Miért ragacsos a terasz a selyemakác alatt?

Miért ragacsos a terasz a selyemakác alatt?

Agrofórum Online

Selyemakácfám levelei kezdenek sárgulni, és alatta a teraszon minden ragacsos lett. Nem látok rajta semmi rovart, igaz elég magasan vannak ágai. Nagyon kellemetlen, nem tudjuk használni a teraszt. Mi okozhatja, mivel, hogyan védekezhetünk ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A problémát, a leírt tüneteket a selyemakác levélbolha (Acizzia jamatonica) okozza. Nem régen telepedett meg ez a rovar hazánkban, csupán 2004-ben azonosították, ezért még kevéssé ismert, terjedése folyamatos. Utcai sorfáknál, parkokban és természetesen házikertekben is előfordul. Kifejezetten kellemetlen jelenléte a kertekben, sok helyen a selyemakác szórt árnyékot adó lombja alatt rendezték be a pihenőhelyet, melynek használatát ellehetetleníti a kártevő megtelepedése.

A selyemakác szívogatott apró levélkéi elsárgulnak, folyamatosan hullanak, vele együtt a levélbolhák termelte mézharmat is csepeg a fáról a kerti bútorra, személyekre, alatta elhelyezkedő növényekre. A mézharmat vonzza a hangyákat, darazsakat is, melyek a nyugodt pihenést zavarják. Mézharmaton megtelepedik a korompenész is, látványa esztétikai problémát okoz, és nehezen távolítható el.

Acizzia jamatonica különböző fejlődési alakok

Ez a levélbolhafaj csak a selyemakácon él, csak azt károsítja. A levélbolhák szívogatásukkal tönkreteszik a fa leveleit, annak hatására sárgulnak, majd leperegnek a kis levelek. A fát ugyan nem pusztítják ki, de a nagy tömegben a koronában élő bolhák legyengítik a fát, az elpusztultak helyett folyamatosan új leveleket kénytelen a fa fejleszteni.

Selyemakác levélbolha telepe

A levélbolha kifejlett alakjai telelnek át, és már tavasszal a fák kihajtásakor megjelennek. A levélbolha imágó és lárva alakjai is szívogatják a fa zöld részeit: levélkéket, levélnyelet, hajtásokat és a bimbós virágzatot. Kis méretűek, 1-2, esetleg 3 mm hosszúak csupán, színük világoszöld és halványsárga különböző árnyalatai között változik, nagy számú egyedeiből álló telepeket képeznek. A puhatestű lárvák fehéres, ezüstszínű viaszszálakat is tartalmazó telepekben élnek, gyakran ezek hívják fel jelenlétükre a figyelmet. Őszi lombhullásig jelen vannak a selyemakácfán, addig több nemzedékük is kifejlődik, közben fokozatosan felszaporodnak, nyár végéig a kártétel erőssége igen megnő.

Védekezés alapja a fán áttelelő levélbolhák ritkítása, erre alkalmasak a gyümölcsfáknál alkalmazott olajtartalmú lemosó növényvédő szerek (pl. Vektafid). Hatékony védekezést az első nemzedék elleni permetezéssel érhetünk el, ezzel a felszaporodásukat lehet megakadályozni. Ellenük elsősorban a felszívódó hatású rovarölő szerek váltak be, Neemazal, Mospilan, Teppeki vagy a Vertimec Pro (II. forg. kategória). A permetléhez a viaszbevonat oldására és a tapadás fokozására káliszappant is érdemes használni.

Mi károsítja a menta leveleit?

2019. szeptember 10. 09:10

Sz. Renáta kérdése: Menta bokrok levelein apró, kerek, barna foltok jelentek meg, szinte mindegyik levélen. Teának nevelem, most szüreteltem volna. Mi okozhatja?

Újdonság az Amazone kínálatában: FT 1502 fronttartály

2020. április 4. 08:37

Az akár 3500 literes tartálytérfogattal az UF 02-ből és az FT 1502-ből álló gépkapcsolat egy modern traktorral kombinálva egy önjáró permetező érdekes alternatíváját kínálja.

Rézkészítmények a növényvédelemben

2024. április 2. 11:10

Ha a növényvédelem történetében tekintünk vissza, az egyik legrégebben ismert és alkalmazott hatóanyagcsoportot a réztartalmú szerek alkotják.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.