiemelt kép: Pixabay

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

2024. február 27. 05:40

Korántsem mindegy, milyen ültetőközeget választunk palántáink számára! Ha nem bízunk másban, mint amit magunk elkészítünk, akkor itt a lehetőség: állítsuk elő mi a palántaföldet!

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

2023. június 4. 07:34

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

Mikor kezdjem el, és milyen sorrendben végezzem a zöldségek magvetését?

2023. február 1. 04:38

Mikor kezdjem el kertem számára a zöldségek magvetését palántaneveléshez, milyen sorrendben? Ebben tudnának segíteni?

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?