Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

Agrofórum Online

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Oltásnak nevezzük azt a folyamatot, mely során a növények hajtásait úgy sebzik meg, hogy adott részeiket összeilleszthessék, majd később pedig összeforradásuk után, többkomponensű növényként, vagyis oltványként élnek tovább. A diófák oltása nagy hozzáértést, megfelelő eszközöket és gyakorlatot igénylő feladatnak számít. Ennek ellenére természetesen házi körülmények között is lehet próbálkozni oltásával. Akik viszont szeretnének biztosra menni, azoknak érdemes mindenképp a diófaoltványok faiskolából való beszerzésére hagyatkozni. A diófa esetében számos kipróbált oltási módszer létezik, valamint szemzési technikák használata is a bevált eljárások közé tartozik. Alanyként általában a közönséges dió magoncait alkalmazzák, hiszen a termesztett fajtákkal jó az összeférhetősége, valamint jó törzsnevelő és nagy koronaméretet képez. A fekete diót hazánkban alanyként nem használják, mivel annak növekedése gyengébb és a környezeti tényezőkkel szemben is igényesebb.

A faiskolákban a legelterjedtebb módszernek számít a dió kézben oltása, mely során a megfelelő termesztő berendezéseik használatával biztosítják a kalluszosodást és az eredést. Az oltóvesszőket télen, januárban, februárban szedik meg, majd az oltás előtt három nappal a szedett vesszőket izzasztókamrába helyezik. Az alanyokat a leendő oltás magasságában metszik el, valamint gyökereiket is megmetszik, majd pedig két hétre izzasztókamrába helyezik annak érdekében, hogy kalluszosodása beinduljon, ezzel segítve elő a leendő összeforradást. Az oltás angolnyelves párosítással történik, mely folyamat során mind az alanyon, mind pedig a nemes részen a metszlap felső harmadánál a bél irányába egy-egy nyelvet vágnak, melyeket egymásba illesztenek. Ezután természetesen a kötözéséről is gondoskodni kell. A kész oltványokat ládába, nedves fűrészpor közé helyezik, majd újra az izzasztókamra következik, ahol 2-3 hét alatt zajlik le az összeforradás. A kiültetésig pedig hűvös és nedves körülmények között tárolják a friss oltványokat.

A dió helybenoltása akár házi körülmények között is kipróbálható, amikor az alanynak szánt diót már végső helyére ültettük és ott történik meg szemezése vagy oltása. A többi gyümölcsfajnál is ismeretes oltási módszerek mellett, akár szemzést is választhatunk, melynek elvégzése nyáron a legbiztonságosabb. Ablakos szemzés esetében négyszög alakban, míg a sípolás módszerét alkalmazva pedig körben levágott héjrésszel olthatjuk át a nemes szemet az ugyanúgy megvágott alanyra, végezetül pedig szorító kötéssel látjuk el.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.