Hogyan gondozzuk a homoktövist?

Hogyan gondozzuk a homoktövist?

Agrofórum Online

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) hazánkban őshonos növénynek tekinthető, 1,5-4 méter magasságra megnövő, lomhullató cserje, vagy kisebb méretű fácska. Vízszintesen futó oldalgyökérzete terebélyes, főgyökere pedig mélyre hatoló. Természetes körülmények között egyedei mindig csoportosan jelennek meg, erős gyökérsarj képződésének köszönhetően. Hajtásai tövisesek, de enyhén tövises vagy tövis nélküli fajtái is ismertek. Virágai lombfakadás előtt, március végén, április elején nyílnak. Csonthéjas terméseik alakja fajtától függően ovális vagy lapított gömb is lehet.

A gyümölcsök héja vékony, húsa lédús, kesernyés-savanyú ízű. A terméshéj színe sárgától a narancsvörösig terjed. A legkorábbi fajták érési ideje július közepén kezdődik, a későiek pedig szeptember közepén-végén érnek meg. Termése kiváló beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik pl. vitaminokat, karotinoidokat, és szerves savakat is tartalmaz.

A homoktövis bokrainak érdemes enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású, laza szerkezettel rendelkező talajt választanunk. Az ültetés helyének megválasztásakor, valamint a rendszeres metszés elvégzésekor vegyük figyelembe, hogy fénykedvelő növény. A frissen ültetett növények kezdeti növekedése meglehetősen lassú, ezért a rendszeres gyomirtás is kihagyhatatlan feladat, különösen az első 5 évben. A meleg, nagyon száraz levegőjű helyeken nem érzi jól magát, viszont a hideget nagyon jól tolerálja, télen akár a -40 fokot is elviseli. Virágai is nagyon jól tűrik a lehűlést, akár -12 fokon sem károsodnak, ezért a késő tavaszi fagyok sem fenyegetik. A kártevők és a kórokozók közül is csak néhány okozhat problémát nevelése során, ezért kisebb odafigyeléssel is sikeresen termeszthető.

A Verticillium dahliae gombafaj a növények elhalását idézheti elő, megelőzés érdekében ezért olyan helyre ne ültessük, ahol előtte kajszit, vagy a burgonyafélék családjába tartozó növényeket (burgonya, paradicsom, paprika) termesztettünk. Hajtásait a levéltetvek szívogathatják, míg a fás részeken, főként a legyengült növényeken a farontó bogarak hernyói okozhatnak károkat. Termésein pedig a párás meleg időjárás hatására a szürkepenész (Botrytis cinerea) jelenhet meg.

Homoktövis a konyhában

2023. november 16. 09:10

A homoktövis sokak számára ismerős lehet – nem csak a kertből, hanem a különféle étrend-kiegészítők és szépségápolószerek összetevőjeként. Kevesen tudják, de a homoktövis bogyóit mi is felhasználhatjuk otthon, a konyhában is.

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

2022. szeptember 26. 04:36

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

Szívgyógyszer sem lenne nélkülük - a gyógynövények reneszánsza

2020. január 12. 08:21

A hazai fogyasztók továbbra is a kamillavirágot, a bodza- és hársfavirágot, valamint a csipkebogyót, illetve az ezekből készült teákat vásárolják a legnagyobb számban.