Hogyan mentsük meg a levendulát?

Hogyan mentsük meg a levendulát?

Agrofórum Online

Tönkrementek a levendula bokraim, levelei, a megmaradt levelek foltosak, a bokor alján a levelei lebarnultak. Mi okozza, mit tehetek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A levendula fajok száraz, meleg, napos helyen, domboldalon is jól érzik magukat, és kifejezetten kívánják is a száraz körülményeket. Ezt a tulajdonságukat ismerve, ültetik ilyen helyekre, ahol különösebb kiegészítő öntözés nélkül is megélnek a levendula tövek és ontják virágaikat.

Az idei időjárás a nyár utolsó heteiben megváltozott, a több hónapos szárazságot felváltotta a folyamatosan esős időjárás, gyakran nagy vízmennyiségű eső zúdult a nem vízigényes növényekre is. Az esőt követő nedves leveleken, a hosszan tartó párás időszakokban felszaporodott a levendula ismert gomba kórokozója a Septoria lavandulae, mely a levendula szeptóriás levélfoltosságát és levélelhalását okozza.

Ez a gomba minden állományban elő szokott fordulni, csak elhanyagolható, nem észlelhető mértékben, így nem igen veszik észre azt. Fertőzése hatására a leveleken 1-3 mm-es, többnyire kör alakú, vörös-barna szegélyű foltok fejlődnek, a foltok közepe világosabb, benne apró fekete pontok fejlődnek, melyek a gomba szaporító képletei, azok ontják a fertőző spórákat (konídiumokat). A foltok hatására a levelek elsárgulnak, elhalnak. A jelenség a bokor alsó, talajhoz közeli levelein jelenik meg először, és terjed a felső levelekre.

Erős fertőzésnél – a gomba szaporodására kedvező körülmények között – az alsó levelek hamar barnán elhalnak. A zöld hajtást is megfertőzi, azokon ovális alakú foltokat okoz. A fertőzés hatására a bokrok lombozata kiritkul, a bokor legyengül. A gombával szemben ellenálló fajta még nincs, de a levendula fajok és fajták gombabetegséggel szembeni fogékonyságban is van különbség, ültetés előtt ezt érdemes megtudni.

A betegség elleni védelem a levendula tövek helyének helyes megválasztásával történik. Kertekben, virágágyásokba és méhlegelőnek ültetett levendula növények gyakran árnyékos helyre kerülnek, és a rendszeres fűöntözésből is részesülnek. Csak a napos, a széljárta, szél által rendszeresen és gyorsan átszellőző területeken élő levendula töveket kerüli el a szeptóriás levélfoltosság, ilyen helyeket kell számukra keresni a kertben.

A gomba az elhalt, foltos levelekről fertőzi tovább a még egészséges leveleket vízcseppek és szél segítségével, azokat a leveleket érdemes rendszeresen letisztítani róluk, és a területről eltávolítani. A fertőzött földre hullott levelekkel telel át a kórokozó. Vásárláskor a növények lombját ajánlott megvizsgálni, lehetőleg ép, egészséges levélzetű töveket válasszunk ki vásárlásra. A növényállomány védelmében a réz, a mankoceb, a klórtalonil valamint az azoxistrobin és a difenokonazol tartalmú gombaölő szerek nyújtanak segítséget.

Milyen tüneteket mutat az a szobanövény, amelyik megfázott?

2023. január 9. 04:39

Sajnos néhány szobanövényem pár napra hűvösebb körülmények között maradt. Mi jelzi megfázásukat?

Német kánikula: kiszáradtak a karácsonyfának nevelt fenyők

2018. augusztus 7. 06:40

Tovább tart és csak a hét közepén tetőzik a kánikula Németországban, akár új melegrekordot is mérhetnek majd. A hőség és az aszály egyre súlyosabb gondokat okoz, Brandenburg tartományban már a folyók kiszáradásával fenyeget.

Mexikói csodahajnalka: ezzel futtassuk be a kerítést!

2023. július 16. 05:37

A mexikói csodahajnalka, ahogyan a neve is mutatja, igazi csoda. Próbáljuk ki, megéri a törődést!

Tripszes lehet a szegfű!

2020. június 11. 10:45

Szegfű növényeket vásároltam, több fajtát, és az egyik piros fajtánál a sziromleveleken fehér karcos jellegű foltokat látok, csak egyes töveknél. Mitől lehet ez, nem fognak ezek elpusztulni, ha kiültetem? Lehet védekezni ellene?