Fogyasztható a fehér színű elváltozásokkal tarkított kajszitermés?

Agrofórum Online

Sárgabaracklekvár készítésekor a gyümölcsökben kemény, fehér színű részeket találtam, szálkásak, rostosak voltak, száraznak tűntek. Mi okozza ezeket az elváltozásokat, ehetők-e, nem károsak, nem mérgezők?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A sárgabarackfának van egy elterjedt betegsége, a barackhimlő, melyet a sharka vírus okoz, neve plum pox virus. Nem tévedés, a vírus nevében a szilva növény neve szerepel. Több tápnövényű vírusról van szó, a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcsfajokat fertőzi. Leggyakoribb gazdanövényei a kajszi- és az őszibarack, valamint a szilvafélék. Bár az oltványok nevelésekor – gondos megelőző munkával, nemzetközi protokoll szerint  – vírusmentes növényeket állítanak elő, a facsemeték kiültetését követő néhány éven belül azok barackhimlővel fertőzöttekké válnak.

A barackhimlő könnyen terjed virágporral, levéltetvekkel, és a zöldmetszés során fertőzött növény nedvével vágóeszközre tapadva is.

A besüppedt fehéres gyümölcshús kemény és rostos
A besüppedt, fehéres gyümölcshús kemény és rostos

A barackhimlő betegség tünetei kajszibarackon és őszibarackon igen hasonlóak, az érés elején a gyümölcs héján kör, gyűrű alakú 1-2 mm széles, 1-3 cm átmérőjű világos, kezdetben fehéres színű gyűrűk láthatók, amik kissé besüppednek a gyümölcs húsába. Amint az érés folyamata megindul, és a kajszibarack héja elnyeri a karakteres narancssárga színét, a gyűrűk színe világossárgára vált, majd a teljes érés, a hús puhulásának állapotában színe barnára változik. Ilyenkor már különösen feltűnő az elváltozás. A gyűrűs színelváltozás körül a gyümölcs alakja is deformálódhat, aszimmetrikussá válik.

Teljes éréskor a gyűrűs rajzolatok barnák
Teljes éréskor a gyűrűs rajzolatok barnák

A gyűrű alakú rajzolatok alatt a gyümölcs húsának szerkezete megváltozik, eltér az egészségesétől. Míg az egészséges barack húsa megérve szaftos, bő levű, édes, magas cukortartalmú, aromás, kellemes illatú, addig a gyűrűk alatt a hús kifehéredett, kemény, nedvtartalmát elvesztette, cukortartalma alacsony, savtartalma nem változik, ezért kifejezetten savanyúnak érződik. A gyümölcs feldolgozásához szükséges felvágáskor a fehéres színű erősen rostos szövetrészek kemények, nehezen vághatók, gyakran egyben kiemelhetők, eltávolíthatók az egészséges gyümölcshúsból, ízetlenek. Ön is ilyen barackhimlővel fertőzött gyümölcsöt dolgozott fel baracklekvár készítéséhez.

A beteg részek íze, illata, beltartalmi tulajdonságai nem azonosak az egészséges barackéval, ezért ha sok ilyen vírusos gyümölcs fordul elő a feldolgozandó barackban, a lekvár íze, illata, aromája meg sem közelíti a fajtára jellemző értékeket. Ennek tudatában javasolható feldolgozás, illetve vásárlás előtt a tünetes kajszibarackok eltávolítása. Több cukor szükséges a harmonikus íz eléréséhez. A vírusos barack nem egészségtelen, nem okoz emberi betegséget, veszély nélkül fogyasztható, bár nem a megszokott íz jellemző rá.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Mi okozza a paprika leveleinek torzulását?

2023. május 31. 04:36

Kiültetésre váró paprikapalántáimon furcsa alakú leveleket látok. Torzultak, ráncosak a leveleik. Mi okozhatja?