Hogyan teleltessük a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsunk neki?

Hogyan teleltessük a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsunk neki?

Agrofórum Online

Hogyan tudom teleltetni a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsak neki? Sajnos az elmúlt napokban a váratlan éjszakai fagyok miatt a levelei megbarnultak, lógnak, a virágai is. Életben fog maradni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A különböző virágszínű sétányrózsa cserje (Lantana camara) divatos, elterjedt virág. Hosszan, hónapokig virágzik, a rovarbarát kertek egyik alap virága, mivel színével és illatával számos rovart magához vonz. A verbénafélék családjába tartozó sétányrózsát származási helyén 2-3 méteres fának nevelik, ott évelő, lombhullató növény.

A tavasszal árusított fiatal sétányrózsa növények hajtásai még zöldek, levelei kissé ráncosak, durván szőrözöttek és levélnyelükön is finoman tüskézettek. Ernyőben fejlődő apró virágaik élénk színűek, gyakran két színűek, leggyakoribbak a sárga és piros szirmúak. A növényt nagyon hosszú, több hónapos virágzási időszak jellemzi, mely tavasz végétől, a kiültetés idejétől kezdődik és késő ősszel ér véget. Az elterjedt sétányrózsának több fajtáját is termesztik, ezek virágszíne eltérő. Tavasszal a fiatal, begyökeresedett növények mellett koros, több éves, nagyméretű, fás ágrendszerű példányokat is árusítanak, ez utóbbiakat a nekik megfelelő helyen teleltetik.

A sétányrózsa csúcsi leveleit megcsípte a hideg

A sétányrózsa kifejezetten meleg-, napfény-, víz-, valamint tápanyagigényes növény. Hőmérsékleti minimuma 10 °C, ez alatt már károsodhat. Teleltetésnél legalább ezt a hőmérsékletet kell(ene) számára biztosítani. Ennél alacsonyabb hőmérsékletnél a levelei elbarnulnak, elhalnak, lehullanak. Ez még nem jelenti a növény pusztulását, de a hideg, még ha rövid ideig is hatott, kényszer nyugalmi állapotot indukált, a növény életfolyamatai lelassultak. A vesszői belül még élnek, zöldek, ez jelzi, hogy él a növény. Ez történt az Ön virágával is. Ilyen esetben a levél nélküli hajtásait, vesszőit visszavágva ajánlott a teleltető helyére bevinni a növényt, ahol a hőmérséklet 10-15 °C közötti legyen, inkább az utóbbi, és a helyiség kapjon megfelelő világosságot, napfényt is. Öntözése sem maradhat el, de lényegesen visszafogottabban öntözze, mint nyáron. Ha a hőmérséklet alacsony számára, levelei elsárgulnak, hajtásai felkopaszodnak. Túlzott öntözésnél pedig vékony, erőtlen új hajtásokat növeszt.

Sétányrózsa kihajt a fagy után

A téli időszak alatt 10-12 °C körüli több hetes hűvös helyen tartással indítható meg a virágrügyek fejlődése, és a szabadba kiültetésre időzíthető tavaszi virágzása. Érdemes kipróbálni!

Amit nem visel el a sétányrózsa növény sem télen, sem nyáron: a folyamatosan túlzottan vizes talajt, ezért laza, tőzeggel kevert komposztban javasolt nevelni. Nem szereti és károsodik a teljes árnyékban való neveléstől, ilyen helyen ne tartsa! Napfényre télen, nyáron egyformán szüksége van a sétányrózsának.

Szabadba kiültetése májustól esedékes, amennyiben az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 12 °C fok alá. Ne siesse el, várja meg a felmelegedést!

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

Indiában indult el a világ legnagyobb öntözési rendszere

2020. október 5. 08:10

Az új projekt mintegy 15 ezer helyi gazdálkodó javát szolgálja és hozzájárul az indiai mezőgazdasági területek további szűkülésének megállításához.

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?