Hogyan őrizhető meg a gyökérzöldségek épsége a tárolás során?

Agrofórum Online

H. Ágnes kérdése: Pincében szeretném tárolni a kertemben megtermelt gyökérzöldségeket. Hogyan őrizhetem meg épségüket a legtovább?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A pincék alkalmasak tárolásra, bennük bármely zöldségféle tárolható, azonban tárolásra nem minden zöldségfaj egyformán alkalmas, vannak nehezebben, de vannak könnyebben, akár a szabadban is átteleltethető fajok. A gyökérzöldségek viszonylag jól és tartósabb ideig is tárolhatóak.  A tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A sérült, beteg termény tárolásra alkalmatlan. A korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak.

A tárolásra kerülő zöldségfélék előkészítést igényelnek, tisztítani kell őket, ami a gyökérzöldségek esetében a lombozat eltávolítását is jelenti. A folyamat során vigyázni kell arra, hogy a tenyészőcsúcs ép maradjon, sérülés esetén ugyanis hamar fertőződhetnek, romlásnak indulhatnak. A tisztítás során a felesleges gyökereket és egyéb szennyeződéseket is el kell távolítani zöldségeinkről. A válogatáskor csak az ép, sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, sőt akár az egész termésmennyiség rothadásához is vezethet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A termés ugyanis a tárolás során tovább él és lélegzik. A célunk ennek a tevékenységnek, vagyis a légzésnek a csökkentése. A légzés intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig alacsony, nullához közeli értékű, gyökérzöldségek esetében (sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla) ez 0-4,5 fok, melyen kb. 5-6 hónapig tárolhatóak. A tárolás alatti szellőztetés szintén nagyon fontos, így szabályozható a hőmérséklet, a levegő összetétele és a páratartalom. Jelentős a tároló levegőjének víztartalma is, száraz levegőben a termés fonnyad, a vízveszteség következtében tömegcsökkenés és minőségi romlás is bekövetkezik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Mitől sárgulnak a zellertövek? Gyomirtó szer okozhatja a tüneteket?

2023. június 15. 04:36

2,5 ha zellerem van, kb. 3 hete megjelentek a táblában elszórtan sárguló tövek, néhol két három tő is egymás mellet. Van olyan növény, amely már teljesen elsárgult. Három ütemben lett ültetve a zeller, mindegyik ültetésben található ilyen növény. A helyi szaktanácsadó szerint alap gyomirtó szer utóhatás. Az első ültetést nem gyomirtottam, de abban a darabban is vannak ilyen növények. Mi lehet a tünetek hátterében?

Mi okoz elváltozást a cukkini levelén és termésén?

2019. augusztus 28. 06:37

R. Erika kérdése: Cukkini levelein szokatlan elváltozásokat vettem észre, világoszöld rajzolatok jelentek meg a fiatal leveleken. A termés is torzult. Mitől lehet?

Kacskaringós rajzolatok a szőlő levelén - rossz jel!

2018. június 6. 12:48

H. András kérdése: A szőlőm levelén érdekes kacskaringós rajzolatokat figyeltem meg. Mi ez?

Mikor kell védekezni a poloskaszagú szilvadarázs ellen?

2023. április 8. 11:36

Kertemben több szilvafa is található. Azt szeretném megtudni, hogy mikor kell védekezni a poloskaszagú szilvadarázs ellen?