Agrárközélet
Agrárközélet

Bővül a Talentis Agro Holding – megvásárolják a Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t

Bővül a Talentis Agro Holding – megvásárolják a Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t

Talentis Agro Zrt.

A Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést kötött a több agrárérdekeltséget is összefogó Kartali Vagyonkezelő Zrt. teljes részvénycsomagjára, köztük a több mint fél évszázados szakmai múltra visszatekintő Gödöllői Tangazdaság Zrt.-re. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően az elismert vállalatcsoportba szervezett Talentis Agro Holding mezőgazdasági és élelmiszeripari portfóliója további, stratégiai értékű elemekkel bővül.

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. Kartal és Hatvan térségében, integrációval együtt több mint 4.500 hektáros birtoktesten folytat növénytermesztést, amelyből 323 hektár gyümölcsös művelési ágba sorolt. A Tangazdasághoz tartozik az észak-kelet magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme, amely a vetőmagfeldolgozáson túl ömlesztett és készáruraktárakkal is rendelkezik, valamint saját laboratóriumot üzemeltet.

A gyümölcsösültetvények mellett helyezkedik el a korszerű, egyidejűleg több mint 600 tonna gyümölcsöt befogadni képes hűtőház, ahol a friss gyümölcs feldolgozásához szükséges infrastruktúra áll majd rendelkezésre. Az ország legnagyobb, tradicionális érlelési és párlási technológiával is működő pálinkafőző üzemében készítik a pálinkát. Korszerű tejelő tehenészetet is működtetnek, amelynek kapacitása jelenleg 750 tehén és szaporulata.

A Talentis Agro Zrt. egy 100%-ig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, ahol szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozunk. Az állattartás igényein túl növénytermesztésünk kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul. Állattenyésztési divíziónk a tejelőszarvasmarha-ágazat, amelynek 6.000 tehénre alapozott állománya kiváló genetikai és termelési képességekkel bír, és a sertésüzletág, ahol fehérsertés és mangalicatelepeink közel 53.000 sertés befogadására alkalmasak. A divíziónk alappillére a tojótyúktartás és árutojás-termelés is.

A jelenleg 38.000 hektáron gazdálkodó Talentis Agro Holding ezzel a bővüléssel is üzletágainak egy éve bejelentett stratégiai fejlesztését kívánja tovább erősíteni.

 

Dr. Csák Gyula                                                          Makai Szabolcs

operatív vezérigazgató                                            stratégiai vezérigazgató

Talentis Agro Zrt.                                                     Talentis Agro Zrt.

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

2019. december 11. 15:47

A jogszabályváltozásnak köszönhetően az öntözésfejlesztési tervek pontosan meghatározzák a továbbiakban, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

3,1 százalékkal nőtt idén a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke

2019. december 11. 11:33

A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt az idei termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg a tavalyit és 1569 milliárd forintot tett ki.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben