30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz

Fogyasztható a fehér színű elváltozásokkal tarkított kajszitermés?

Agrofórum Online

Sárgabaracklekvár készítésekor a gyümölcsökben kemény, fehér színű részeket találtam, szálkásak, rostosak voltak, száraznak tűntek. Mi okozza ezeket az elváltozásokat, ehetők-e, nem károsak, nem mérgezők?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A sárgabarackfának van egy elterjedt betegsége, a barackhimlő, melyet a sharka vírus okoz, neve plum pox virus. Nem tévedés, a vírus nevében a szilva növény neve szerepel. Több tápnövényű vírusról van szó, a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcsfajokat fertőzi. Leggyakoribb gazdanövényei a kajszi- és az őszibarack, valamint a szilvafélék. Bár az oltványok nevelésekor – gondos megelőző munkával, nemzetközi protokoll szerint  – vírusmentes növényeket állítanak elő, a facsemeték kiültetését követő néhány éven belül azok barackhimlővel fertőzöttekké válnak.

A barackhimlő könnyen terjed virágporral, levéltetvekkel, és a zöldmetszés során fertőzött növény nedvével vágóeszközre tapadva is.

A besüppedt fehéres gyümölcshús kemény és rostos
A besüppedt, fehéres gyümölcshús kemény és rostos

A barackhimlő betegség tünetei kajszibarackon és őszibarackon igen hasonlóak, az érés elején a gyümölcs héján kör, gyűrű alakú 1-2 mm széles, 1-3 cm átmérőjű világos, kezdetben fehéres színű gyűrűk láthatók, amik kissé besüppednek a gyümölcs húsába. Amint az érés folyamata megindul, és a kajszibarack héja elnyeri a karakteres narancssárga színét, a gyűrűk színe világossárgára vált, majd a teljes érés, a hús puhulásának állapotában színe barnára változik. Ilyenkor már különösen feltűnő az elváltozás. A gyűrűs színelváltozás körül a gyümölcs alakja is deformálódhat, aszimmetrikussá válik.

Teljes éréskor a gyűrűs rajzolatok barnák
Teljes éréskor a gyűrűs rajzolatok barnák

A gyűrű alakú rajzolatok alatt a gyümölcs húsának szerkezete megváltozik, eltér az egészségesétől. Míg az egészséges barack húsa megérve szaftos, bő levű, édes, magas cukortartalmú, aromás, kellemes illatú, addig a gyűrűk alatt a hús kifehéredett, kemény, nedvtartalmát elvesztette, cukortartalma alacsony, savtartalma nem változik, ezért kifejezetten savanyúnak érződik. A gyümölcs feldolgozásához szükséges felvágáskor a fehéres színű erősen rostos szövetrészek kemények, nehezen vághatók, gyakran egyben kiemelhetők, eltávolíthatók az egészséges gyümölcshúsból, ízetlenek. Ön is ilyen barackhimlővel fertőzött gyümölcsöt dolgozott fel baracklekvár készítéséhez.

A beteg részek íze, illata, beltartalmi tulajdonságai nem azonosak az egészséges barackéval, ezért ha sok ilyen vírusos gyümölcs fordul elő a feldolgozandó barackban, a lekvár íze, illata, aromája meg sem közelíti a fajtára jellemző értékeket. Ennek tudatában javasolható feldolgozás, illetve vásárlás előtt a tünetes kajszibarackok eltávolítása. Több cukor szükséges a harmonikus íz eléréséhez. A vírusos barack nem egészségtelen, nem okoz emberi betegséget, veszély nélkül fogyasztható, bár nem a megszokott íz jellemző rá.

Kiemelt kép: Pixabay

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

2024. február 20. 16:10

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Mi okozza a paprika leveleinek torzulását?

2023. május 31. 04:36

Kiültetésre váró paprikapalántáimon furcsa alakú leveleket látok. Torzultak, ráncosak a leveleik. Mi okozhatja?

Gazdák kerültek csődközelbe a ToBRFV miatt 

2024. március 1. 10:40

A gazdák komoly aggodalmukat fejezték ki egy Máltán terjedő, importtal behurcolt vírus, a ToBRFV miatt, amely azzal fenyeget, hogy megtizedeli a növényállományt a rendkívül fontos paradicsomágazatban.