Hogyan szabadulhatunk meg a kamrában repdeső apró lepkéktől?

Agrofórum Online

C. Evelin kérdése: Élelmiszerkamrámban apró lepkék repdesnek. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Száraz élelmiszereket gyakran megtámadhatják kisméretű molykártevők, melyek a következő fajok lehetnek: lisztmoly (Anagasta kuehniella syn. Ephestia kuehniella), készletmoly (Ephestia elutella) és az aszalványmoly (Plodia interpunctella). Előfordulásuk lakások, házak kamráiban, konyhákban és élelmiszer raktárakban egyaránt ismert. Megfertőzhetik a gabonaféléket, azok feldolgozott, aprított formáit (liszt, dara), magokat (dió, mák, chia stb), száraztésztákat, őrölt pirospaprikát, csomagolt szárított növényi ízesítő anyagokat, csokoládé termékeket stb.

Lisztmoly (Anagasta kuehniella)

A kártevők mindig fertőzött termékkel kerülnek be az otthoni tárolási helyre, passzív módon. Ezért nagyon fontos az új anyagok alapos ellenőrzése, mielőtt elhelyezzük azokat.

Az élelmiszermolyok viszonylag kisméretű lepkék, csak néhány mm nagyságúak. Mint minden lepkénél, ezeknél sem a lepkék, hanem azok lárvái károsítanak, melyek fehéres, csontszínűek, fejükön erős rágó szájszerv látható. A lárvák a tárolt árut fogyasztják, a hátrahagyott morzsalékos ürülékük és jellegzetes pókháló szerű szövedékük jelzik jelenlétüket. A szövedék összetartja a darált, szemcsés árut. Papírzacskóban kiszerelt termékeknél ismert jelenség, hogy a papír burkolaton apró 1-2 mm-es szabályos lyukak láthatók, melyeket a zacskóból eltávozott molylárvák okoznak.

Készletmoly (Ephestia elutella)

Mesterséges körülmények között élő raktári kártevőkről van szó, a lepkék kifejlődésének idejét környezetük hőmérséklete határozza meg. A hideg, hűvös kamrában fejlődésük lelassul, míg a szobahőmérsékletű tárolás gyors kifejlődésüket segíti. Utóbbi körülmények között évente sok molylepke generáció követi egymást.

Kártételük, felszaporodásuk – a gondos figyelés és megelőzés ellenére is – előfordulhat.

Aszalványmoly lárva

Megelőzés, védekezés lehetőségei

  • Az új, bekerült tételeket egyedileg légmentesen becsomagolva, elkülönítve tároljuk, ezzel megelőzhetjük a fertőzött tételekből a molyok továbbterjedését a többi tárolt anyagra.
  • Az élelmiszermolyok fagyra érzékenyek, a fagy elpusztítja azokat. Kis mennyiségű száraz árunál érdemes az újonnan vásárolt csomagolt terméket a mélyhűtőbe tenni 24-48 órára, a kifagyasztás biztosan elpusztítja a benne lévő kártevő bármelyik fejlődési alakját.
  • Ahol egyik termékről már tovább terjedt a kártevő a raktározás helyén, a kamrát, szekrényt ki kell üríteni, a polcokat alaposan letakarítani, és a fagyos téli időjárást kihasználva valamennyi tárolt tételt a fagypont alatti hőmérsékletre több napra kihelyezni a szabadba.
  • Kikelt, repkedő molylepkék észlelése esetén hatékony módszer a kereskedelmi forgalomban kapható szexferomon csapdák elhelyezése a tárolt termények közelében: a csapda illatanyaga odavonzza a lepkéket, és a csapda ragacsos felszínébe a molylepkék beleragadnak, elpusztulnak. Az élelmiszermoly csapda már akkor jelzi a kártevőt, amikor még azt nem észleljük, érdemes általunk fertőzés mentesnek ítélt kamrában is működtetni.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Nem is gondolnánk, mennyi rejtett alkohol van az élelmiszerekben

2024. december 31. 10:10

Milyen élelmiszerekben és milyen célra használnak alkoholt, amire nem is gondolnánk? És hogyan ismerhetjük fel mégis?

Mennyibe kerül, milyen ételhez javasolt – ezeket is figyelembe veszik a rögös túrót vásárolók

2023. február 15. 11:22

A Tej Terméktanács megbízásából a Trend International Market Research Kft. végezte el a ’Rögös túró, mint minőségrendszer ismertsége Magyarországon” című kutatást.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.