Mi okozza vörösbarna foltok kialakulását a korallberkenye levelein?

Mi okozza vörösbarna foltok kialakulását a korallberkenye levelein?

Agrofórum Online

H. Franciska kérdése: Korallberkenye bokromon vörösbarna foltok szaporodtak el, ezek a levelek le is hullanak. Mi okozza?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Korallberkenye (Photinia sp.) fajok egyre népszerűbbek, nem kívánnak különleges gondozást, fényes sötétzöld leveleikkel még télen is díszítik kertjeinket. Elterjedt betegsége az entomospóriumos levélfoltosság (Entomosporium mespili, syn E. maculatum). Ez a gomba nem ismeretlen hazánkban, a termesztett gyümölcsfélék közül a körtét (Pyrus) és birset (Cydonia oblonga) is rendszeresen károsítja. Nem közismert, hogy a rózsafélékhez tartozó más díszbokrokat is fertőzi, többek között gazdanövénye a japán naspolya (Eriobotrya japonica), japánbirsfélék (Chaenomeles spp.), fanyarkák (Amelanchier spp.), berkenyefajok (Sorbus spp.), tűztövis (Pyracantha spp.), indiai díszgalagonya (Rhaphiolepis delacourii indica). A gomba az egész világon ismert, díszbokrok szaporítóanyagával terjed, hazai előfordulása fertőzött import korallberkenye-bokrok forgalomba hozatalára vezethető vissza. Évek óta tünetes, levélfoltos bokrok találhatók az árudákban. A gomba elsősorban a vörös hajtásvégi korallberkenyét kedveli.

Entomosporium konídiumok

Betegség tünetei: kezdetben a levél színén és a fonáki oldalán egyaránt apró vörös foltok képződnek, melyek nőnek, terjednek, a foltok közepe elhalványodik (szürke vagy drapp színt mutat), és apró fekete gombaképletek fejlődnek benne. A levelek színe elhalványul, a vörös foltok terjednek, nőnek, a levelek lehullanak. A fertőzés a növény zsenge, hajtásvégi levelein figyelhető meg először. A betegség a bokrok folyamatos gyengülését okozza a fokozott levélhullással, mivel csökkenti az asszimiláló felületet.

Ősztől tavaszig enyhe téli időszakban a nedves időjárás kedvez a gomba terjedésének, fertőzésének. A foltos lehullott levelekben telel át a gomba és az onnan kiszabaduló spórák a bokrok alsó leveleit, majd tavasszal az esőcseppek segítségével bokrok zsenge kifakadó hajtásvégi leveleit támadják. A gomba nem terjed messzire. Megfigyelések szerint a kedvezőtlen körülmények között, kitett helyen élő növényeket támadja meg, segíti fellépését a túlzott erős visszametszés is. A sűrű, levegőtlen sövényeknél fellépése valószínű. Tavasztól őszig is a csapadékos, párás időszakokban számíthatunk megjelenésére.

Súlyos lombfertőzés

Megelőző védekezés alapvető. Vásárláskor alaposan vizsgáljuk meg a növényeket, foltos (már fertőzött) levelűeket ne válasszunk ki. A korallberkenye-bokrok elhelyezésénél biztosítsuk annak légátjárhatóságát, egyenletes vízellátását (öntözését). Kerüljük az esti, éjszakai és a lombot benedvesítő öntözést, helyette a reggeli órákban végzett és talajfelszíni öntözést alkalmazzunk. A fertőzött, lehullott leveleket a bokor aljából folyamatosan gyűjtsük össze. A hajtásvégi fertőzés észlelésekor azok lemetszésével is megállítható a betegség továbbterjedése. Gombaölő szeres kezelés a foltosodás megjelenésének kezdetén ajánlott a következő hatóanyagú II. vagy III. forgalmi kategóriás szerek valamelyikével: klórtalonil, propikonazol, miklobutanil, penkonazol, azoxistrobin. A levelek viaszos felülete miatt, tapadást fokozó szer alkalmazása szükséges a permetezéseknél.

 

AktyShield kúra belsőleg – avagy a szőlőnek is jár a feltöltődés

2023. március 14. 09:35

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell.

Védekezzünk a napraforgóban a gombák ellen!

2023. június 19. 11:01

Az elmúlt hetek csapadékos és meleg időjárása kedvező feltételeket biztosított a növénypatogén gombák fertőzéséhez, terjedéséhez. Ez alól a napraforgó sem kivétel, melynek a sorai mostanság záródnak, aminek következtében az állományban huzamosabb ideig fenn tud maradni a magas páratartalom és a levélnedvesség, mely kedvező feltételeket biztosít a levél- és szárfoltosságot okozó gombás betegségek fertőzéséhez.

Szakmázzunk a BAYER-rel! – Színre lépett az új fungicid generáció: Ascra Xpro

2020. március 25. 12:03

Változik a magyarországi és a Kárpát-medencei kalászos gabona termesztése: alacsonyabb szinten állandósult a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges, újítanunk kell.

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

2019. május 14. 10:34

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.