Címke: Növényvédő szer

növényvédő szer

Növényvédő szernek minősül a gyakorlati növényvédelmi feladatok kivitelezésére alkalmas készítmény, mely hatóanyag(ok) és segédanyag(ok) keverékéből áll. A permetezés a legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer a növényvédelemben, melynek során növényvédő szereket juttatnak ki szórással a növényekre permetezőgép segítségével. A növényvédő szerek lehetnek: gombaölő szerek (fungicidek), rovarölő szerek (inszekticidek), gyomirtó szerek (herbicidek), továbbá csigaölő csávázó és vadriasztó szerek, illetve adalékanyagok. Összesen 76 különböző szertípus létezik. A 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet szerint a növényvédő szert a forgalmazás és a felhasználás szempontjából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) I., II. és III. forgalmi kategóriába kell sorolja. A több száz forgalomban lévő szer közül a megfelelő növényvédő szer kiválasztásához segítséget nyújthat a NÉBIH közhasznú növényvédő szer adatbázisa. Az Agrofórum Online szakportálon, a Növényvédelmi előrejelzés rovatban és a Szakcikkek között hasznos információkat talál a növényvédő szerek alkalmazhatóságával kapcsolatban. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Blog / Gazdahely

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20.

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Agrárhírek / Növényvédelem

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18.

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

Agrárhírek / Bulvár

Ismét probléma volt a növényvédő szerrel

2019. október 17.

Több mint 2,2 tonna összmennyiségű, számos szempontból problémás növényvédő szert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben. A termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból. A bírság akár milliós is lehet.

Agrárhírek / Agrárközélet

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15.

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Agrárhírek / Gépinfo

Három Agritechnica-ezüstérem az Amazone számára

2019. október 5.

Az Amazone már a 2019-es Agritechnica előtt elkönyvelheti az első sikereket.

Szakcikkek / Növényvédelem

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10.

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

Blog / Ház, táj

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2.

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

Blog / Ház, táj

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

2019. augusztus 30.

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

Agrárhírek / Agrárközélet

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13.

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Szakcikkek / Növényvédelem

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.