22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Hogyan gyűjtsük be zöldségnövényeink magvait a következő évi magvetéshez?

Agrofórum Online

Néhány alapelv betartásával magunk is megfelelő minőség magot gyűjthetünk és vethetünk el a következő év tavaszán.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Fontos, hogy mindig csak egészséges és szép terméseket válasszunk ki továbbszaporítás céljából. A fogyasztásra nem alkalmas termések magfogás céljára sem használatosak, hiszen utódaik is gyengébb minőségűek lesznek. A hibrid fajták terméséből származó magok sem alkalmasak vetőmagnak, ugyanis a belőlük származó, következő nemzedékük nem fog a szülőre hasonlítani. Jelölésük a kereskedelemben F1-gyel történik, az uborka mellett a paradicsomból és a paprikából is gyakran ilyen magot vetünk.

A legjobb minőségű magot a teljes érés állapotában gyűjthetjük be, de pl. a saláta magjait viaszérésben tanácsos betakarítani. A könnyen hulló magvakat a kora reggeli órákban szedjük, amikor a harmat még nem száradt fel, ilyenkor kevesebb a veszteség. Az uborkát, a tököt, a dinnyét, a paradicsomot, a paprikát akkor szedjük le magnak, ha teljesen beérett. A paprika magját a biológiai érettség állapotában szedjük, melyet a bogyó piros színe jelez. A kabakos termésűek magját szedés után néhány napig érleljük, és csak ezután fejtsük ki a termésből. A borsó és a bab magszedésének optimális idejét a hüvelyek sárgásbarna színe jelzi.

Az érett magvakat tárolás előtt szárítani és tisztítani is szükséges. Ezt a szabadban, vagy alacsony páratartalmú helyiségben tehetjük meg, vékony rétegben kiterítve. A vetőmag között talajmaradványok és növényi hulladékok, idegen magok, főként gyommagok se legyenek! Sérült magokat se tároljunk, hiszen hamar kedvező táptalajt nyújthatnak a betegséget okozó gombáknak és baktériumoknak, tönkre téve ezzel akár egész magtételünket.

Tárolásuk alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett száraz helyen történjen. A többrétegű papírtasak, a műanyag fóliával bélelt zacskó, a vékony alufólia is hosszabb ideig megőrzi a magok minőségét. Ne felejtsük el minden tételre pontosan ráírni a növényfaj nevét, fajtáját, gyűjtésének helyét és idejét, a későbbi azonosítás megkönnyítése céljából.

Pattogatni való kukorica: ipari zöldségnövény szántóföldi vetésforgóban

2022. február 11. 05:36

A szakma „netflixes” időszaknak nevezi azt, ami a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett, az emberek otthon maradtak, sorozatokat néztek, és popcornt pattogtattak otthonaikban.

SAATEN-UNION-kalászosfajták

2021. július 26. 13:50

Tartsa kordában a klímaváltozás hatásait.

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

A 2020-as, kibővült termékpalettán a szélsőségekhez és az újfajta igényekhez kiválóan alkalmazkodó kukorica-, napraforgó-, hüvelyes-, valamint tavasziárpa- és zabfajták egyaránt megtalálhatók.