25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

Agrofórum Online

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas termésű gyümölcsfajok tárolására más szabályok vonatkoznak, mint pl. az almatermésűekre, mert könnyebben végezhető, és jó feltételek mellett hosszabb idejű tárolásuk is megvalósítható. Fontos, hogy felszedés után a diót mindenképp válogassuk át, majd szárítsuk, hiszen a termések akkor is vizesnek tekinthetők, ha nem esős időjárásban lettek a földről felszedve! A válogatás során csak a kellően beérett, buroktól mentesített, egészséges terméseket hagyjuk meg! A fekete, rothadó, beteg termések a tárolás során akár tovább is fertőzhetnek, ezzel jelentős mennyiségi termésveszteséget okozva.

A felszedett dióra jellemző, hogy a legjobb esetben is kb. 30%-os víztartalommal rendelkezik, míg tárolásra a 10-12%-os víztartalmú termés tekinthető optimálisnak. A szárítást fontos elvégeznünk, hiszen e nélkül akár jelentős penészedés, termésromlás is bekövetkezhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen, minél vékonyabb rétegben kiterítve, újabb bevizesedéstől védett helyen történjen meg a szárítás. Alkalmasnak tekinthető akár egy fedett terasz, padlás, de garázs egyaránt, a lényeg, hogy nagyon erős napsütés, de eső se érje a terméseket. A szárítás akár több hetet is igénybe vehet. A kellően száraz diókra jellemző, hogy felületük érintése száraz, feltörésükkor pedig reccsenés hallható.

A jól megszárított dió, megfelelő helyen akár 1-2 évig is eltartható jelentősebb veszteség nélkül. A választott tárolóhelyünk legyen száraz, párától, penésztől és dohtól egyaránt mentes. A helyiség átszellőztethetősége is fontos lehet, mellyel a páratartalom mellett a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk. Hőmérséklet szempontjából pedig az 5-10 fok tekinthető elfogadhatónak.

Ajánlatos nemcsak a szárítás, hanem a tárolás során is kiterítve elhelyezni a terméseket, de a raschel zsákos vagy a rekeszes tárolás szintén elfogadható módszernek számítanak. A biztonság kedvéért a termések átforgatásával időnként átszellőztetésüket is érdemes biztosítanunk. A megtört dió helyes tárolására is érdemes nagy gondot fordítanunk, hiszen az aszalványmolyok hamar felélhetik, tönkre is tehetik a dióbelet. Érdemes tehát feltörés után a diót mihamarabb felhasználni vagy megóvását fagyasztással biztosítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért potyog le zölden a dió?

2019. június 17. 10:10

Diófáimról a zöld termések többsége lehullott az elmúlt hetekben. Többnek héján fekete foltok láthatók. Lehet tudni, hogy mi okozza ezt? Hogyan tudnám megvédeni a jövő évi diótermésemet?

Mi göngyölte be a diófám leveleit?

2019. augusztus 1. 13:54

S. Péter kérdése: Fiatal diófám levelei összetekerednek, majd egy idő után elszáradnak, lehullanak. Mi okozza ezt és hogyan védekezhetek?

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

2023. február 6. 04:37

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítása során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Traktorok, szőlőkombájnok és dióbetakarító - Gépújdonságok a szőlő- és gyümölcstermesztésben

2018. június 25. 16:08

Antonio Carraro, Massey-Ferguson, Kubota kertészeti traktorok, Braud és Pellenc szőlőkombájnok, valamint Flory dióbetakarító gép Amerikából.