Hogyan lehet megvédeni a teraszon teleltetett növényeket a téli fagy károsításától?

Hogyan lehet megvédeni a teraszon teleltetett növényeket a téli fagy károsításától?

Agrofórum Online

A fagy károsító hatása elleni védelem a növények kiválasztásával, vásárlásával kezdődik. A globalizáció kedvező hatása miatt az emberek többsége szemmel, gyakran hirtelen ötlettől vezérelve vásárol. Egyre több, nálunk melegebb éghajlatról származó új, még ismeretlen növényfajt árusítanak a kereskedelemben, melyek a hazai téli szabadföldi viszonyokat csak valamilyen védelemmel vészelik át károsodás nélkül.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Teraszokon, erkélyeken kaspóban, konténerben szoktak tartani növényeket. A kisebb tömegű földben, ha gondosan öntözik és a tápanyagot is biztosítják nekik, ezek hasonló méretűek, mint a szabad földbe kiültetett egyedeik. Tartásuknál a problémát a téli hideg jelenti.

Az edényben nevelt növényeknek mind a gyökérzetét, mind a lombját (koronáját) védeni kell a tartós fagypont alatti hőmérséklettől. A talaj túlzott lehűlését, átfagyását az edények hőszigetelésével lehet megelőzni. Erre alkalmasak vastag, sok levegőt magukba záró filc-szerű anyagok, a vékonyabbakat több rétegben kell felhelyezni. Csak olyan anyagok megfelelőek, melyek a levegőt átengedik. PVC fólia erre nem ajánlott, mert hőszigetelő értéke alacsony, és a bezárt pára kicsapodása a növényen különböző kórokozók felszaporodását váltja ki, melyek rothadáshoz vezetnek. PVC fóliánál kerülendő, hogy a fólia a növényekkel érintkezzen.

A cserepeket ne a terasz burkoltára helyezzük, hanem hőszigetelő anyagra (fa, farost, polisztirol lemez). Ha van fűtött belső teret határoló terasz fal, annak tövébe helyezzük el növényeinket, még a hőszigetelt külső falaknál is van „szökött” hő. A növények lombjának védelmét is csak levegőt átengedő anyaggal szabad kivitelezni. Különböző vastagságú minőségben van forgalomban a kertészeti gyakorlatban már régóta alkalmazott fátyolfólia. A vékony is alkalmas a fagyvédelemre, de több, 2-3 réteget kell a növényre helyezni. A hézagmentesen felhelyezett védőhuzat biztosítja csak a megbízható fagyvédelmet.

Kertészeti árudákban forgalmaznak zsákszerű, zipzárral, tépőzárral vagy összehúzó zsinórral felszerelt hőszigetelő fagyvédelmi takarókat, kezelésük egyszerű és gyors. A növények föld feletti teljes felületét burkoljuk be, cserepet és koronáját egyaránt, fontos a textília biztos rögzítése. Fagyvédelmi célra egyedi, nagyobb méretű fás növények részére fagyvédő sátrakat is gyártanak, melyek sajátságos alakú fólia sátrak, légmentesen zárhatók. Biztonságosabbá teszi a hőszigetelést, ha a fólia alatt a növényeket fátyolfóliával borítjuk. Fedett teraszokon általában elegendő védelmet nyújtanak. Szabadon álló, nyitott teraszokon valamilyen belső fűtést ajánlanak a fagyvédő sátrakban elhelyezett növényeknek. Erre a célra a hagyományos működésű 100 W – os izzó által kibocsátott hő is elég szokott lenni.

Visszatérnek az éjszakai fagyok

2022. december 25. 21:19

A hét elején még több órás napsütés várható napközben, de szerdán hajnalban visszatérnek az éjszakai fagyok.

Agrometeorológia: megszűnik a fagy, felenged a talaj

2018. március 6. 07:50

A mögöttünk álló, átmenetileg száraz hétvége után kedden országszerte ismét csapadék várható. A héten azonban a kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot.

-50 Celsius fok - na de mi is az a hőérzet?

2019. január 31. 10:37

Az elmúlt napokban az Észak-Amerikában mért rendkívül alacsony, rekordközeli hőmérsékleti értékek a magyarországi médiába is bekerültek. -50, -60 fokos hőérzet- vagy angolul wind chill-értékekről olvashatunk.

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.