Mi okozhatja a kajszibarack termésein vörös foltok kialakulását?

Mi okozhatja a kajszibarack termésein vörös foltok kialakulását?

Agrofórum Online

Kajszibarackfák termésein foltokat vettem észre. Vörösek, nagyok, esetenként 4-8 mm-esek, szélük elmosódott. Mi okozhat ilyet, érdemes-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kajszibarack terméseinek a leggyakoribb gombabetegsége a sztigminás betegség (kórokozója Stigmina carpophila, korábbi neve Clasterosporium carpophilum) szokott vörös foltosságot okozni.  A betegség levéllukasztó néven is ismert, és a kajszin kívül más termesztett csonthéjas gyümölcsfajokat (őszibarack, mandula, cseresznye, meggy, szilva), valamint dísznövényként nevelt rokon Prunus fajokat (pl. babérmeggy) is fertőzheti.

Tüneteit gyakran összetévesztik más betegségek vagy élettani okok által kiváltott levéllyukacsosággal. Leveleken apró, kihulló, többnyire kerek foltokat okoz, melyeknek kissé kiemelkedő széle, pereme van. Levélkártétele nem szokott súlyos mértéket elérni. Ellenben a növekvő termések héján okozott foltossága már jelentős lehet. A foltok 1-2 mm méretűek, kicsik, kör alakúak, lilás-piros színűek. A foltok később kiemelkedők, parásodnak, kemények lesznek, közepük barna színűvé válik, azokat lilás-piros szegély övezi.

A gyümölcsön a foltok csak a héjra terjednek ki, a húsába nem mélyednek, abban nem okoznak elváltozást. A beérett gyümölcsnél a héj eltávolítása után a gyümölcs húsa fogyasztható, feldolgozható. Házikertekben – megfigyelések szerint -, a fa alsó ágain növekvő gyümölcsökön gyakori a termések fertőződése, ahol a lomborona alatt rendszeresen párás a levegő.

Kajszi sztigminás gyümölcsei
Kajszi sztigminás gyümölcsei

Az elmúlt napokban viszont megjelent a kajszi lisztharmatbetegsége a növekedésben lévő zöld terméseken. Ez a tünettípus meglehetősen ritka, a kajszi lisztharmatgomba elsősorban a leveleken szokott fertőzni, és ott fehér, finom bevonatot kifejleszteni. Későbbi időszakban jelennek meg a levéltünetei.

Lisztharmat okozta terméstünet több mm nagyságú, egynemű vörös (bordós) színű foltok, a foltok alakja szabálytalan, a foltok széle csipkézett. Az elszíneződés felszínes, csak a héjon észlelhető. Némelyik folton kifejlődik a lisztharmatgombára jellemző fehér bevonat is, ami a gomba külső micéliuma és azokon képződő konídiumok (spórák). Ezek alapján a betegség már egyértelműen azonosítható. A folt alatt a termés bőrszövete későbbiekben elhal, elparásodik, színe barnára változik, a még növekedésben lévő gyümölcs torzul, majd a folt mentén berepedhet. Annak következménye pedig a másodlagosan fertőző monília okozta gyümölcsrothadás. Ez a tünetsor teljesen hasonló az őszibarackon gyakori és ismert lisztharmat termésfertőzéséhez.

Ceglédi óriás kajszibarack lisztharmatos termései
Ceglédi óriás kajszibarack lisztharmatos termései

Idei megfigyelések szerint elsősorban a mediterrán származású, külföldi fajtákon fordul elő általánosan a lisztharmatbetegség, bár hazai fajtákon is jelezték megjelenését.

A kajszi terméseinek védelme érdekében sürgős beavatkozásra van szükség olyan gombaölő szerekkel, amik a sztigminás betegség, a lisztharmat és a gnomóniás levélfoltosság ellen egyaránt hatásosak, a jelenlegi fertőzést megállítják, illetve az újabb fertőzésüket megelőzik. A jelenleg engedélyezett szabad forgalmú szerek közül a boszkalid+piraklostrobin hatóanyagú SIGNUM WG, vagy a fludioxinil+ciprodinil hatóanyagú SWITCH 62,5 WG felszívódó gombaölő szerek alkalmasak erre.

A II. forgalmi kategóriából pedig a tebukonazol hatóanyagú ORIUS 20 EW és penkonazol hatóanyagot tartalmazó TOPAS 100 EC gombaölő szerek hatásosak. Ezek közül lehet választani. A foltosodást kiváltó betegségek ellen a réz hatóanyagúakkal is eredményesen permetezhetünk, de azokhoz még lisztharmat ellen ható fungicidet is kell adagolni.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

2018. május 31. 05:30

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

Miért dőlnek el az árvácskák a balkonládában?

2023. november 7. 04:37

Tudnának abban segíteni, hogy a balkonládába ültetett árvácskáim egy része miért dől el? Úgy tudtam, ez a legigénytelenebb növény, mégis lehet, hogy kifog rajtam? Speciális balkonnövény virágföldbe ültettem, naponta locsolom, hetente tápoldatozom, mégsem olyan, mint szeretném.

Milyen kapcsolatban áll Gaudí és egy kései paprikafajta?

2024. február 29. 10:10

Új paprikafajtával rukkolt elő a CapGen Seeds: a Gaudí névre hallgató paprika minden eddigi fajtájánál előnyösebb tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség szempontjából.

Kanalasodnak és elszíneződnek a szamóca levelei - mi lehet a baj?

2024. május 22. 04:36

Furcsa elváltozást vettem észre szamóca levelein: a levelek kemények, kanalasodtak, és enyhe bordós elszíneződés is megjelent azokon. Mi lehet a bajuk? Menthetők még?