Címke: Növényvédő szer

növényvédő szer

Növényvédő szernek minősül a gyakorlati növényvédelmi feladatok kivitelezésére alkalmas készítmény, mely hatóanyag(ok) és segédanyag(ok) keverékéből áll. A permetezés a legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer a növényvédelemben, melynek során növényvédő szereket juttatnak ki szórással a növényekre permetezőgép segítségével. A növényvédő szerek lehetnek: gombaölő szerek (fungicidek), rovarölő szerek (inszekticidek), gyomirtó szerek (herbicidek), továbbá csigaölő csávázó és vadriasztó szerek, illetve adalékanyagok. Összesen 76 különböző szertípus létezik. A 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet szerint a növényvédő szert a forgalmazás és a felhasználás szempontjából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) I., II. és III. forgalmi kategóriába kell sorolja. A több száz forgalomban lévő szer közül a megfelelő növényvédő szer kiválasztásához segítséget nyújthat a NÉBIH közhasznú növényvédő szer adatbázisa. Az Agrofórum Online szakportálon, a Növényvédelmi előrejelzés rovatban és a Szakcikkek között hasznos információkat talál a növényvédő szerek alkalmazhatóságával kapcsolatban. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Agrárhírek / Agrárközélet

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13.

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Szakcikkek / Növényvédelem

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18.

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Agrárhírek / Agrárközélet

Támad a fuzárium!

2019. július 16.

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Blog / Ház, táj

Integrált növényvédelem a házikertben – az elmélet

2019. július 9.

Az integrált növényvédelem nem más, mint tudatos megtervezése, végrehajtása és értékelése a legmagasabb szintű növényvédelmi gyakorlatnak. De mit takar pontosan a megfelelő növényvédelmi intézkedések integrálása? Miért van rá szükség? Milyen alapelvekre épül?

Agrárhírek / Agrárközélet

Közös ügyünk a méhvédelem!

2019. június 20.

A méhekről sokaknak a finom méz jut először az eszébe, ám ezen állatok munkája ennél jóval összetettebb és fontosabb az emberiség számára. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amelyek termésbiztonságához a méhek és egyéb beporzók munkája elengedhetetlenül fontos.

Agrárhírek / Növényvédelem

Pár napig lehet még véleményezni a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

2019. június 15.

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére.

Agrárhírek / Növényvédelem

Még mindig sok a hamis növényvédő szer

2019. június 6.

Az elemzés szerint a hamisítás az összes szektorban unió szerte akár 468 ezer munkahely megszűnéséhez vezethetett közvetlenül.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27.

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Blog / #VeleVagyNélküle

Zöld idiotizmus, avagy a glifozát-mizéria

2019. május 27.

A zöldek egyre gyakrabban támadják a mezőgazdaság vegyszerhasználatát, ezért most egy konkrét példán mutatom be ennek egyik túlkapását, de előtte néhány általánosabb gondolat.