Ellepték a káposztát a liszteskék

Ellepték a káposztát a liszteskék

Agrofórum Online

T. Attila kérdése: A káposztában rajzanak a liszteskék, hogyan tudok védekezni ellenük?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A liszteskék apró, fehér molyokra emlékeztető, libegő röptű rovarok. Az imágóknak 2 pár szárnyuk és erős szipókájuk van, a szárnyakat lisztszerű viaszpor fedi. A párás, meleg helyeket kedvelő, sok tápnövényű rovarok, leginkább a paradicsomon, paprikán, uborkán, káposztán és dísznövényeken károsítanak.

A fejlődési ütemük a páratartalomtól és a hőmérséklettől függ. Üvegházban általában 10-12 nemzedéke fejlődhet, a telet különböző fokozatú alakjaiban (folyamatosan szaporodva) tölti. A nőstény a petéit körbeforogva rakja le a levélre, ezért gyakran egy körforma elrendezésben láthatóak. A petéből kibúvó mozgó lárvák alig láthatóak, a növény fonákján vándorolnak és egy számukra alkalmas helyen megtelepszenek. Ezt követően „viaszbölcsőben” (pupáriumban) fejlődnek, itt szívogatva táplálkoznak és négyszer vedlenek.

Szívogatásuk nyomán a levelek halványodnak, sárgulnak, elhalva leesnek. Tömeges megtelepedésük esetén jelentős mennyiségű mézharmatot fecskendeznek a növények levelére. A mézharmaton a korompenész telepedik meg és vastagon ellepi azt, eladhatatlanná téve a termésünket. A liszteskék a szívogatáson túl másodlagosan számos, burgonyát, paradicsomot, dohányt és egyéb növényeket fertőző vírusokat is terjesztenek.

Az ellenük való védekezést előrejelzésre alapozva kell elkezdeni, melyre a sárga ragacsos fogólapok használata az ajánlott. A liszteskéket (főként az imágókat) szabad szemmel is megfigyelhetjük, felzavarva tömegesen repülnek fel, majd újra visszatelepednek a növény fonákjára. A védekezést már alacsonyabb kártevő népesség esetén célszerű elkezdeni, tömeges előfordulásuk esetén több kezelésre is szükség van.

A lárvák és az imágók ellen egyaránt védekezhetünk rovarölő készítményekkel, az imágók és a mozgó lárvák könnyen elpusztíthatóak, de az idősebb, viaszbölcsőben lévő lárvák ellenállóbbak. Az egyes növényvédő szer hatóanyagokkal szemben nagyfokú ellenállóságot fejlesztettek ki, ezért elengedhetetlen a felszívódó hatóanyagok használata és a megfelelő szerrotáció. A káposztafélékben a kártevők ellen a kontakthatású készítmények közül az alfametrin, cipermetrin, deltametrin, eszfenvalerát, lambda-cihalotrin, béta-ciflutrin és az indoxakarb hatóanyagú rovarölő szerek, a felszívódóak közül pedig a dimetoát, klorantraniliprol, pirimikarb, spinozad és a spirotetramat hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak a kártevők ellen. A felsoroltak közül kiemelném a spirotetramat hatóanyagú készítményt, mely ugyan nem hat azonnal, de felszívódó képességével és a hatóanyag gyökérirányba történő szállítódásával jelenleg kiemelkedik a liszteskék elleni védekezésben.

Fotó: Tóth János

A sikeres védekezéshez gyakran ötvözni kell a kémiai és a biológiai megoldásokat. A liszteskék fizikai távoltartására és lemosásszerű eltávolítására a káliszappant, a narancsolaj kivonatot tartalmazó készítményt pedig a kártevők kiszárítására használhatjuk. A termesztő berendezésekben a Beauveria bassiana rovarpatogén gombával, az Encarsia formosa és Eretmocerus eremicus fürkészdarazsakkal és a Macrolophus calliginosus ragadozó poloskákkal védekezhetünk ellenük.

 

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj

2021. március 19. 04:39

A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy "echte" német.