Hogyan ápoljam a selyemakác-magoncot, hogy életben maradjon?

Hogyan ápoljam a selyemakác-magoncot, hogy életben maradjon?

Agrofórum Online

Selyemakác növénykét vásároltam nyár végén, szép zöldek voltak a levelei. Őszre bevittem, mivel féltettem, 15-20 fokon tartottam napfényes helyen, 2 naponta egy korty vízzel öntöztem. Elkezdte hullatni a leveleit. Hogyan ápoljam, hogy életben maradjon, ne menjen tönkre?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kedvelt selyemakác dekoratív díszfa (Albizia julibrissin), érdekes, különleges színfoltja a kertnek, mely akkor igazán látványos, ha szoliterként, egyedül helyezkedik el egy nagyobb szabad térben. Ázsiai eredetű, tipikus mediterrán növény. Ez részben meghatározza hazai életciklusát. Későn indul meg a rügyfakadása, egyik legkésőbben kihajtó fa, türelmesen kell várni rá, ez melegigényességéből eredő tulajdonság. Hamarabb is befejezi életciklusát a többi fánál, azoknál korábban hullatja le leveleit. Lombhullató fafaj. Viszonylag gyorsan nő, kifejezetten a napos, meleg helyet, a laza talajt szereti, szárazságban alkalmilag öntözést igényel. Az állandó nedves talajban, például, ha a fűvel együtt öntözik 1-2 naponta, gyökérrothadás, tőpusztulás léphet fel, ezt a helyzetet kerülni kell.

Selyemakác

Kisméretű, 6-8 méterre megnövő fa, ernyő alakú, kissé szétterülő, laza lombot fejleszt apró, összetett leveleiből, szórt árnyékot ad az alatta elhelyezkedő területre. Rózsaszínű, laza szerkezetű, pomponszerű, illatos virágai a levelek felszínén fejlődnek, júniustól szeptemberig díszítik a fákat. Virágai méhek kedvelt gyűjtőhelyei. Barna színű 10-15 cm-es hüvelyekben képződnek magjai, melyek megérve szintén barnák, kiszóródva a fák alatt közülük számos kicsírázik, és új növények fejlődnek a fa körül.

Selyemakác az ablakban

A kifejlett, begyökeresedett fa nem fagyérzékeny, korábban ezzel ellentétes volt a vélemény, fagyzugos helyre azonban ne telepítsük. 1-2 éves magoncait a téli fagyok károsíthatják, ezért ezeket, ha kiültetik, fagyvédelemben, takarásban kell részesíteni.

A selyemakác jellegzetes virága

Az Ön selyemakác-magoncáról nem tudjuk, hogy előzőleg hol, hogyan tartották, milyen körülmények között. Az sem tett jót, hogy csupán szeretetből lakásába vitte, és ott nevelte, mintha szobanövény lenne. A lakásban tartással lassította, akadályozta a fácska őszi nyugalomba vonulását, a télre való felkészülését. Nem érte a kinti fokozatosan csökkenő hideg hatása, nem fásodtak meg kellően a vesszői, ami a fagyállóság feltétele A leveleinek hullását az öröklött biológiai ciklusa okozta, a kedvező körülmények ellenére érzi, hogy nyugalmi időszaka következik, hiszen lombhullató.

Azt ajánlom, hogy fagymentes, 3-5 °C-os helyen tartsa tavaszig, és április végén, május elején ültesse ki szabadba állandó helyére a fácskát. Ott őszig új gyökereket fejleszt, megerősödik. Jövő télre még tövénél takarást javaslok. Kiültetésétől kezdődő gondozására a válaszom elején talál iránymutatást.

Nagyon sok a fertőzött burgonya

K. Dániel kérdése: Betakarítás során sok beteg burgonyagumóval találkoztam, mit tegyek jövőre, hogy elkerüljem ezt a betegséget?

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?

Lehet januárban facsemetét ültetni?

2023. január 6. 04:36

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

2023. június 5. 12:36

Érdeklődnék, hogy a csigaölő szerek (Shalimar, Metarex inov) megmérgezik a talajba jutva az édesburgonyát, sárgarépát, ha én 10-20 cm-re köréjük szóróm a talajfelszínre? Tehát ehetem én ezeket a zöldségeket, ha az említett szerekkel védekezem a csigák ellen?