Csupán három virág van a kajszifán – mi lehet a baja?

Agrofórum Online

Tavaly július végén a sárgabarackfánk levelei hervadni, majd hullani kezdtek. Az idén viszont nincs rajta több, csak 3 db virág. Minden évben kapott lemosó permetezést, és év közben is többször permetezte a férjem. Nem tudjuk, mi baja lett a fának? Eddig minden évben tele volt virággal.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása szerint a fa szokásos tavaszi „viselkedése” megváltozott, de ennek volt tavaly nyár végi előzménye. Azt írja, hogy akkor már levelei hervadni, lankadni és hullani is kezdtek. Ezek a tünetek – így együtt – a fa vízszállítási rendszerének betegségét, károsodását jelzik.

A tünetek nem olyan speciálisak, hogy pontos károsítót meg lehetne nevezni, de a lehetséges okokat sorba veszem. A lombhervadás arra utal, hogy a fa kevés vízhez és abban oldott tápanyaghoz jutott. Mivel tavaly meglehetősen csapadékos volt az időjárás, a vízhiányt, mint lehetőséget kizárom. A víz- és tápanyaghiánynak lehet oka, hogy a talajból – hiába van ott elegendő – nem képes felvenni a vizet a fa. Ilyen eset a gyökerek sérülésekor léphet fel. Gyakori, hogy rágcsálók (egerek, pockok) rágják el a gyökérzetet különböző mértékben, és emiatt csökken a fa vízhez jutása. Hasonló kártételt okozhatnak a gyökereket rágó, talajban élő cserebogárpajorok is. Mivel a talajban élnek, kívülről jelenlétük nem észlelhető, tevékenységüket rejtetten folytatják.

A kajszi mézgásodását betegségek és rovarok is okozhatják
A kajszi mézgásodását betegségek és rovarok is okozhatják

A fa gyengülését, hervadását kórokozók fertőzése is kiválthatja. Régóta ismert a gutaütésnek nevezett hervadásos betegségkomplexum, mely elsősorban a kajszin gyakori, de más csonthéjas fákat is megtámad. A fák lombjának levelei mattá válnak, erőtlenek lesznek, rugalmas tartásuk megváltozik, erőtlenül lógnak a fákon. Hetek alatt a fa hervadt állapotba kerül. Nagy melegben, száraz körülmények között, gyümölccsel megrakott állapotban érés alatt gyors kondícióromlást mutat a fa.

Több különböző kórokozócsoportba tartozó növényparazita-szervezet – vírus, fitoplazma, baktérium, talajlakó gomba – egyedül is, de kevert fertőzésben is okozhatja a leírt tüneteket. Jellemző, hogy a fa gyökeréből a levelekhez történő vízszállítást lassítják, akadályozzák, ezért jelennek meg a vízhiányra jellemző hervadásos tünetek. Mivel ezek a kórokozók belső fertőzést okoznak, ott hatástalanítani nem tudjuk, a beteg fák nem gyógyíthatók.

Gombás (Cytospora) ágfertőzés
Gombás (Cytospora) ágfertőzés

Gyengébb betegségtüneteknél még reménykedni szoktak, hogy „összeszedi magát a fa”, de ez nem történik meg. A pusztulás nem állítható meg, legfeljebb lassítható, a fa élete legfeljebb 1-2 évvel hosszabbítható meg, de termése általában értéktelenné, apróvá válik.

Hervadásos tünetek fellépésekor – a többi fa egészsége, a betegség terjedésének megelőzése érdekében – a leromlott fát célszerű mielőbb kivenni a földből, a területről elszállítani és megsemmisíteni. A kórokozó – a beteg fával együtt végzett – izolálása a helyes megoldás. A visszavágott fás részekben a kórokozók élettevékenysége nyomán elszíneződések fejlődnek, azok jelzik a fertőzés tényét. A kivágott, lehetőleg gyökerével együtt kitermelt fa helyére 3-4 évig csonthájas gyümölcsfát nem ajánlott ültetni.

Kiemelt kép: Pixabay

Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Az ázsiai kajszilevéltetű (Myzus mumecola)

2023. november 14. 09:10

A népszerű kajszibarack származásáról, fajtáiról, telepítéséről, környezeti igényéről, fagyérzékenységéről, termesztéséről, a növényvédeleméről, a gyümölcs felhasználásáról, stb. szóló internetes és nyomtatott források könyvtárnyi mennyiségben állnak az érdeklődők rendelkezésére. Ennek okán ebben a rövid tanulmányban csak egy szűkebb témakörrel, a kajszin nemrég megjelent ázsiai kajszilevéltetű (Myzus mumecola) fajjal foglalkozunk.