Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

Mikor és hogyan szüreteljük a homoktövist?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy a homoktövis termését mikor és hogyan szedhetjük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A homoktövis értékes összetevőinek köszönhetően az egyik legegészségesebb vadgyümölcsünk. Bogyóinak betakarítása igen fáradságos, ennek oka egyrészt tövisessége, másrészt pedig probléma a homoktövis bogyójának állaga is, ugyanis érett állapotban ezek nagyon puhák. Mindezek mellett a bogyók nagyon erősen tapadnak a hajtásokhoz és kocsányainak hosszúsága is meglehetősen rövid. Az érett bogyók egyenkénti leszedegetése, ezáltal önmagában nagyon hosszadalmas folyamat.

A szüretet akkor érdemes elkezdeni, ha a bogyók már jól beértek, mivel csak akkor fejlődik ki optimális aromájuk. A túl korán leszedett homoktövisbogyók savanyúak és még nem rendelkeznek a tipikus fanyar ízzel. Fajtától függően a bogyók érése augusztus végén kezdődhet és kb. szeptember végéig, október elejéig érnek. Ezután puhává és élénk narancssárgává válnak. A betakarítással nem éri meg sokat várni, hiszen sok madárfaj is szívesen eszeget a vitaminokban gazdag homoktövistermésből.

A homoktövis betakarítása nem könnyű feladat

A betakarítása során az egyes bogyók leszedése túl sokáig tart, ráadásul a nagy termőképességű fajtáknál a bogyók szorosan egymás mellett ülnek a hajtásokon, így egyenként alig lehet ezeket megfogni. Szüreteléskor is érdemes vastag kesztyűt viselni az éles tövisek miatt, amik szintén nehezíti a bogyók szedését. A tövisesség elkerülése érdekében már vannak olyan fajták, melyek kisebb méretű és kevesebb tövissel rendelkeznek. A betakarításhoz jó eszköz lehet az úgynevezett bogyófésű, amelyet például az áfonya betakarításakor is használnak. Ez egy lapátszerű szerkezet, melyeken hosszú és vékony fémfogak állnak. A bogyók ezzel a hajtásokról lefejthetők és egy vödörbe összegyűjthetők.

További megoldás lehet, melyet nagyüzemben is alkalmaznak, hogy a hajtásokat a termésekkel együtt levágják, majd lefagyasztják. A fagyasztás után a bogyók már könnyen leválnak a hajtásokról, akár egyszerű rázással vagy ütögetéssel is leperegnek termései. A következő évi termésmennyiséget a hajtások levágása kismértékben csökkentheti, ezért ne a hajtásvégekről, hanem inkább a bokrok közepéről szedjünk fagyasztásra szánt hajtásokat.  

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.