Beérhet még a zöld paradicsom a kertben?

Agrofórum Online

Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon beérhetnek most még a zöld paradicsomok a kertben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom terméseinek érése meglehetősen hosszú, több szakaszból álló folyamatnak tekinthető. A fajtára jellemző bogyónagyság elérése után, az éretlen, zöld színű termések beltartalmi értékeinek és színének változása következik be, mielőtt a termések végleges, szedésre alkalmas színüket elérnék. A piros bogyójú fajták esetében elsőként fokozatos kivilágosodás, majd sárgulás, végül pedig lassan, a piros halvány árnyalatából érik el a termések a fajtára jellemző piros színezetet. A termések érését jelzi továbbá az is, hogy könnyen leszedhetők, kocsánytól elválaszthatók, valamint a termések puhább állaga is kézzel kitapintható. A teljesen érett paradicsomok megfelelő és kellemes íze egyaránt az érettség mutatója.

A paradicsomnak, termései érlelése szempontjából a 18-24 Celsius-fok közötti hőmérséklet tekinthető optimálisnak. A 10 fok alatti hőmérsékleten terméseinek érési folyamata már megáll. Nemcsak a hideg, hanem a túlzottan meleg sem kedvez az érésnek, 35 fok felett színesedésük ugyancsak nem tud végbemenni. A hideg időjárás ellen, kissé segítve a termések érését, ajánlatos lehet a még kertben található növényeket átmeneti, fóliás takarásban részesíteni. Így valamelyest magasabb hőmérsékletet tudunk a növény számára nyújtani az esetleges színesedés elősegítéséhez.

A kerti szezon végeztével viszont egyik esetben sem tudjuk elkerülni azt, hogy a növényeinken éretlen, zöld paradicsomok maradjanak. Nem feltétlenül kell azonban ezeknek a terméseknek sem, a növényekkel együtt, kidobásra, vagy akár a komposztra kerülniük. A paradicsomokat zölden is érdemes lehet leszedni, majd utóérlelni. A folyamat végeztével sajnos olyan minőségű és ízű termést nem fogunk kapni, mint a vegetációs időszakban a növényen érett termések esetében, de mégis fogyaszthatóvá tehetjük kertünk utolsó ajándékait.

A leszedést még az első fagyok beállta előtt végezzük el! Az ép, egészséges terméseket szabad csak utóérlelni. A leszedett bogyókat helyezzük el, pl. bélelt faládában, majd azt tegyük meleg helyre. A leggyorsabb érési folyamat 20 fokon megy végbe, míg hidegebb körülmények mellett csak lassabb pirosodás várható. A gyorsabb érettség elérése érdekében akár egy alma, vagy egy banán is elhelyezhető a paradicsomok mellett, így a bogyók, a gyümölcsök etiléntermelése által lesznek ösztönözve a gyorsabb érésre. A paradicsomok érlelése során ügyeljünk arra is, hogy válogatásukat rendszeresen végezzük, a rothadó terméseket pedig mihamarabb válogassuk ki, és távolítsuk el!

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?

Fűszernövények szárítása otthon

2023. augusztus 21. 05:40

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.