Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

Agrofórum Online

A kajszibarackfáimon elhagytam a harmadik monília elleni kezelést, mert azt hittem, hogy elfagytak, viszont tegnap tapasztaltam, hogy tele vannak a fák apró barackkezdeményekkel. Ilyenkor még el lehetne végezni az elmaradt kezelést Chorus gombaölő szerrel?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A virágfertőző moníliagombák (Monilia laxa és Monilia fructicola), ahogy a magyar nevük is jelzi, a virágokon keresztül hatolnak be a növénybe, a virágokat fertőzik. Később már majd a megnőtt termésekben tesznek kárt, de az a fejlettségi állapot még messze van.

A moníliagombák ellen házikertben a következő szabad forgalmú gombaölő szerek engedélyezettek és javasoltak a Chorus mellett: Fontelis 20 EC, Kenja, (Kryor, Zenby), Signum EG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC (Texio). Tudomásom szerint a Chorus engedélye ez év április 30-án megszűnik. A gomba elleni védelmet az segíti, ha a javasolt szereket felváltva, rotálva alkalmazzák, így elkerülhető a gomba adott gombaölő szerrel szembeni rezisztenciájának kifejlődése. A 3 permetezést egy, azonos szerrel nem szabad végrehajtani, legalább kétfélét ajánlott alkalmazni. 

A sziromhullás utáni permetezés gyakran kimarad, sokan úgy vélik, hogy láthatóan súlyos a fertőzés, minek költsenek a fára, ha már megtörtént a baj. A sziromhullás utáni permetezés idején már a kisméretű zöld levelek kifejlődtek, gyorsan nőnek. Ebben a fejlődési stádiumban már jelen lévő levélfelület képes a felszívódó hatású gombaölő szereket felvenni. Ez az utolsó permetezés alkalmas arra, hogy megállítsa a gomba növekedését a levélkékből a hajtásba, onnan a vesszőbe.

Elkésett vagy elmaradt a monília elleni permetezés
Elkésett vagy elmaradt a monília elleni permetezés

A parazita életmódot folytató virágfertőző moníliagombákra jellemző, hogy mindig a vastagabb fás részek felé növekednek, haladnak előre a gombafonállal, végül a törzsbe jutnak. Azt kell megelőzni, hogy ez megtörténhessen!

Minden gyümölcsfára jellemző, hogy a virágzása elhúzódó, vannak már elvirágzott, megkötött terméskezdeményekkel teli ágak rajta, és vannak virágzásban lévő vesszői is. Mérje fel, hogy vannak-e a fáin még virágok is! Ha igen, akkor mielőbb, a lehető legrövidebb időn belül ezek védelmében indokolt az elmaradt permetezés pótlása.

A permetezés után szintén gyors beavatkozást igényel a már láthatóan megfertőzött vesszők kivágása, melyet az alatta lévő egészséges, 15-20 cm-es rész eltávolításával együtt szakszerű elvégezni. Az egészségességet a metszési felület színe alapján lehet elbírálni: ha a metszési felület világos zöld színű, benne sárgás, barnás elszíneződés nem látható, az már egészségesnek tekinthető. A beteg vesszők, ágak visszavágása az egész tenyészidőszak alatt tovább folytatandó, fontos megelőző, a fa életét megmentő kezelési módszer.

A leírtak alapján mérlegelheti – a fa jelenlegi fejlettsége alapján – az elmaradt permetezés pótlását.

Miért kezd bimbóban száradni a gladiólusz?

2023. július 22. 04:39

Gladiólusz virágaim némelyike kezd bimbóban száradni, nem nyílik ki. A virágokban apró, hosszúkás, fekete színű rovarokat találtam. Mit tudok tenni, menthető még?

Miért száradnak el az orchidea levelei és a szára is?

2023. november 14. 04:36

Orchideám levelei furcsák, elszáradtak, a szárai is. Virágok nem nőnek rajta. Letisztítottam a leveleit is, mert nagyon porosak voltak. Mi ez a betegség? Hogy tudom megmenteni? Locsolom rendszeresen, évek óta van orchideám, nem volt ilyen gondom soha ezelőtt.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Mitől csavarodnak, deformálódnak az almafa fiatal levelei?

2022. április 14. 04:38

Almafáim fiatal levelein furcsa csavarodások, deformálódások láthatók, némelyik piros színű is. Fehér bevonatos leveleket is látok. Lehet, hogy már a lisztharmat is fellépett?