Mit tehetünk, ha száradnak a platánfa levelei?

Mit tehetünk, ha száradnak a platánfa levelei?

Agrofórum Online

Házunk kertjében van egy igen idős platánfa, melynek levelei száradnak. A fa erősen gyengül, egyre rosszabbul néz ki. Hogyan lehet kicsit felerősíteni? Nem szeretnénk a fáról lemondani. Leveleiről és a fáról küldök képet.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képen valóban egy koros platánfa látható, aminek koronáját már korában visszavágták, gondolom ifjítás céljából. Az egyik képen az is látszik, hogy a fa egy emeletes épület és a kő lábazatú kerítés, burkolt járda és aszfaltos úttest mellett áll, él. Tipikus városi fasors, a fa körül elfogy a talaj, ahonnan a vizet és benne a feloldott tápanyagot fel tudja venni és ahonnan levegőt is kapnak a gyökerei. A kérdezett fa magas és széles, fejlett koronával rendelkezik, ameddig a lombja elér alatta nő(ne) és terjed(ne) gyökérzete is.

A panaszként említett gyengülést több tényező együttesen okozza. A csatolt levélképen a platán lisztharmatbetegség károsítása azonosítható. Ez a betegség néhány évvel ezelőtt jelent meg hazánkban, nagyon súlyos kárt okoz a leveleken, elsősorban a hajtásvégi, fiatal leveleket támadja meg, gyors lefolyású sárgulásukat, azt követő elhalásukat, elszáradásukat okozza. Folyamatosan jelen van nyár eleji megjelenésétől őszig, ami azt jelenti, hogy a fa folyamatos védelmet igényel(ne). A platánfákat a lisztharmat mellett a gnomóniás betegség is és a platán csipkés poloska is rendszeresen károsítja, azok ellen is évente – 1-2 alkalommal – permetezés válhat szükségessé.

Platánfa koronája

A fa gyengülését az évek óta fennálló csapadékhiányból adódó szárazság is okozza. Ekkora fa vízigénye évről évre nagyobb, a lombjának folyamatos növekedésével arányban. A fa vízigényét vezetékes vízből biztosítani meglehetősen költséges, de meg kellene próbálni a korona alatti talaját lassú, kis intenzitású öntözési módon vízzel ellátni. Erre valamilyen csepegtető csővezeték lenne alkalmas, amit a fakorona alá, csigavonal alakban, a korona széléhez közel fektetnek le.

Lisztharmatos platánlevél

Beépített városi telkeknél a tetőről összegyűjtött vizet rendszerint becsatlakoztatják a csatornahálózatba, így azt a kevés esőt, ingyen vizet, sem hasznosíthatják a növények. Gondolom az Önök házában is ez a helyzet. Az esőcsatorna vizének öntözési célú későbbi felhasználásáról érdemes lenne gondolkodni. A járda burkolatából az látszik, hogy közműfektetés is történt az elmúlt években a járda alatt, és az aszfalt járdacsík mellett az úttestig beton gyepráccsal fedték be a gépkocsik számára korábban a földcsíkot. Ezeknél a földmunkáknál a fagyökerek biztosan sérültek.

A fa olyan helyen áll, melyet minden irányból közeli lakóépületek öveznek, ezért a fa lombjának megvédésére a hagyományos növényvédő szer kijuttatási technikák nem alkalmasak. A fát injektálással javaslom kezelni: a fatörzs szállítószöveteibe injektálják speciális szerkezettel a szükséges és hatásos növényvédő szereket. Jelen esetben ez gombaölő, valamint rovarölő szereket és kombinált tápanyagot foglal magába. Számos fainjektálással foglalkozó cég végzi ezt a sajátságos tudást igénylő munkát, honlapjaik alapján tud tájékozódni, valamelyikükkel vegye fel a kapcsolatot. Az injektálás előnye, hogy a levegőbe nem kerül a permetlé, és a védőhatása nem 1-2 hét, mint a lombpermetezésnél, hanem általában 1 év, tehát egy teljes vegetációs időszakra védelmet nyújt.

Valóban rezisztens az Augusztusi muskotály?

2019. április 17. 12:31

P. László kérdése: Néhány éve vettem egy szőlőtövet, úgy adták, hogy augusztusi muskotály. Gyönyörű egykaros kordonná neveltem, hozza is a termését, nem ritka rajta a 30-40 cm-es fürt. Sajnos évek óta nem tudok róla enni egy falatot sem.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: védekezzünk a varasodás és a lisztharmat fertőzése ellen

2023. május 10. 09:10

Az előző héten tovább folytatódott a légköri frontoktól mentes, mérsékelten melegedő időjárás.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: továbbra is tart az almamoly rajzása

2023. július 28. 17:40

A lehullott gyümölcsök egy része almamollyal is fertőzött, melynek a rajzása továbbra is tart, bár a lepkék repülése most enyhén csökkenő tendenciát mutat. A levélaknázó molyok repülése szintén tart, de ez is csökkenő tendenciájú.