Mi okoz elváltozást a cukkini levelén és termésén?

Mi okoz elváltozást a cukkini levelén és termésén?

Agrofórum Online

R. Erika kérdése: Cukkini levelein szokatlan elváltozásokat vettem észre, világoszöld rajzolatok jelentek meg a fiatal leveleken. A termés is torzult. Mitől lehet?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Tisztelt Érdeklődő!

A tünetek, amiket felsorolt, vírusfertőzésre utalnak. A cukkinit azok a vírusok fertőzik, melyek az uborkát is. Leggyakoribbak az uborkamozaik, a cukkini sárga mozaik, görögdinnye mozaik vírusok. A növényfertőző vírusok tünetei hasonlóak, a tünetek alapján a vírusok nem azonosíthatók. A vírusok terjedése többféle módon történhet. Elterjedt a levéltetvek általi terjesztés, ez esetben a beteg növényből szívogató levéltetvek szipókájukkal vagy testnedvükkel viszik tovább a vírust a következő meglátogatott növénybe. Egy vírussal fertőzött levéltetű egyetlen szívása elegendő a cukkini tő megfertőzéséhez, ezért fontos a levéltetvek megjelenésekor a gyors védekezés.

Vírusok terjedhetnek magvakkal is vagy a mag felszínére tapadva, vagy a mag belső fertőzése révén. Saját magfogásnál csak egészséges levélzetű növényből fogjunk magot. Ápolási munka során az apró sérüléseken kézzel, eszközzel jut be a fertőzött növény nedvével a vírus, ez a mechanikai terjedés. A már megfertőződött növény nem gyógyítható, nem mentesíthető. Ezért fontos a vírusfertőzés megelőzése, mint a vírusfertőzés egyetlen védekezési módja.

Vírusos cukkinitő

A vírusfertőzést követően a vírus a nedvkeringéssel a teljes növényben szétterjed, felszaporodik, és megjelennek a tünetek a fiatal, hajtásvégi leveleken. A folyamat lefolyása meleg időben 3-4 hét. Ezután már az újabb levelek és a termések mindegyikén kialakulnak a vírustünetek.

A tipikus tünetek a következők: a zöld alapszínű leveleken világos zöld, sárgászöld vagy sárgás színű mozaikok, foltok, de gyakoriak az erősebb zöld, sötétzöld foltok is. Követheti a színelváltozást a levelek hólyagossága, erek menti ráncossága, a levelek alakjának deformálódása. A vírusos növények termésein is karakteres tünetek fejlődnek, a cukkini héján világoszöld rajzolatok, foltok gyakran gyűrűk láthatók, melyek a termésbe kissé besüppedhetnek.

Vírusos cukkini termések

A vírusos tövek fertőzési gócok, egyes vírusai cukkinin kívül uborkára, más tökfélére, paradicsomra, paprikára is átvihetők ápolási munkákkal, ezért célszerű a vírusbeteg tövek gyökérzettel történő mielőbbi eltávolítása. Ez vonatkozik a lehullott, elszáradt beteg leveleikre is.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Cukkinis lasagne - recept

2019. augusztus 24. 07:48

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.