Hogyan szabadulhatnék meg a kertemben elszaporodott borostyántól és trombitafolyondártól?

Hogyan szabadulhatnék meg a kertemben elszaporodott borostyántól és trombitafolyondártól?

Agrofórum Online

Sok kertben okoz problémát a fentebb említett növények túlzott mértékű elszaporodása, elterjedése.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sok kertben okoz problémát a fentebb említett növények túlzott mértékű elszaporodása, elterjedése. A borostyán fás szárú növényeinket előszeretettel használja támasztéknak a minél több fény elérése érdekében. Ezáltal jelentős fényt von el, ami a fa korai pusztulását okozhatja. A borostyán nagy tömege a támasztékként szolgáló növény koronáját főként nagy hótömeg esetében veszélyezteti, ágait megtördelheti. Nagyobb mennyiségű borítottság esetében a fák kondícióromlásának megelőzése érdekében a borostyán növekedését vissza kell szorítani, vagy el kell azokat távolítani. Nagy problémát okozhat a metszés nélkül nevelt trombitafolyondár is. Gyors növekedési erélyének köszönhetően a rendelkezésre álló teret hamar kihasználja, és minden helyre felkapaszkodik, ahová csak tud. Súlya alatt azonban rövid időn belül meghajlanak a kerítések, támasztékok, építmények. Nem csak a föld feletti részeinek, hanem gyökereinek terjedése is kiváltképp gyors ütemben zajlik.

A teljes kiirtása mindkét fajnak hosszadalmas, türelmet igénylő feladat. Végleges megoldást mindkét esetben a gyökerek teljes mértékű elpusztítása jelenti, ugyanis a hajtások levágásával a gond nem oldható meg, mivel a sarjhajtások minden esetben újból kihajtanak. A vegyszermentes megoldások  nem vezetnek azonnal eredményre, akár több évig is tarthat a küzdelem, mire a növény teljesen elpusztul. Az hatékonyabb megoldás érdekében ősszel, a levélzetre permetezett perzselő hatású készítmény használata ajánlott, melyhez tapadásfokozó hozzáadása is javasolt. A hajtások csúcsi levelének szisztemikus gyomirtó készítmény (glifozát) tömény oldatával való ecsetelése is bevált módszer. A herbicid a növényben szállítódva eljut a növényzet gyökeréig, így a gyökerek egy részének vagy egészének pusztulását okozza. A kezelést újrahajtás esetén megismételni szükséges. A többi növényünk perzselésének megakadályozása érdekében a kezelést szélcsendes időben végezzük el.  Ez az eljárás más, a kertben megjelenő erős gyökérzetű növények kiirtása esetében is alkalmazható.

Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

2023. március 29. 10:38

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?

Lehetséges, hogy a bent teleltetett leanderen takácsatkák vannak?

2022. december 26. 04:38

Lehetséges, hogy a hűvösben bent teleltetett leanderemen takácsatkák vannak? Kérem segítségüket ezzel kapcsolatban!

Ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

2022. október 11. 04:37

Kérem szíves válaszukat: ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?