26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

Agrofórum Online

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Oltásnak nevezzük azt a folyamatot, mely során a növények hajtásait úgy sebzik meg, hogy adott részeiket összeilleszthessék, majd később pedig összeforradásuk után, többkomponensű növényként, vagyis oltványként élnek tovább. A diófák oltása nagy hozzáértést, megfelelő eszközöket és gyakorlatot igénylő feladatnak számít. Ennek ellenére természetesen házi körülmények között is lehet próbálkozni oltásával. Akik viszont szeretnének biztosra menni, azoknak érdemes mindenképp a diófaoltványok faiskolából való beszerzésére hagyatkozni. A diófa esetében számos kipróbált oltási módszer létezik, valamint szemzési technikák használata is a bevált eljárások közé tartozik. Alanyként általában a közönséges dió magoncait alkalmazzák, hiszen a termesztett fajtákkal jó az összeférhetősége, valamint jó törzsnevelő és nagy koronaméretet képez. A fekete diót hazánkban alanyként nem használják, mivel annak növekedése gyengébb és a környezeti tényezőkkel szemben is igényesebb.

A faiskolákban a legelterjedtebb módszernek számít a dió kézben oltása, mely során a megfelelő termesztő berendezéseik használatával biztosítják a kalluszosodást és az eredést. Az oltóvesszőket télen, januárban, februárban szedik meg, majd az oltás előtt három nappal a szedett vesszőket izzasztókamrába helyezik. Az alanyokat a leendő oltás magasságában metszik el, valamint gyökereiket is megmetszik, majd pedig két hétre izzasztókamrába helyezik annak érdekében, hogy kalluszosodása beinduljon, ezzel segítve elő a leendő összeforradást. Az oltás angolnyelves párosítással történik, mely folyamat során mind az alanyon, mind pedig a nemes részen a metszlap felső harmadánál a bél irányába egy-egy nyelvet vágnak, melyeket egymásba illesztenek. Ezután természetesen a kötözéséről is gondoskodni kell. A kész oltványokat ládába, nedves fűrészpor közé helyezik, majd újra az izzasztókamra következik, ahol 2-3 hét alatt zajlik le az összeforradás. A kiültetésig pedig hűvös és nedves körülmények között tárolják a friss oltványokat.

A dió helybenoltása akár házi körülmények között is kipróbálható, amikor az alanynak szánt diót már végső helyére ültettük és ott történik meg szemezése vagy oltása. A többi gyümölcsfajnál is ismeretes oltási módszerek mellett, akár szemzést is választhatunk, melynek elvégzése nyáron a legbiztonságosabb. Ablakos szemzés esetében négyszög alakban, míg a sípolás módszerét alkalmazva pedig körben levágott héjrésszel olthatjuk át a nemes szemet az ugyanúgy megvágott alanyra, végezetül pedig szorító kötéssel látjuk el.

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?

Ez a világ legdrágább citromja – de mitől az?

2023. november 15. 14:10

A Lushnjában termesztett citromot meglehetősen bizarr külsővel áldotta meg az Isten: úgy néz ki, mint egy világos sárga nagyszemű kaviár, banánhéjba töltve. De legalább értjük már, miért kaviár-citrom a neve, és hogy jön képbe a kaviár szó, noha egy gyümölcsről beszélünk. Na, de ha meglátjuk az árát – jobb, ha megkapaszkodunk!

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.