20℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Agrofórum Online

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A borkészítés egészen a fürtök szüretétől kezdődően a bor tárolásán át nagy odafigyelést igénylő feladatnak számít. A készítés és a tárolás során is számos körülmény befolyásolja nemcsak a bor ízét és megjelenését, hanem illatát, tisztaságát, zamatát és állapotát egyaránt. A borban jelentkező kellemetlen elváltozások egy részét borhibáknak nevezzük, melyek technikai problémákból adódóan jönnek létre. Ezek lehetnek pl. zavarosodás, dugóíz, földíz, faíz, seprőíz. Másrészt pedig különböző mikroorganizmusok által is kialakulhatnak ezek az elváltozások, amiket pedig borbetegségeknek nevezünk. A borbetegségeket különféle gombák és baktériumok káros mértékű megjelenése okozza, ezek közé az ecetesedés, a tejsavas erjedés, barnatörés, nyúlósodás, virágosodás stb. sorolhatók.

A leírt, vagyis szemmel is látható penészedés alapján arra lehet következtetni, hogy bora virágosodott. A virágosodás kezdetben a bor tetején észlelhető fehér színű hártya formájában mutatkozik meg, majd pedig vastagodó és összefüggő penészréteget képez a bor tetején. Egy idő után azonban ez a réteg darabokra hullik és belesüllyed a borba, ezáltal a bor zavaros lesz. Nemcsak zavarossá, hanem üressé is válik, ugyanis a kórokozók felélik a borban lévő alkoholt és a savakat egyaránt. Ennek kialakulásáért vad élesztőgombák tehetők felelőssé, melyek megjelenésére nagyobb valószínűséggel kell számítanunk az alacsony alkohol- és savtartalmú borok esetében.

Főként újboroknál jelentkezik ez a probléma, akkor, amikor az edény nincsen teljesen színültig feltöltve, ezáltal a bor levegővel érintkezik. A kivédés legjobb módja, ha a megelőzésre alapozunk, vagyis az edényeket színültig töltjük, a levegőt abból teljesen kizárjuk. Amennyiben a betegség már kialakult – az említett kénezéssel egyébként sem tudunk már mit tenni – javításra csak pasztőrözéssel vagy mikroszűrővel történő eltávolítással kerülhet sor.

A legjobb 50 - díjazták a borvilág remekeit

2021. július 15. 08:37

A 17 ország különböző tételeit felsorakoztató Best in Show listát Franciaország dominálta 15 borával: ezzel Champagne, Bordeaux, Burgundia és a Rhône borvidékek megfelelően reprezentálásra kerültek.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Növénybetegségek korai felismerése a robotika segítségével

2021. szeptember 12. 04:38

A Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy BlackBird nevű kamerarendszert, amely az optikai mikroszkópokkal egyenértékű információt képes összegyűjteni a növény leveleinek felületéről.

Erősödött a szőlőlevelek lisztharmat-fertőzöttsége – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 28. 16:10

Almásokban és körtésekben pedig a megszokottnál kb. 1 hónappal korábban elkezdődött a termés betakarítása.