Hányféle készítményt lehet egyszerre egy permetlébe belekeverni?

Hányféle készítményt lehet egyszerre egy permetlébe belekeverni?

Agrofórum Online

Permetezni szeretnék kiskertemben, gombás betegségek és kártevők ellen egyaránt. Hányféle készítményt lehet egyszerre egy permetlébe belekeverni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Általános érvényű, hogy három készítménynél általában többet egy tartályba, permetezőbe nem keverünk be, de ez nem jelenti azt, hogy adott három készítmény egymással minden esetben bekeverhetőnek tekinthető. A permetlé készítésnek vannak ugyanis bizonyos alapvető szabályai, mint pl. az, hogy gyomirtó szert semmivel nem keverünk!

Nemcsak azért ajánlatos a keverhetőségre ügyelni, hogy növényeinkben károsodást ne okozzunk, hanem azért is, hogy elkerüljük a szórófejek bedugulását, a nagy mennyiségű habképződést, de emellett a kellő hatékonyságot viszont elérjük. A kiskerti tulajdonosok számára is elérhető, szabad forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek általában egymással keverhetők, de felhasználásuk előtt ennek ellenére ajánlatos az engedélyokiratban esetlegesen szereplő korlátozásokat elolvasni.

A permetlé bekeverése során elsőként a por vagy granulátum, majd utána pedig a folyékony készítmény kerüljön a tankba. Az is jó módszernek tekinthető, ha a bekeverendő készítmények kellő mennyiségéből elsőként törzsoldatot készítünk (kisebb mennyiségű vízben oldjuk fel), majd utána öntjük a permetlétartályba. Tapadásfokozó készítmény alkalmazásakor azt utolsóként adjuk hozzá keverékünkhöz. Arra is ügyeljünk, hogy a permetezéshez felhasználni kívánt víz ne legyen túlzottan hideg, legjobb, ha begyűjtött esővizet használunk, melynek keménysége sem olyan mértékű, mint csapvizünké. Az elkészült, kijuttatandó permetlevünk mindig legyen homogén, annak töménysége ne haladja meg soha az 5%-ot.

A permetezés elvégzése előtt minden esetben a növényvédelmi probléma pontos beazonosításával érdemes kezdeni a feladatot. Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak benne, milyen betegség, kártevő is látható a növényen, ajánlatos segítséget kérni, akár fotó készítésével tanácsot kérni. Több növény permetezése esetében olyan készítményt válasszunk, mely minden adott kultúrában engedélyezve van, hiszen csak így tudjuk a permetezésre vonatkozó szabályokat, pl. élelmezés-egészségügyi várakozási időket is megfelelő módon betartani.

Kiemelt kép: Pixabay

Zöld utat kapott a dicamba az Egyesült Államokban

2020. október 29. 07:06

A döntés pozitív a Bayer és a BASF számára is, hiszen mindkét cég állít elő ilyen hatóanyag tartalmú szereket, így azok továbbra is a piacon maradhatnak.

Milyen növényvédő szerrel védekezhetünk eredményesen földibolha ellen?

2022. augusztus 3. 04:36

Földibolha elleni védekezésünk fejes káposztánál idén sikertelen volt. Tudnának ajánlani megfelelő növényvédő szert ellenük?

Szabaduljon meg már ősszel a gabonagyomoktól!

2023. szeptember 23. 13:10

A korán vetett búza- és árpafajták és az elnyúló őszi vegetációs időszak új problémákat generál. Mutatjuk a megoldást.

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

2019. január 17. 07:33

Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.