Hogyan őrizhető meg a gyökérzöldségek épsége a tárolás során?

Agrofórum Online

H. Ágnes kérdése: Pincében szeretném tárolni a kertemben megtermelt gyökérzöldségeket. Hogyan őrizhetem meg épségüket a legtovább?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A pincék alkalmasak tárolásra, bennük bármely zöldségféle tárolható, azonban tárolásra nem minden zöldségfaj egyformán alkalmas, vannak nehezebben, de vannak könnyebben, akár a szabadban is átteleltethető fajok. A gyökérzöldségek viszonylag jól és tartósabb ideig is tárolhatóak.  A tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A sérült, beteg termény tárolásra alkalmatlan. A korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak.

A tárolásra kerülő zöldségfélék előkészítést igényelnek, tisztítani kell őket, ami a gyökérzöldségek esetében a lombozat eltávolítását is jelenti. A folyamat során vigyázni kell arra, hogy a tenyészőcsúcs ép maradjon, sérülés esetén ugyanis hamar fertőződhetnek, romlásnak indulhatnak. A tisztítás során a felesleges gyökereket és egyéb szennyeződéseket is el kell távolítani zöldségeinkről. A válogatáskor csak az ép, sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, sőt akár az egész termésmennyiség rothadásához is vezethet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A termés ugyanis a tárolás során tovább él és lélegzik. A célunk ennek a tevékenységnek, vagyis a légzésnek a csökkentése. A légzés intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig alacsony, nullához közeli értékű, gyökérzöldségek esetében (sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla) ez 0-4,5 fok, melyen kb. 5-6 hónapig tárolhatóak. A tárolás alatti szellőztetés szintén nagyon fontos, így szabályozható a hőmérséklet, a levegő összetétele és a páratartalom. Jelentős a tároló levegőjének víztartalma is, száraz levegőben a termés fonnyad, a vízveszteség következtében tömegcsökkenés és minőségi romlás is bekövetkezik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Miért sárgulnak a csemegeszőlő alsó levelei?

2022. június 20. 04:38

Áprilisban növényi eredetű trágyával (levágott fű, faág nyesedékek, szőlő metszési anyagok) dúsítottam a szőlőm talaját. A növényi hulladék azonban még csak részlegesen bomlott le. Júniusban a szőlő alsó levelein sárgulást, és levélhullást figyeltem meg. A levelek levélnyél nélkül esnek le a tőkéről. Lehet a pentozán hatás következménye ez a jelenség?

Mitől lett foltos a borostyán levele?

2019. november 22. 04:37

Á. Edit kérdése: A temetőben a sírokra futtatott borostyán levelein foltosodás jelentkezett. Mi károsíthatja a borostyánt?

Mit tegyünk a madárkár megelőzésére a szőlőben?

2019. augusztus 21. 05:36

M. János kérdése: Minden évben megdézsmálják a seregélyek a szőlőt. Mit tehetek ellene?

Mi okozta apró, narancssárga pontok kialakulását a fa ágain?

2023. január 23. 04:38

Az elmúlt napokban az egyik fán apró, narancssárga pontokkal teli elhalt ágakat találtam. Mi okozta, menthető még a fa, mit tehetek vele? Küldök róla képet is.