Fog valaha teremni a magról nevelt avokádó?

Agrofórum Online

Milyen igényei vannak a magról nevelt avokádónak? Fog valaha teremni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az avokádó Mexikóban, Közép-Amerikában, Peruban és Brazíliában őshonos növényfajnak számít, ahol termesztésük már több ezer éves múltra tekint vissza. A kereskedelemben kapható termések nagy része Floridából és Kaliforniából származik, ahol megfelelő feltételek mellett fái akár a 20 méter magasságot is elérhetik. Virágaik a levelek hónaljában fejlődnek, világoszöld színűek, ezekből megtermékenyítés után képződnek ráncos bőrű, sötétzöld bogyóik.

A termesztés során magokkal történő szaporítása már nem számít bevált módszernek, hiszen az ily módon történő szaporításból származó utódok legtöbbször elvadulnak és elveszítik jellegzetes fajtajellemzőiket. Szaporításuk, ahogy a legtöbb gyümölcsfaj esetében is, oltással történik. Szobakultúrában azonban, az arra kedvet érzők megpróbálhatják a magról történő szaporítást, melyből akár kisebb méretű fa is kifejlődhet. Az ily módon nevelt növények esetében azonban nagyon ritka a termések megjelenése. Nemcsak több évet vesz igénybe, amíg a termőképes kort elérik a kis fák, hanem a virágok megporzása sem megy végbe egyszerűen. A virágok ugyan öntermékenyülők, de méhek hiányában megtermékenyülése nehézségekbe ütközik.

Az avokádó termesztése során a magokkal történő szaporítás már nem számít bevált módszernek

Az avokádó magjainak csíráztatását vízben is megpróbálhatjuk, de akár közvetlenül a talajjal töltött edényekbe is elültethetjük. A kicsírázott magokból fejlődött kis növényeknek magas páratartalomra, melegre és egyenletesen nedves talajra van szükségük. A túlöntözés kerülendő, hiszen ezáltal könnyen bekövetkezhet a növények rothadása.

A már jól begyökerezett példányokat a nyári hónapokban rendszeresen lássuk el tápoldattal, de a téli hónapokban szüneteltessük addig, még pihenőidejüket töltik. Télen lehetőség szerint 10-15 fokon, valamint a lehető legvilágosabb helyen tartsuk az avokádót és csak annyit öntözzük, hogy gyökérlabdája ne száradjon ki teljesen. Öntözéséhez mészszegény vagy mészmentes víz a legalkalmasabb. Szobai körülmények között az avokádófa néhány év elteltével sem nő magasabbra 1,5 méternél, és gyakran csak ritkásan elágazó koronát alkot hosszú és vékony hajtásokból. Az idősebb példányokat nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, például a teraszon vagy az erkélyen meleg és védett helyen. Ősszel azonban ne felejtsük el időben visszavinni, hiszen fagyérzékeny trópusi faj lévén hamar megfázhat!

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Bővül a Talentis Agro Holding – megvásárolják a Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t

2019. október 2. 12:15

A jelenleg 38.000 hektáron gazdálkodó Talentis Agro Holding ezzel a bővüléssel is üzletágainak egy éve bejelentett stratégiai fejlesztését kívánja tovább erősíteni.

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.