Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

Agrofórum Online

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az avokádó Mexikóban, Közép-Amerikában, Peruban és Brazíliában őshonos növényfajnak számít, ahol termesztésük már több ezer éves múltra tekint vissza. A kereskedelemben kapható termések nagy része Floridából és Kaliforniából származik, ahol megfelelő feltételek mellett fái akár a 20 méter magasságot is elérhetik. Virágaik a levelek hónaljában fejlődnek, világoszöld színűek, ezekből megtermékenyítés után képződnek ráncos bőrű, sötétzöld bogyóik.

A termesztés során magokkal történő szaporítása már nem számít bevált módszernek, hiszen az ily módon történő szaporításból származó utódok legtöbbször elvadulnak és elveszítik jellegzetes fajtajellemzőiket. Szaporításuk, ahogy a legtöbb gyümölcsfaj esetében is, oltással történik. Szobakultúrában azonban, az arra kedvet érzők megpróbálhatják a magról történő szaporítást, melyből akár kisebb méretű fa is kifejlődhet. Az ily módon nevelt növények esetében azonban nagyon ritka a termések megjelenése. Nemcsak több évet vesz igénybe, amíg a termőképes kort elérik a kis fák, hanem a virágok megporzása sem megy végbe egyszerűen. A virágok ugyan öntermékenyülők, de méhek hiányában megtermékenyülése nehézségekbe ütközik.

Az avokádó termesztése során a magokkal történő szaporítás már nem számít bevált módszernek

Az avokádó magjainak csíráztatását vízben is megpróbálhatjuk, de akár közvetlenül a talajjal töltött edényekbe is elültethetjük. A kicsírázott magokból fejlődött kis növényeknek magas páratartalomra, melegre és egyenletesen nedves talajra van szükségük. A túlöntözés kerülendő, hiszen ezáltal könnyen bekövetkezhet a növények rothadása.

A már jól begyökerezett példányokat a nyári hónapokban rendszeresen lássuk el tápoldattal, de a téli hónapokban szüneteltessük addig, még pihenőidejüket töltik. Télen lehetőség szerint 10-15 fokon, valamint a lehető legvilágosabb helyen tartsuk az avokádót és csak annyit öntözzük, hogy gyökérlabdája ne száradjon ki teljesen. Öntözéséhez mészszegény vagy mészmentes víz a legalkalmasabb. Szobai körülmények között az avokádófa néhány év elteltével sem nő magasabbra 1,5 méternél, és gyakran csak ritkásan elágazó koronát alkot hosszú és vékony hajtásokból. Az idősebb példányokat nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, például a teraszon vagy az erkélyen meleg és védett helyen. Ősszel azonban ne felejtsük el időben visszavinni, hiszen fagyérzékeny trópusi faj lévén hamar megfázhat!

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

2023. május 18. 09:16

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

2024. augusztus 16. 11:10

Előző cikkünkben a kutyáknak javasolt zöldség-gyümölcs csemegéket mutattuk be. Most következzenek azok, amelyek kifejezetten mérgezőek.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.