Hogyan segíthetem elő a növényi hulladék gyorsabb lebomlását?

Agrofórum Online

Veteményeskertem felszámolása során rengeteg növényi hulladék keletkezett, melyet a komposztra helyeztem. Hogyan segíthetném elő ezek gyorsabb lebomlását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A növényi hulladékok komposztba való gyűjtésével kiválóan újrahasznosíthatók nemcsak a kertben, hanem a háztartásban keletkező természetes növényi anyagok is. Bár ezek bomlása a hőmérséklet csökkenésével egyre lassabbnak bizonyul a komposzton, egy kis odafigyeléssel azért bomlásuk ennek ellenére elősegíthető. A komposztban található baktériumok, giliszták, rovarok lebontó tevékenysége a tél folyamán sem áll meg teljes mértékben, fagypont feletti hőmérséklet esetében ugyanis tovább folytatódik. A lebontáshoz optimális körülményeket számukra a 20 fok feletti hőmérséklet biztosítja, viszont emellett nedvességre is szükségük van tevékenységükhöz. Érdemes tehát szárazabb körülmények között a komposzthalom nedvesítéséről gondoskodni, esetleg elhelyezése folyamán már olyan területet keresni, mely kissé árnyékosabb, így kevésbé kiszáradó körülményeket biztosíthatunk.

A növényi részeket, melyeket a halomra helyezünk, ajánlatos előzetesen kisebb részekre felvágni, esetleg aprítani, hiszen a kisebb darabok bomlása hamarabb végbe fog menni. A nitrogénben gazdag növényi részek egyaránt kiválóan alkalmasak a bomlás gyorsabb végbemenetelének elősegítésére, ilyen lehet pl. a levágott fű is. Természetesen a folyamat elősegítésére a halom keverése egyaránt jó szolgálatot tesz, melyet időközönként, főleg nagyobb mennyiségű új növényanyag bekerülése esetén érdemes megtenni. A forgatás folyamán arra érdemes ügyelni, hogy a lebontani kívánt részek lehetőleg a halom közepén, míg érett részei azt beborítva helyezkedjenek el. Az érett komposztra jellemző, hogy homogén állagú, szagtalan, sötétbarna színű, benne egész növényi részek és maradványok sem láthatók.

Az érés tovább gyorsítható még a kereskedelemben kapható oltóanyagokkal (érésgyorsítókkal) is, ezek ugyanis különféle baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmaznak. Többféle készítmény közül is lehetőségünk van választani, vannak olyanok, melyeket a halomba történő beforgatásukkal kell alkalmazni, de vannak olyanok is, melyek forgatás nélkül is jó hatékonysággal használhatók.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Már a hagymát is fertőzi a kabócák terjesztette SBR betegség

2024. július 29. 10:10

Az üvegszárnyú kabócák olyan baktériumokat terjesztenek, amelyek veszélyes betegséget okoznak cukorrépában, burgonyában – és már hagymában is.

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?