Ellepték a káposztát a liszteskék

T. Attila kérdése: A káposztában rajzanak a liszteskék, hogyan tudok védekezni ellenük?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A liszteskék apró, fehér molyokra emlékeztető, libegő röptű rovarok. Az imágóknak 2 pár szárnyuk és erős szipókájuk van, a szárnyakat lisztszerű viaszpor fedi. A párás, meleg helyeket kedvelő, sok tápnövényű rovarok, leginkább a paradicsomon, paprikán, uborkán, káposztán és dísznövényeken károsítanak.

A fejlődési ütemük a páratartalomtól és a hőmérséklettől függ. Üvegházban általában 10-12 nemzedéke fejlődhet, a telet különböző fokozatú alakjaiban (folyamatosan szaporodva) tölti. A nőstény a petéit körbeforogva rakja le a levélre, ezért gyakran egy körforma elrendezésben láthatóak. A petéből kibúvó mozgó lárvák alig láthatóak, a növény fonákján vándorolnak és egy számukra alkalmas helyen megtelepszenek. Ezt követően „viaszbölcsőben” (pupáriumban) fejlődnek, itt szívogatva táplálkoznak és négyszer vedlenek.

Szívogatásuk nyomán a levelek halványodnak, sárgulnak, elhalva leesnek. Tömeges megtelepedésük esetén jelentős mennyiségű mézharmatot fecskendeznek a növények levelére. A mézharmaton a korompenész telepedik meg és vastagon ellepi azt, eladhatatlanná téve a termésünket. A liszteskék a szívogatáson túl másodlagosan számos, burgonyát, paradicsomot, dohányt és egyéb növényeket fertőző vírusokat is terjesztenek.

Az ellenük való védekezést előrejelzésre alapozva kell elkezdeni, melyre a sárga ragacsos fogólapok használata az ajánlott. A liszteskéket (főként az imágókat) szabad szemmel is megfigyelhetjük, felzavarva tömegesen repülnek fel, majd újra visszatelepednek a növény fonákjára. A védekezést már alacsonyabb kártevő népesség esetén célszerű elkezdeni, tömeges előfordulásuk esetén több kezelésre is szükség van.

A lárvák és az imágók ellen egyaránt védekezhetünk rovarölő készítményekkel, az imágók és a mozgó lárvák könnyen elpusztíthatóak, de az idősebb, viaszbölcsőben lévő lárvák ellenállóbbak. Az egyes növényvédő szer hatóanyagokkal szemben nagyfokú ellenállóságot fejlesztettek ki, ezért elengedhetetlen a felszívódó hatóanyagok használata és a megfelelő szerrotáció. A káposztafélékben a kártevők ellen a kontakthatású készítmények közül az alfametrin, cipermetrin, deltametrin, eszfenvalerát, lambda-cihalotrin, béta-ciflutrin és az indoxakarb hatóanyagú rovarölő szerek, a felszívódóak közül pedig a dimetoát, klorantraniliprol, pirimikarb, spinozad és a spirotetramat hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak a kártevők ellen. A felsoroltak közül kiemelném a spirotetramat hatóanyagú készítményt, mely ugyan nem hat azonnal, de felszívódó képességével és a hatóanyag gyökérirányba történő szállítódásával jelenleg kiemelkedik a liszteskék elleni védekezésben.

Fotó: Tóth János

A sikeres védekezéshez gyakran ötvözni kell a kémiai és a biológiai megoldásokat. A liszteskék fizikai távoltartására és lemosásszerű eltávolítására a káliszappant, a narancsolaj kivonatot tartalmazó készítményt pedig a kártevők kiszárítására használhatjuk. A termesztő berendezésekben a Beauveria bassiana rovarpatogén gombával, az Encarsia formosa és Eretmocerus eremicus fürkészdarazsakkal és a Macrolophus calliginosus ragadozó poloskákkal védekezhetünk ellenük.

 

Értékes zöldségnövényeink I. rész

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

2018. június 29. 07:17

A káposzta növényvédelmének nehézségei

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

2018. július 31. 08:34

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

2018. április 11. 11:35

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

2018. augusztus 16. 15:14