Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

Agrofórum Online

Sz. Zsigmondné kérdése: Krizantém dugványokat gyökereztettem, a dugványok elfeketedtek, és világosszürke színű sűrű bevonat nőtt rajtuk. Mi lehet az, tudom orvosolni a bajt?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Ismert egy igen elterjedt gomba, a „szürkepenész” (Botrytis cinerea), mely több száz szabadföldön és zárt térben nevelt növényfajt képes megfertőzni. Ki ne ismerné a szőlőbogyókon, a szamóca és málna termésén kifejlődő szürke színű, dús „penész” bevonatot, mely a parazita gomba konídiumtartóiból, és azok végén képződő konídiumokból (fertőző spórákból) tevődik össze.

Krizantém dugványok botrítiszes fertőzésénél a dugványok töve megpuhul, nyálkássá válik, a dugványok levelei a levélnyéltől kiindulóan elhalnak. Elhalt részeken megjelenik a szürke színű bevonat, abban néha kicsi, fekete, kemény kitartó gombaképletek (szkleróciumok) is kifejlődhetnek.

A gomba megtelepedve a fertőzött növényi részen, annak szöveteit feléli, az megpuhul, majd a szürke gombabevonat alatti szövet elhal. A gomba spórák a levegőben bárhol megtalálhatók, lakásban, fólia alagútban, szabadban egyaránt. Fejlődéséhez 20-24 C fokos hőmérséklet, magas páratartalom és fényhiányos körülmény az optimális. Sajnos ugyanezek a körülmények szükségesek a zölddugványok sikeres gyökérképződéséhez is. Nehéz biztosítani az adott feltételeket, a dugványok szellőztetésével kell megelőzni a vízpára kicsapódását a gyökereztető kamra oldalfalán és a dugványok felületén.

Botrytis cinerea

Csak a megelőző védekezés a hatásos!

Dugványok gyökereztetése előtt a dugványokon található sérült, elhalt részeket, leveleket el kell távolítani, azokon kerül(het)nek be a fertőző spórák a zárt légtérbe. Gyökereztetés alatt a hőmérsékletet és a levegő páratartalmát folyamatosan ellenőrizni és szabályozni kell. A rendszeres szellőztetés az egyik legfontosabb szabályozó munkafolyamat.

A dugványokat lazán, ne szorosan helyezzük el a gyökereztető közegben, ne érjenek össze. Ha a betegséget észleljük, a fertőzött egyedeket mielőbb távolítsuk el az állományból. Fertőzött állomány gyökereztető közegét csak annak fertőtlenítése után használjuk újra. Dísznövényeknél az azoxistrobin, a piraklostrobin+boszkalid, valamint a ciprodinil+fludioxonil hatóanyagok engedélyezettek és ajánlottak Botrytis cinerea elleni védekezésre.

 

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (13. rész)

2020. január 23. 10:36

Az áprilisi szárazság után a májusi csapadék hatására nemcsak a meggyen és cseresznyén, hanem a kajszin és szilván is tömegesen fertőzött a virág- és hajtásfertőző monília.

Áldás vagy átok - A szőlő szürkerothadása

2018. október 7. 16:57

A szőlő szürkerothadásáért felelős kórokozó kozmopolita, polifág faj. Gazdasági jelentősége igen nagy; bár a szőlő minden zöld részét fertőzheti, elsősorban az éredő fürtök károsításával okoz jelentős kárt. A Botrytis cinerea által okozott tüneteket és a gomba elleni védekezési lehetőségeket foglalja össze a Szerző.

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1. 04:38

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?