Mik a sütőtök érettségének jelei?

Mik a sütőtök érettségének jelei?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségfajok szüreti idejét általában a vetés/ültetés ideje, termesztésének módja és persze az időjárási körülmények stb. is befolyásolják. A fent említett befolyásoló tényezők mellett a fajta tulajdonságai is mérvadók, hiszen tenyészidőszakának hossza egyaránt meghatározza szüretének idejét. Az érést jelzi a fajtára jellemző termésszín, alak és méret elérése egyaránt, mely már társul a kellő beltartalmi tulajdonságokkal is. A sütőtökök fajtáinak érése az ősz közeledtével már megkezdődik és az őszi időszakban ez folyamatosnak is tekinthető.

Az érett sütőtökre jellemző, hogy felületének színezettsége egyöntetű, kocsánya száraz és kemény, így könnyedén leszedhető. A sütőtök húsának íze viszont akkor mondható a legfinomabbnak, ha termését már megcsípte a dér. Az érett sütőtököket kocsánnyal együtt kell lemetszeni vagy levágni, a termések felületét eközben egyéb sérülésektől megóvni. Érdemes a szedést csapadékmentes időszakban végezni, így ugyanis a termések kisebb mértékben lesznek szennyezettek a talajtól, tisztításukról a későbbiekben sem kell gondoskodnunk.

A szennyeződésektől és sérülésektől is mentes, egészséges sütőtökök akár huzamosabb ideig, akár három vagy négy hónapig is tárolhatók. Érdemes a tököket egymás mellé helyezni, újságpapírral vagy szalmával bélelt ládákba, melyekben szellőzésük is biztosítható. A tárolásra alkalmas helyiségnek viszont hűvösnek kell lennie, száraz levegőjűnek, jól szellőzőnek és fagymentesnek. A melegebb körülmények között tárolt termények is eltarthatók, viszont csak rövidebb ideig. A nedvesebb helyiségben való tartás pedig azért nem ajánlatos, mert ennek hatására a tökök gyorsan rothadásnak indulnak, ezért kerülendő egymásra, rétegekbe való elhelyezésük is, hiszen a romlás az összeérő terméseknél nagyon gyorsan tud haladni. Akárcsak a többi betárolt zöldség és gyümölcs esetében, úgy a töknél is érdemes időközönként, kb. kéthetente meggyőződni azok állapotáról, az esetlegesen rothadók eltávolításáról, így ugyanis a továbbfertőzés, nagyobb mennyiség megromlása megakadályozható.

Visszatérnek az éjszakai fagyok

2022. december 25. 21:19

A hét elején még több órás napsütés várható napközben, de szerdán hajnalban visszatérnek az éjszakai fagyok.

Hogyan lehet megvédeni a teraszon teleltetett növényeket a téli fagy károsításától?

2021. január 22. 12:30

A fagy károsító hatása elleni védelem a növények kiválasztásával, vásárlásával kezdődik. A globalizáció kedvező hatása miatt az emberek többsége szemmel, gyakran hirtelen ötlettől vezérelve vásárol. Egyre több, nálunk melegebb éghajlatról származó új, még ismeretlen növényfajt árusítanak a kereskedelemben, melyek a hazai téli szabadföldi viszonyokat csak valamilyen védelemmel vészelik át károsodás nélkül.

-50 Celsius fok - na de mi is az a hőérzet?

2019. január 31. 10:37

Az elmúlt napokban az Észak-Amerikában mért rendkívül alacsony, rekordközeli hőmérsékleti értékek a magyarországi médiába is bekerültek. -50, -60 fokos hőérzet- vagy angolul wind chill-értékekről olvashatunk.

Több helyen várható talajmenti fagy hétvégén

2020. május 20. 08:34

A hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg Magyarországot. Emellett jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ezeken az éjszakákon nem sok nedvesség lesz az ország fölött, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz jelentős.