Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

Agrofórum Online

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas termésű gyümölcsfajok tárolására más szabályok vonatkoznak, mint pl. az almatermésűekre, mert könnyebben végezhető, és jó feltételek mellett hosszabb idejű tárolásuk is megvalósítható. Fontos, hogy felszedés után a diót mindenképp válogassuk át, majd szárítsuk, hiszen a termések akkor is vizesnek tekinthetők, ha nem esős időjárásban lettek a földről felszedve! A válogatás során csak a kellően beérett, buroktól mentesített, egészséges terméseket hagyjuk meg! A fekete, rothadó, beteg termések a tárolás során akár tovább is fertőzhetnek, ezzel jelentős mennyiségi termésveszteséget okozva.

A felszedett dióra jellemző, hogy a legjobb esetben is kb. 30%-os víztartalommal rendelkezik, míg tárolásra a 10-12%-os víztartalmú termés tekinthető optimálisnak. A szárítást fontos elvégeznünk, hiszen e nélkül akár jelentős penészedés, termésromlás is bekövetkezhet. Fontos, hogy jól szellőző helyen, minél vékonyabb rétegben kiterítve, újabb bevizesedéstől védett helyen történjen meg a szárítás. Alkalmasnak tekinthető akár egy fedett terasz, padlás, de garázs egyaránt, a lényeg, hogy nagyon erős napsütés, de eső se érje a terméseket. A szárítás akár több hetet is igénybe vehet. A kellően száraz diókra jellemző, hogy felületük érintése száraz, feltörésükkor pedig reccsenés hallható.

A jól megszárított dió, megfelelő helyen akár 1-2 évig is eltartható jelentősebb veszteség nélkül. A választott tárolóhelyünk legyen száraz, párától, penésztől és dohtól egyaránt mentes. A helyiség átszellőztethetősége is fontos lehet, mellyel a páratartalom mellett a hőmérsékletet is szabályozni tudjuk. Hőmérséklet szempontjából pedig az 5-10 fok tekinthető elfogadhatónak.

Ajánlatos nemcsak a szárítás, hanem a tárolás során is kiterítve elhelyezni a terméseket, de a raschel zsákos vagy a rekeszes tárolás szintén elfogadható módszernek számítanak. A biztonság kedvéért a termések átforgatásával időnként átszellőztetésüket is érdemes biztosítanunk. A megtört dió helyes tárolására is érdemes nagy gondot fordítanunk, hiszen az aszalványmolyok hamar felélhetik, tönkre is tehetik a dióbelet. Érdemes tehát feltörés után a diót mihamarabb felhasználni vagy megóvását fagyasztással biztosítani.

Kiemelt kép: Pixabay

Diótermesztési tapasztalatok Lovasberényből

2020. november 16. 07:20

A dióburok fúrólégy megjelenése új kihívás elé állította a diótermelőket. Új technológiát, plusz költséget jelent ez a gazdálkodóknak.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Túl nagy a magyar dió, nem ideális az áruházak számára

2024. szeptember 11. 07:10

A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.

Milyen kárt okozhat a diófákon az almamoly?

2019. június 5. 04:38

K. Annamária kérdése: Azt hallottam, hogy az almamoly a diófákat is megtámadhatja. Milyen károkkal kell ebben az esetben számolnunk és hogyan védekezhetünk?