Hogyan gyűjtsük be zöldségnövényeink magvait a következő évi magvetéshez?

Agrofórum Online

Néhány alapelv betartásával magunk is megfelelő minőség magot gyűjthetünk és vethetünk el a következő év tavaszán.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Fontos, hogy mindig csak egészséges és szép terméseket válasszunk ki továbbszaporítás céljából. A fogyasztásra nem alkalmas termések magfogás céljára sem használatosak, hiszen utódaik is gyengébb minőségűek lesznek. A hibrid fajták terméséből származó magok sem alkalmasak vetőmagnak, ugyanis a belőlük származó, következő nemzedékük nem fog a szülőre hasonlítani. Jelölésük a kereskedelemben F1-gyel történik, az uborka mellett a paradicsomból és a paprikából is gyakran ilyen magot vetünk.

A legjobb minőségű magot a teljes érés állapotában gyűjthetjük be, de pl. a saláta magjait viaszérésben tanácsos betakarítani. A könnyen hulló magvakat a kora reggeli órákban szedjük, amikor a harmat még nem száradt fel, ilyenkor kevesebb a veszteség. Az uborkát, a tököt, a dinnyét, a paradicsomot, a paprikát akkor szedjük le magnak, ha teljesen beérett. A paprika magját a biológiai érettség állapotában szedjük, melyet a bogyó piros színe jelez. A kabakos termésűek magját szedés után néhány napig érleljük, és csak ezután fejtsük ki a termésből. A borsó és a bab magszedésének optimális idejét a hüvelyek sárgásbarna színe jelzi.

Az érett magvakat tárolás előtt szárítani és tisztítani is szükséges. Ezt a szabadban, vagy alacsony páratartalmú helyiségben tehetjük meg, vékony rétegben kiterítve. A vetőmag között talajmaradványok és növényi hulladékok, idegen magok, főként gyommagok se legyenek! Sérült magokat se tároljunk, hiszen hamar kedvező táptalajt nyújthatnak a betegséget okozó gombáknak és baktériumoknak, tönkre téve ezzel akár egész magtételünket.

Tárolásuk alacsony hőmérséklet és páratartalom mellett száraz helyen történjen. A többrétegű papírtasak, a műanyag fóliával bélelt zacskó, a vékony alufólia is hosszabb ideig megőrzi a magok minőségét. Ne felejtsük el minden tételre pontosan ráírni a növényfaj nevét, fajtáját, gyűjtésének helyét és idejét, a későbbi azonosítás megkönnyítése céljából.

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.

Ezek a legkelendőbb vetőmagok tavasszal

2023. április 11. 12:46

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben.

Lesz elég vetőmag és műtrágya őszre? Megkérdeztük!

2020. április 23. 08:27

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kezdeti bizonytalanságok után már nem küzd komoly inputanyag-hiánnyal a magyar mezőgazdaság a koronavírus-járvány miatt.

Vetőmagismeret: melyik vetőmagtípus és elnevezés mit jelent?

2022. április 16. 08:39

Mi is a drazsírozott, pillírozott, vetőszalagos, hibrid vetőmag, és mit jelent az a bizonyos F1 vetőmag?