Hogyan lehet megkülönböztetni a medvehagyma és a gyöngyvirág leveleit?

Hogyan lehet megkülönböztetni a medvehagyma és a gyöngyvirág leveleit?

Agrofórum Online

Megkezdődött a medvehagyma szezonja, és elrettentő történeteket lehet olvasni arról, hogy a gyöngyvirág levelével, ami erősen mérgező, könnyen összetéveszthetők a levelei. Hogyan tudom megkülönböztetni a két növényt?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A probléma, amire rákérdezett, sajnos élő, és ha ritkán is, de előfordul.

A két növény – a medvehagyma és a gyöngyvirág – levelei közötti hasonlóság valóban fennáll, és biztos megkülönböztetésük elsősorban saját szedéskor biztonságos, amikor az egész növényt meg lehet nézni, és a képződő virágok kezdeményét is, amik egyértelművé teszik azonosításukat.

Medvehagyma (Allium ursinum) lombhullató erdők, nedves, árnyas, kissé savas talajain szeret élni, ott szaporodik fel, levelei ilyen helyen tömör levélszőnyeget képeznek. Jellegzetes fokhagymához hasonló illatot árasztanak levelei, különösen, ha sérülés éri (letaposáskor, vagy a levelek megdörzsölésekor). Ez a jellegzetes illat, ami alapján biztonsággal elkülöníthető a medvehagyma levele a gyöngyvirágétól. A medvehagyma esetén a hagymákból két tőlevél fejlődik, alakjuk tojásdad, hosszú nyelűek, a végükön kihegyesedők. A zöld színű levéllemezek átlagosan 15 cm hosszúak, 4 cm szélesek, és sötétebb zöld fonákjukat fordítják a nap felé. Fehér, 6 sziromlevélből álló virágaik csillag alakúak, azokból fejlődnek a három rekeszű tokterméseikben fekete, apró magjaik, melyekkel szaporodnak.

Medvehagyma levelei és virágai

Medvehagyma magjai

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) Európában és Ázsiában őshonos, évelő, lágyszárú virág. Tölgyesekben, lombos erdőinkben, ligetekben bárhol megél, ahol a talaj nyirkos, főleg az árnyékos helyeket kedveli. Tarackszerű, vékony, elágazó rizómákkal terjed, szaporodik a talajban. Ezekből fejlődnek ki kettesével a hosszú levélnyélen ülő levelei, méretük 10-20 cm hosszú, hegyes csúccsal, színűk élénkzöld. Fehér, apró harang alakú virágaik a virágszáron sorban nőnek, a virágok helyén piros bogyótermések fejlődnek. A gyöngyvirág levelei erős, szívre ható glikozidákat tartalmaznak, elfogyasztásuk – mennyiségtől függően – mérgezőek, halálosak is lehetnek. Különös alapossággal kell figyelni, nehogy medvehagyma levelei közé kerüljön.

Gyöngyvirág termésekkel

A medvehagyma-levelek gyűjtése csak nem természetvédelmi oltalom alatt álló erdőkben lehetséges. Akik engedéllyel gyűjtik és eladásra, a csomagolt leveleken fel kell tüntetni az áru eredetét, a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét is, mint bármilyen termesztett termék esetén. Tévedés alkalmával ez esetben a hibát elkövető azonosítható.

Amennyiben bizalmatlan a vásárolt medvehagyma-levelekkel szemben, javaslom otthoni nevelését cserépben, virágládában vagy kertjének árnyékos zugában. A szaporításra szánt kiindulási hagymákkal rendelkező medvehagyma töveket akkor helyezze új helyére, ha a levelei már lesárgultak, a hagymák visszahúzódtak. Olyan helyet keressen nekik, ahol árnyékban vannak, a földjüket ne hagyja kiszáradni év közben sem, hiszen eredeti élőhelyén is a nedves helyet kedveli. Következő évben a leveleken megjelenő virágok magjait érdemes összegyűjteni és a kívánt helyre szétszórni. A magok csírázása, életben maradása is folyamatosan nedves talajt kíván. Évről évre terebélyesedni fog a medvehagyma „szőnyege”, ha igényei szerint gondozza. Nem utolsó sorban, arról biztonsággal szedheti majd a kora tavaszi vitamindús hagymaleveleket.

Szükséges a rózsát rovarölő szerrel permetezni?

2023. július 18. 04:36

Kell a kerti rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Miért rohad a zeller gumója?

2022. szeptember 25. 04:36

Zellergumóknál a képen látható problémát, rohadást tapasztaltam. Miért rohad a zeller gumója?

Himlősek a szilvafák?

2020. augusztus 14. 10:35

Kajszi- és szilvafáimon himlő vírusra utaló jeleket találtam, lehet valahogy gyógyítani, esetleg a többi tünetet nem mutató fáimat megvédeni?

Milyen kártevő okozza az almafák levelének összesodródását?

2023. április 24. 04:36

Kérem szépen válaszukat almafával kapcsolatos kérdésemre! Mi okozza az almafák levelének összesodródását?