Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

Agrofórum Online

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az avokádó Mexikóban, Közép-Amerikában, Peruban és Brazíliában őshonos növényfajnak számít, ahol termesztésük már több ezer éves múltra tekint vissza. A kereskedelemben kapható termések nagy része Floridából és Kaliforniából származik, ahol megfelelő feltételek mellett fái akár a 20 méter magasságot is elérhetik. Virágaik a levelek hónaljában fejlődnek, világoszöld színűek, ezekből megtermékenyítés után képződnek ráncos bőrű, sötétzöld bogyóik.

A termesztés során magokkal történő szaporítása már nem számít bevált módszernek, hiszen az ily módon történő szaporításból származó utódok legtöbbször elvadulnak és elveszítik jellegzetes fajtajellemzőiket. Szaporításuk, ahogy a legtöbb gyümölcsfaj esetében is, oltással történik. Szobakultúrában azonban, az arra kedvet érzők megpróbálhatják a magról történő szaporítást, melyből akár kisebb méretű fa is kifejlődhet. Az ily módon nevelt növények esetében azonban nagyon ritka a termések megjelenése. Nemcsak több évet vesz igénybe, amíg a termőképes kort elérik a kis fák, hanem a virágok megporzása sem megy végbe egyszerűen. A virágok ugyan öntermékenyülők, de méhek hiányában megtermékenyülése nehézségekbe ütközik.

Az avokádó termesztése során a magokkal történő szaporítás már nem számít bevált módszernek

Az avokádó magjainak csíráztatását vízben is megpróbálhatjuk, de akár közvetlenül a talajjal töltött edényekbe is elültethetjük. A kicsírázott magokból fejlődött kis növényeknek magas páratartalomra, melegre és egyenletesen nedves talajra van szükségük. A túlöntözés kerülendő, hiszen ezáltal könnyen bekövetkezhet a növények rothadása.

A már jól begyökerezett példányokat a nyári hónapokban rendszeresen lássuk el tápoldattal, de a téli hónapokban szüneteltessük addig, még pihenőidejüket töltik. Télen lehetőség szerint 10-15 fokon, valamint a lehető legvilágosabb helyen tartsuk az avokádót és csak annyit öntözzük, hogy gyökérlabdája ne száradjon ki teljesen. Öntözéséhez mészszegény vagy mészmentes víz a legalkalmasabb. Szobai körülmények között az avokádófa néhány év elteltével sem nő magasabbra 1,5 méternél, és gyakran csak ritkásan elágazó koronát alkot hosszú és vékony hajtásokból. Az idősebb példányokat nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, például a teraszon vagy az erkélyen meleg és védett helyen. Ősszel azonban ne felejtsük el időben visszavinni, hiszen fagyérzékeny trópusi faj lévén hamar megfázhat!

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Most még megmetszhetem a ribiszkét?

2023. március 24. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

2023. május 18. 09:16

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.