Lehetséges, hogy a bent teleltetett leanderen takácsatkák vannak?

Lehetséges, hogy a bent teleltetett leanderen takácsatkák vannak?

Agrofórum Online

Lehetséges, hogy a hűvösben bent teleltetett leanderemen takácsatkák vannak? Kérem segítségüket ezzel kapcsolatban!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A takácsatkák élettevékenységének sajnos a benti, még kissé hűvösebb körülmények is megfelelnek a tél folyamán, de minél melegebb és szárazabb levegője van az adott helyiségnek, annál jobban képesek szaporodni. Alacsonyabb hőmérsékleten lassabban ugyan, de fejlődésük nem áll meg. A leandereket ezért a pihenő időszak során is szükséges időnként megvizsgálni, nincsenek-e rajta kártevők, esetleg betegség tünetei.

A takácsatkák nemcsak a leandereken, hanem más szobanövényeken is megtelepedhetnek, akár a telelő helyiségben is, ezért e növényeket, amennyiben lehetőség van rá, érdemes elkülönítve tárolni. Jelenlétükről a levelek színi oldalán szívogatásuk hatására kialakult apró foltok árulkodnak kezdetben, míg a fonáki oldalon finom szövedékük, valamint nagyító segítségével mozgó alakjaik is megfigyelhetők. Súlyos károsításuk esetében akár az egész levéllemez sárgulása, majd pedig lehullása is bekövetkezhet. A tünetes növények leveleit első körben próbáljuk meg vizes ronggyal letörölni, nagyobb hatékonyság elérése érdekében érdemes azonban atkaölő készítménnyel az érintett növényeket lepermetezni.

Nagy jelentősége van annak, hogy a teleltetés előtt a növényeket átvizsgáljuk, és telelésre csak egészséges növényeket vigyünk be. Nemcsak a takácsatkák, hanem a növényeken maradt pajzstetvek, valamint levéltetvek is folytathatják táplálkozásukat a leveleken a telelési időszak közben. A növények télre való kellő felkészítése és rendszeres téli átvizsgálása nélkül e kártevők meglepetésszerű károkat okozhatnak a tavasszal újra kitelepíteni kívánt növényeinken. A pajzstetvek gyakran találhatók meg a levelek fonáki oldalán is, ezért a rendszeres átvizsgálás során ezek a részek is mindig kerüljenek szemrevételezésre. A pajzstetvek ellen használjunk enyhén szappanos vízbe mártott puha ronggyal való letörlést, még a levéltetvek ellen, amennyiben kis számban vannak jelen, elegendő őket egy puha ronggyal letörölni. A betegség tüneteit mutató leveleket pedig vagy kézzel szedjük le, vagy metszőolló segítségével vágjuk le.

Hogyan szabaduljunk meg a takácsatkáktól?

2023. augusztus 28. 15:10

A takácsatkák sok kertész számára okoznak bosszúságot. A pöttyös, összecsavarodott levelek, esetenként torz virágok, és a jellegzetes szövedék mind árulkodó jelek: hívatlan vendégek érkeztek a kertbe!

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Hányszor kell permetezni az almafákat?

2020. március 25. 04:36

Sz. Kálmán kérdése: Hányszor, és mikor kell permetezni az almafákat? Mik a legjelentősebb betegségei és kártevői?

Megindult az amerikai kukoricabogarak rajzása

2021. július 6. 07:34

Az őszi káposztarepce érésével és aratásával párhuzamosan a környéket ellepték a kirajzó becőormányosok, sok esetben a lakott környezetben is.