Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Agrofórum Online

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A borkészítés egészen a fürtök szüretétől kezdődően a bor tárolásán át nagy odafigyelést igénylő feladatnak számít. A készítés és a tárolás során is számos körülmény befolyásolja nemcsak a bor ízét és megjelenését, hanem illatát, tisztaságát, zamatát és állapotát egyaránt. A borban jelentkező kellemetlen elváltozások egy részét borhibáknak nevezzük, melyek technikai problémákból adódóan jönnek létre. Ezek lehetnek pl. zavarosodás, dugóíz, földíz, faíz, seprőíz. Másrészt pedig különböző mikroorganizmusok által is kialakulhatnak ezek az elváltozások, amiket pedig borbetegségeknek nevezünk. A borbetegségeket különféle gombák és baktériumok káros mértékű megjelenése okozza, ezek közé az ecetesedés, a tejsavas erjedés, barnatörés, nyúlósodás, virágosodás stb. sorolhatók.

A leírt, vagyis szemmel is látható penészedés alapján arra lehet következtetni, hogy bora virágosodott. A virágosodás kezdetben a bor tetején észlelhető fehér színű hártya formájában mutatkozik meg, majd pedig vastagodó és összefüggő penészréteget képez a bor tetején. Egy idő után azonban ez a réteg darabokra hullik és belesüllyed a borba, ezáltal a bor zavaros lesz. Nemcsak zavarossá, hanem üressé is válik, ugyanis a kórokozók felélik a borban lévő alkoholt és a savakat egyaránt. Ennek kialakulásáért vad élesztőgombák tehetők felelőssé, melyek megjelenésére nagyobb valószínűséggel kell számítanunk az alacsony alkohol- és savtartalmú borok esetében.

Főként újboroknál jelentkezik ez a probléma, akkor, amikor az edény nincsen teljesen színültig feltöltve, ezáltal a bor levegővel érintkezik. A kivédés legjobb módja, ha a megelőzésre alapozunk, vagyis az edényeket színültig töltjük, a levegőt abból teljesen kizárjuk. Amennyiben a betegség már kialakult – az említett kénezéssel egyébként sem tudunk már mit tenni – javításra csak pasztőrözéssel vagy mikroszűrővel történő eltávolítással kerülhet sor.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.

Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

2018. augusztus 24. 07:49

F. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?