Hogyan készítsem fel télre a kerti gyepet? Mik az időszerű tennivalók?

Hogyan készítsem fel télre a kerti gyepet? Mik az időszerű tennivalók?

Agrofórum Online

A hideg idő előtt igyekezni kell minél jobb kondíciót biztosítani a gyepeknek, ezzel tudjuk csökkenteni a téli időjárás okozta károkat.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, okleveles kertészmérnök, növénydoktor,  ny. egyetemi adjunktus

 Kedves Kérdező!

A hideg idő előtt igyekezni kell minél jobb kondíciót biztosítani a gyepeknek, ezzel tudjuk csökkenteni a téli időjárás okozta károkat. Ezek a következők:

Tél beállta előtt a füvet le kell vágni, annak magassága ne legyen több 5-6 cm-nél. Ha a fűszálak ennél rövidebbek, a levelek kevés tápanyagot képes előállítani (fotószintetizálni) a növényeknek, azok gyökereinek. A gyenge gyökérzetű gyep ellenállósága kicsi, a téli fagy, a megolvadt hólé károsítása és a hópenész fertőzéssel szemben. A hosszabbra hagyott fűszálak a hólepel alatt elfekszenek, gyakoribb rajtuk a hónyomás okozta károsodás

Ősszel a gyökérzet megerősítése céljából a gyep talaját levegőztetni, lazítani kell. Ezt a munkafolyamatot a téli időszak végén, tavasszal meg kell ismételni. Az összegyűjtött – élő fűszálak közötti – elhalt növényi maradványokat, gyökereket, a megtelepedett mohát eltávolítva a fűszálak levegőhöz jutnak. Az őszi gyakori esők során a talaj átázik, túlzottan is vizes lehet. Figyeljünk erre, ilyen állapotában a gyep taposása, különösen a kötött, agyagos talajoknál kiszorítja a levegőt talajból, összetömöríti.

A gyep kondíciójának megerősítését segíti a talajuk tápanyaggal történő feltöltése. Ha trágyázásra évente csak egy alkalommal kerül sor, azt mindig őszre érdemes időzíteni. A szép gyep azonban tavasztól őszig is igényli a talaj tápanyag kiegészítését. Az őszi komplex, sok hatóanyagú műtrágyák összetétele eltér az év közben felhasznált műtrágyákétól. Ősszel olyan műtrágya segíti a gyep télre való felkészítését, amiben a K (kálium) tartalom kiemelkedően magas, míg a N és P tartalom annál lényegesen alacsonyabb. A gyökerek megerősödését, a sejtfalak ellenállóságát elsősorban a kálium biztosítja. Gyeptrágya vásárlásakor a csomagoláson feltüntetett hatóanyag összetétele alapján válasszunk!

Kipusztult, kiritkult gyepfoltok újra-(felül) vetése is ősszel a leghatékonyabb, a mérsékelt hőmérséklet, a gyakori csapadék kedvez a fűmagok dinamikus csírázásának. Ilyen időszakban általában öntözés nélkül is sikeres a fűmagvak kelése.

A gyepről folyamatosan összegyűjtött lehullott leveleket komposztáljuk, a következő évre megérett komposztot juttassuk vissza a gyep táplálására.

A gyepre hullott hótakarón kerüljük a gyaloglást, járkálást, a letaposott hófoltok olvadása egyenetlen lesz, a foltok visszafagyása miatt az alatta lévő fűfelületek károsodnak. A háborítatlanul hagyott hólepel alatt a fű épségben telel a hótakaró kedvező hőszigetelő hatása következtében. A kerti utakról a gyepre szórt, áttolt vastag hóréteg súlya, tartós nyomása is fűpusztulást okozhat, kerülni érdemes. Az elolvadt hólé értékes vízforrás, érdemes végiggondolni a felesleges hóréteg optimális elhelyezését, hasznosulását.

A nyári gyepápolás 7+1 aranyszabálya

2020. július 22. 10:40

A nyári időszakban mutatja legszebb arcát a gyep, feltéve akkor, ha megfelelően gondozzuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, milyen napszakban locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre.

A gyep növényvédelme

2021. május 25. 10:25

Mindenki szép, dús és egészséges gyepről álmodik, amire mezítláb is ugyanúgy öröm rálépni, mint amikor elheveredünk rajta egy mókás, kacagásokkal teli labdázás után. De mi a titka a szép gyepnek és milyen növényvédelmi kérdéseket vet fel? Erről lesz szó ebben az írásomban.

Hogyan ápoljuk tavasszal gyepünket?

2022. március 22. 07:04

Első feladataink között a tavasz beköszöntével több olyan dolog is szerepelhet, melyet a tavalyi év őszén nem volt időnk elvégezni.

Meddig nyírjuk ősszel a gyepet?

2021. november 16. 08:05

Az ősz folyamán a többi növényhez hasonlóan a gyepet is fel kell készítenünk a téli időszak körülményeihez, hogy tavasszal szépségét újra élvezhessük.