Érdemes a tövig visszavágott barackfa új hajtásaiból fát nevelni?

Érdemes a tövig visszavágott barackfa új hajtásaiból fát nevelni?

Agrofórum Online

Tavaly kivágtam, helyesebben tövig visszavágtam a barackfámat, mert beteg volt, idén kihajtott. Érdemes-e a hajtásokat megtartani és fát nevelni belőle?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nehéz korrekt választ adni a kérdésére, mert kevés konkrét adatot adott meg számomra.

Gyakori az Ön által is feltett kérdés, nehéz megválni egy idősebb fától, különösen, ha azt korábban mi ültettük.

A döntést alapjaiban az befolyásolja, hogy milyen típusú betegségtől szenvedett a fa. Ha csupán foltbetegsége volt, ami a leveleit károsította, az nem fertőzi a fás szöveteket, a törzs alapi részéből előtörő új hajtások továbbnevelhetők, nem lesznek betegek. Ellenben, ha hervadásos tüneteket mutató betegsége volt a fának, az lehetett fitoplazmás, baktériumos, gombás (verticilliumos, moníliás stb.) fertőzés következménye is. Ezek a kórokozók a faszövetbe is behatolnak, és a gyökérzet felé haladva a törzsben is aktívak, így könnyen elfordulhat, hogy a fa csonkja is valamelyikkel már megfertőződött. A faszövetből növényvédő szerekkel nem irthatók ki, a már megbetegített fás részek életük végéig tartalmazzák a bennük élő és szaporodó kórokozókat. Előfordulhat a törzsön seb, sérülés okozta elváltozás, elsősorban rovarok rágására gondolok, annak visszavágásával egészen az ép, egészséges szövetekig, a károsodás eltávolítható. Ilyen fák visszamaradó csonkja továbbnevelhető.

Visszavágott fatörzs

Kérdéséből nem derült ki, hogy a fának a nemes (oltott) részét vagy az alanyt vágta-e vissza, illetve hogy melyik része maradt meg. Ha szakszerűen volt a fa ültetve, az oltás helye a talaj felszíne felett helyezkedett el. Ez esetben mind a nemesből mind a vad alanyból törhettek elő hajtások. Meg kell határoznia, hogy azok milyen eredetűek. A nemesből növő több hajtás közül a legjobb helyzetű, középen és felfelé törő, erős növekedésű hajtást válassza ki, a többit törje ki. Majd ebből nevelheti ki az új törzset. Velük egy időben az alany valamennyi hajtását is távolítsa el.

Kihajtó fatörzs

Amennyiben az alanyig vágta vissza a fát, azon fejlődtek a hajtások, abból 1 darabot, a legfejlettebbet, függőleges elhelyezkedésűt hagyja meg csupán, a többit törje ki. Ezt majd oltásra vagy szemzésre tudja felhasználni. Előnye lesz, hogy már fejlett gyökérzettel rendelkezik, ezért a hajtás növekedése, a későbbi lombkorona kifejlődése lényegesen gyorsabban megtörténik, mint egy hagyományos 1 éves oltvány ültetése esetén.

Mielőtt döntene, gondolja végig a beteg fa ifjításának veszélyét is. A hervadásos tüneteket kiváltó kórokozók a fa teljes egészében jelen vannak, szisztemizálódnak, a fás részben, gyakran a gyökerekben telelnek, nagy a veszélye, hogy a csonk is fertőzött már, annak ellenére, hogy nem láthatók még (vagy nem veszi észre) az új hajtásain a tünetek. Emiatt a csonk eltávolítása látszik észszerűnek, őszre szerezzen be egy új fát, és ültesse el, de semmiképpen sem a régi helyére.

Hogyan szabadulhatunk meg a körtelevélbolhától?

2020. március 19. 04:37

H. Sámuel kérdése: A körte leveleinek megjelenésével egy időben minden évben a bolhák is megkezdik károsításukat. Hogyan szabaduljak meg tőlük?

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Repceszár-ormányos - érdemes már védekezni?

2019. március 22. 09:37

L. Ferenc kérdése: Repcében ragacslappal fogtunk ormányos bogarakat. A repce nincs még szárban, van értelme a korai védekezésnek?

Érdemes lemosó permetezést végezni a rózsáknál?

2022. november 19. 05:42

Érdemes-e lemosó permetezni a rózsákat? Véd-e a lisztharmat ellen?