Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A palánták kiültetése előtt, azok fajától függetlenül, vagyis bármely zöldségféle palántájáról is legyen szó, edzésükre van szükség. Ez nem jelent mást, minthogy a növényeket kertbe való kiültetés előtt lassan szoktatjuk hozzá a külső körülményekhez, változó környezeti hatásokhoz. Nemcsak a hőmérséklethez, hanem a változó fényviszonyokhoz, UV-hoz, szélhez egyaránt hozzá kell szokniuk a palántáknak. Főként azon növényeknél van ennek jelentősége, melyeket egész eddigi fejlődésük során védett körülmények között tartottunk, de a vásárolt palánták esetében szintén szükséges ennek elvégzése, amennyiben erre még nem került sor. A kiültetés időpontjától függően a folyamatot már érdemes lehet április végén elkezdeni, erre legalább egy hét időtartamot rá kell szánni. A melegigényes zöldségfajok palántáinak kiültetési időszaka május közepén jön el, de a fagyos éjszakák elmúltával, valamint a talaj 10 °C-os hőmérséklet fölé emelkedésével akár végleges helyükre is kerülhetnek növényeink.

A növények edzését fokozatosan kell megkezdeni, vagyis először csak pár órára helyezzük ki őket félárnyékos és szélvédett helyre. Minden nap egyre többet hagyjuk kint a palántákat és fokozatosan tegyük át egyre világosabb helyre, vagy akár napsütötte részekre, melyeket hálóval takarunk. Éjszakára még eleinte vigyük be a növényeinket, viszont a kiültetés előtti napokban már akár kint is hagyhatók.

A kiültetésre alkalmas palántára jellemző, hogy szára zömök, vastag, levelei sötétzöldek, gyökerei pedig fehérek, dúsan állók. A megfelelően előkészített talajba való ültetést követően a növényeket alaposan öntözzük be, melyet száraz időjárás esetén feltétlenül naponta végezzünk el. A kezdeti időszakban a növények egy-két hétig még nem növekednek, hiszen azok majd csak gyökeresedésük megkezdődése után indulnak szemmel láthatóan is fejlődésnek. A kezdeti fejlődés, vagyis begyökeresedés, foszfor túlsúlyos tápoldat kijuttatásával segíthető elő, melyet akár heti két alkalommal is érdemes lehet adagolni fiatal növényeink számára.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Védekezés a konyhakerti károsítók ellen

2024. július 21. 10:10

Az ÖMKi Facebook-oldalán ad tanácsokat azoknak, akik zöldségeket termesztenek, és „szelíd” biomódszerekkel szeretnék távol tartani a károsítókat.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.