A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban. Akárcsak a többi gyümölcs- vagy zöldségfaj esetében a tárolásra való felkészítés már a termesztés során elkezdődik. A szüret megfelelő időpontja alapvetően befolyásolja az alma minőségét és a tárolási veszteségeket. A túlzott mértékben öntözött, vagy egyoldalúan nagy mennyiségű nitrogénnel ellátott gyümölcsök laza szöveteik miatt rövidebb ideig tárolhatóak, hamar romlásnak indulnak. Az ilyen gyümölcsöket, illetve a szüretkor és tárolásra készítés során sérült, megnyomódott terméseket válogassuk külön és fogyasszuk el őket minél hamarabb. A jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni. A tárolhatóság időtartama az almánál elsősorban fajtafüggő is. Több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges. A Jonagold a tároló típusától függően pl. 4-10 hónapig, a Golden Delicious akár áprilisig, az Idared termése pedig nyár elejéig is eltartható.
Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5 °C-nál nem magasabb és télen sem megy -1 °C alá. A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a 90%-os relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadásának megakadályozását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. Az alma termését ne helyezzük más termény pl. birsalma, hagyma közelébe, mert az idegen szagok gyümölcsét könnyen átjárják. A betárolt termések épségét 2 hetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.