Bürök van a kertemben? Valójában milyen növényről van szó?

Bürök van a kertemben? Valójában milyen növényről van szó?

Agrofórum Online

Nemrég vettünk egy házat és a kertben elszaporodott egy petrezselyemhez hasonló növény. Igazaból legyomirtóztuk már, de van még sajnos és előbukkan itt-ott. 3 kisgyermekem van, nagyon félek, hogy bürökről van szó. Nincsen ánizs illata, mint a turbolyának, furcsa szaga van, de nem jellegzetes. Van amelyik magasra nő, ahonnan a férjem nem tudta kivágni ott 1 m feletti a magassága. Már áprilisban volt rajta virág egy kevés, az elszáradt állapota az a bürökre hasonlít. Nem értek hozza sajnos, amit elolvastam és képeket nézegettem abból szereztem némi információt. Nagyon örülnék, ha tudnának segíteni!

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása és a küldött fényképek alapján sajnos megerősítem, hogy a kertjében elszaporodott növény bürök (Conium maculatum). Sokféle magyar neve ismert: foltos bürök, büdös bürök, mocskos bürök stb. Utak mellett, árokpartokon, parlag területeken és kertekben is előfordulhat. Legelő állatoknál és embernél is mérgezést, halált is okoz(hat) fogyasztása. A büröknövény minden része mérgező.

Jellemző rá, hogy 2 éves fejlődésű, első évben csak dús leveleket növeszt, majd második évben fejleszt hosszú szárat, rajta fehér színű ernyős virágzatot, virágszirmok száma öt, a szirmok alakja jellegzetesen visszacsípett. Szára üreges. Levelei megdörzsölve sajátságos, kellemetlen szagot árasztanak. Levelei a petrezselyemre, magjai pedig az ánizs magjára hasonlítanak. Az általam leírt jellemzőket Ön is tapasztalta.

Bürök lombja (Fotó: a kérdező felvétele)

A védekezés, a növény irtása akkor lesz hatékony, ha azt a bürök biológiájának ismeretére alapozza. Magról szaporodik, tehát nem szabad hagyni a növényt virágozni, folyamatosan le kell vágni a nyár elejétől nyár végéig fejlődő virágait, megelőzve a magok fejlődését. Ha nincs virág, nincs magképződés sem, a következő évben új növények bár már csak kis számban, de meg fognak jelenni. Ennek oka, hogy a talajba hullott magok, a gyomnövények magjai is, több évig csíraképesen elfekszenek a talajban. Néhány évig számítani lehet ezekből a talajban lévő – korábbi években kiszóródott – magokból kikelő első éves büröknövényekre (ezek még nem virágoznak).

Bürök virága (Fotó: a kérdező felvétele)

Az első éves növényeket, már biztosan ismerik, érdemes fiatal korában, zsenge állapotában kikapálni, amíg fejlett, mélyre hatoló karógyökerét nem fejleszti ki. Folyamatos figyelmet és munkát fog igényelni kihajtásuktól az őszi fagyokig figyelésük és eltávolításuk.

Az első éves büröknövény nem magas, nincs szára, könnyen kezelhető, kertben nem szükséges gyomirtó szerrel kezelni. A gyomirtó szerek a legnagyobb gondosság mellett is rákerülhetnek más, szomszédos kerti növényre is, számos veszélyt rejt alkalmazásuk. A bürök esetében kikapálásuk is eredményre vezet. Természetesen a velük folytatott irtási munkáknál kerülni kell a növénnyel való bőrérintkezést.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mit mutatnak most a kalászosok?

2022. május 25. 14:19

Nézzük, hogyan alakult a kalászosok fejlődése, mi vezetett a most látható állapotokig.

Ehető már a tyúkhúr?

2021. február 10. 13:26

Találhatók-e már ehető gyomnövények a szabadban, melyek azok? Korai salátaként szeretném felhasználni.

Ördögbocskor: ilyen tüneteket okozhat az iskolások és óvodások ebédjébe került gyomnövény

2023. december 18. 09:10

A népi gyógyászat is ismerte és használta az ördögbocskor nevű gyomnövényt, ennek ellenére óriási riadalmat keltett, hogy a napokban gyerekek számára feltálalt ételben találták meg. Pár napig még érdemes figyelni az esetleges tünetekre.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.