Hogyan lehet a mogyoróormányos ellen védekezni?

Hogyan lehet a mogyoróormányos ellen védekezni?

Agrofórum Online

Kerti mogyoróim között egyre több a lyukas, használhatatlan termés. Mikor kell, lehet a mogyoróormányos ellen védekezni? Van-e vegyszermentes megoldás, kisgyerekek miatt nem szívesen használok kémiai anyagokat?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A mogyorónak az egyik legfontosabb kártevője a mogyoróormányos bogár (Curculio nucum), évente egy nemzedéke fejlődik. A bogár májusban jelenik meg, 2-3 hetes érési táplálkozás után júniusban kezdi meg tojásait – a még puha héjú, növekedésben lévő – mogyoróba helyezni hosszú ormánya segítségével. Ez a folyamat hetekig elhúzódik.

A mogyoró belsejében a kikelő kövér, kukac formájú lárva feléli a mag belét, az üres mag belsejét ürülékével tölti meg. A lárvával fertőzött mogyorók az egészségesnél korábban barnulnak meg, mintha beértek volna, lehullanak. A kifejlődött kukacok kirágják magukat a mogyoróból, 1-2 mm-es lyuk jelzik eltávozásukat. A kukacok a talajba húzódnak, ott bebábozódnak, és telelés után már a kifejlett bogarak bújnak elő.

Mogyoróormányos

A kémiai védekezés a bogarak ellen házi kertekben, vegyes növényállományban nehezen kivitelezhető. Ültetvényekben a több hetes peterakás időszaka alatt 2-3 alkalommal is rovarölő szeres permetezésre kerül sor.

Régi megfigyelés, hogy az elsőként lehullott mogyorók a lyukasak, a mogyoróormányossal fertőzöttek. A termésérés elején a lehullott mogyorókat naponta érdemes összegyűjteni a földről, a bokrok alól eltávolítani, majd a fertőzötteket megsemmisíteni.

Júniusban, amikor a bogarak párzása és peterakása folyik, az ágak erős ütögetésének hatására, az előzőleg bokor alá leterített fóliára, ponyvára, számos bogár leveti magát, onnan össze lehet gyűjteni őket. Ez a gyérítési módszer főleg a kora reggeli órákban hatékony, és 2-3 naponkénti ismétléssel eredményes.

Mogyoróormányos kártétele és lárvája

A védekezés egyik lehetséges módja, ha megakadályozzuk, megelőzzük, hogy a károsított mogyoróból kimászó lárvák a talajba fúrják magukat. Ezt elérhetjük, ha a bokor alján a talajt júliustól szeptemberig, a betakarítás befejezéséig lefedjük hézagmentesen bármilyen lepellel, ami fizikailag megakadályozza a lárvák talajba húzódását. Mivel hosszú időről van szó, lég- és vízáteresztő anyagból célszerű választani a talaj élővilágának védelme érdekében. Az egyéb célra kifejlesztett fátyolfólia erre is alkalmas.

A talajban bábállapotban pihenő mogyoróormányos ellen a talajba juttatott és bedolgozott Beauveria bassiana rovarparazita gomba hatóanyagú Artis Pro készítmény veszély nélküli, mégis hatásos védelmet biztosít. Mivel a gomba megfelelő hatása legalább 15-20 °C -os talajhőmérsékletet kíván, a talajkezelést augusztus végén célszerű elvégezni. A gomba csak nedves talajban képes szaporodni, ezért a talajt, kijuttatása után, alkalmanként öntözni szükséges.

A felsorolt „szelíd” módszerek mind alkalmasak a mogyoróormányos egyedszámának korlátozására.

Lehetséges, hogy lisztharmatosak az őszibarackfám levelei?

2020. június 26. 11:04

Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?

Mikor és hogyan metsszem meg a leandert?

2020. október 1. 10:52

A leander esetében, ősszel, még a teleltetés előtt érdemes a metszést elvégezni.

Milyen károsítói vannak a fügének?

2022. október 29. 04:37

Milyen károsítói vannak a fügének, és mivel védekezhetek ellenük? Gyakori kezelés szükséges?

Valóban csodaszer az élesztő a növények számára?

2020. február 6. 08:37

B. Róbert kérdése: Van-e valóság alapja annak a hírnek, hogy élesztős oldattal végzett beöntözés vagy levélpermetezés serkenti a növényeket?