Csupán három virág van a kajszifán – mi lehet a baja?

Agrofórum Online

Tavaly július végén a sárgabarackfánk levelei hervadni, majd hullani kezdtek. Az idén viszont nincs rajta több, csak 3 db virág. Minden évben kapott lemosó permetezést, és év közben is többször permetezte a férjem. Nem tudjuk, mi baja lett a fának? Eddig minden évben tele volt virággal.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása szerint a fa szokásos tavaszi „viselkedése” megváltozott, de ennek volt tavaly nyár végi előzménye. Azt írja, hogy akkor már levelei hervadni, lankadni és hullani is kezdtek. Ezek a tünetek – így együtt – a fa vízszállítási rendszerének betegségét, károsodását jelzik.

A tünetek nem olyan speciálisak, hogy pontos károsítót meg lehetne nevezni, de a lehetséges okokat sorba veszem. A lombhervadás arra utal, hogy a fa kevés vízhez és abban oldott tápanyaghoz jutott. Mivel tavaly meglehetősen csapadékos volt az időjárás, a vízhiányt, mint lehetőséget kizárom. A víz- és tápanyaghiánynak lehet oka, hogy a talajból – hiába van ott elegendő – nem képes felvenni a vizet a fa. Ilyen eset a gyökerek sérülésekor léphet fel. Gyakori, hogy rágcsálók (egerek, pockok) rágják el a gyökérzetet különböző mértékben, és emiatt csökken a fa vízhez jutása. Hasonló kártételt okozhatnak a gyökereket rágó, talajban élő cserebogárpajorok is. Mivel a talajban élnek, kívülről jelenlétük nem észlelhető, tevékenységüket rejtetten folytatják.

A kajszi mézgásodását betegségek és rovarok is okozhatják
A kajszi mézgásodását betegségek és rovarok is okozhatják

A fa gyengülését, hervadását kórokozók fertőzése is kiválthatja. Régóta ismert a gutaütésnek nevezett hervadásos betegségkomplexum, mely elsősorban a kajszin gyakori, de más csonthéjas fákat is megtámad. A fák lombjának levelei mattá válnak, erőtlenek lesznek, rugalmas tartásuk megváltozik, erőtlenül lógnak a fákon. Hetek alatt a fa hervadt állapotba kerül. Nagy melegben, száraz körülmények között, gyümölccsel megrakott állapotban érés alatt gyors kondícióromlást mutat a fa.

Több különböző kórokozócsoportba tartozó növényparazita-szervezet – vírus, fitoplazma, baktérium, talajlakó gomba – egyedül is, de kevert fertőzésben is okozhatja a leírt tüneteket. Jellemző, hogy a fa gyökeréből a levelekhez történő vízszállítást lassítják, akadályozzák, ezért jelennek meg a vízhiányra jellemző hervadásos tünetek. Mivel ezek a kórokozók belső fertőzést okoznak, ott hatástalanítani nem tudjuk, a beteg fák nem gyógyíthatók.

Gombás (Cytospora) ágfertőzés
Gombás (Cytospora) ágfertőzés

Gyengébb betegségtüneteknél még reménykedni szoktak, hogy „összeszedi magát a fa”, de ez nem történik meg. A pusztulás nem állítható meg, legfeljebb lassítható, a fa élete legfeljebb 1-2 évvel hosszabbítható meg, de termése általában értéktelenné, apróvá válik.

Hervadásos tünetek fellépésekor – a többi fa egészsége, a betegség terjedésének megelőzése érdekében – a leromlott fát célszerű mielőbb kivenni a földből, a területről elszállítani és megsemmisíteni. A kórokozó – a beteg fával együtt végzett – izolálása a helyes megoldás. A visszavágott fás részekben a kórokozók élettevékenysége nyomán elszíneződések fejlődnek, azok jelzik a fertőzés tényét. A kivágott, lehetőleg gyökerével együtt kitermelt fa helyére 3-4 évig csonthájas gyümölcsfát nem ajánlott ültetni.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi okoz a kajszifa levelein és termésein rozsdabarna foltokat?

2024. június 20. 04:37

Mi okozhatja a képen látható levélbetegséget, illetve az éretlen termésen is látható szeplőszerű, rozsdabarna foltokat? Képet küldök róla.

Milyen levéltetű károsítja a kajszifákat? Hogyan védekezhetünk?

2024. április 25. 04:37

Tavaly és idén tavasszal is erősen levéltetvesek lettek kajszibarackfáim. Azt megelőző években soha nem láttam tetveket rajtuk. Milyen levéltetűről van szó? Hogyan védekezhetek ellenük?

Tapasztalatok az intenzív kajszitermesztésről egy hazai ültetvényben

2018. május 2. 08:59

Bikalon kajszit, nektarint, cseresznyét és kevés szamócát termesztenek. A legfontosabb cél és a vezérelv az intenzív művelésmódon alapuló termesztés.

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.