Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

Agrofórum Online

Hogyan szabadulhatnék meg az évelő gyomoktól kiskertemben?  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az évelő gyomnövények nem csak mechanikai, de kémiai módszerekkel történő irtása is meglehetősen nehéz feladat. Leggyakrabban előforduló és legismertebb évelő gyomfajaink közé tartozik az apró szulák, mezei aszat, selyemkóró, madársóska és a pongyola pitypang. Évelő gyomnövényeink talajban lévő vegetatív szaporító képleteikkel pl.: tarack, rizóma, gumó, hagyma, inda, több évig is képesek fennmaradni, szaporító képességüket megtartani. Mechanikai úton, kapálással, ásással történő irtásuk esetében, nagy gondot kell fordítani ezen szaporító képletek eltávolítására, a talaj alapos megtisztítására is. Az évelő gyomnövények mechanikai úton történő irtása annak ellenére, hogy nehéz és időigényes folyamat, sikeres lehet, ha évközben, kitartóan rendszeres kapálással elvégezzük irtásukat. A többszöri kapálással ugyanis a szaporító képletek tápanyagtartalmának kimerítését, majd a sok gondot okozó gyomnövények végleges elhalását okozzuk.

A kémiai növényvédelem is megoldást jelenthet ezen gyomfajok ellen, azonban csak igen erős hatású készítményekkel lehet hatékonyan irtani. További nehézség, hogy a kiskerti tulajdonosok számára is elérhető, III. kategóriába tartozó gyomirtó szerek száma csekély. Az évelő egyszikű és az évelő kétszikű gyomok ellen kizárólag az elővetemény tarlóján tudunk hatékonyan védekezni totális gyomirtó szerekkel pl. glifozát hatóanyagú készítményekkel. A totális gyomirtó szereket csak kultúrnövénytől mentes területen használhatjuk. A készítményt a gyomnövények intenzív növekedési szakaszában ajánlatos kijuttatni, ezáltal a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is eljut. Tarackbúza, fenyércirok és nád esetében pl. kedvezőbb hatás érhető el ősszel, ekkor a legintenzívebb ugyanis a tápanyag áramlása a rizómák felé. Szulákféléknél virágzás idején, mezei aszat ellen pedig annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja. A hatás kifejtéséhez fontos továbbá az is, hogy a hatóanyag felszívódjon a gyomnövényben, így a permetezés elvégzése után az felszáradjon, a növényekre pár órán belül csapadék ne hulljon.

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

2021. március 30. 16:54

A benszulfuron-metil története régi időkre nyúlik vissza: a szulfonil-urea hatóanyagok közül a második volt a sorban. Alapvetően a rizsben található kétszikű gyomok irtására fejlesztették. Kalászosokban történő használatát 2009 óta vizsgálják. A hatásspektrum bővítéséhez a fejlesztők egy kombinációs partnerrel egészítették ki a készítményt, amely – számos vizsgálat alapján – a metszulfuron-metil lett.

Szántóföldi gyomnövény: csattanó maszlag és talajigénye

2022. október 18. 10:17

A maszlag a Datura nemzetség egyetlen magyarországi képviselője. Az országos szántóföldi gyomfelvételezések alapján igen gyakori gyomnövény.

Már majdnem a Csillagok háborúja: lézeres gyomirtás robotokkal

2024. január 29. 13:40

A legendás trilógia az elmúlt évtizedekben szövevényes történetek nehezen kiismerhető hálózatává nőtte ki magát, azonban a robotok és/vagy lézerek visszatérő elemei a sorozatoknak. Mindkét elem megjelenik a WeLASER kutatási projektben is, azonban lényegesen kevésbé földöntúli környezetben: a robotok a gyomokat irtják az új módszerrel.

Gyomirtás, bokrosító hatás, hatékonyabb tápanyagfelhasználás

2024. március 11. 13:40

Többek közt néhány jótékony hatás, amit elérhetünk a megfelelő gyomfésű használatával. A ráadás pedig a könnyű kezelhetőség és gazdaságos üzemeltetés, azaz egy biztosan megtérülő beruházás.