Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

Agrofórum Online

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Oltásnak nevezzük azt a folyamatot, mely során a növények hajtásait úgy sebzik meg, hogy adott részeiket összeilleszthessék, majd később pedig összeforradásuk után, többkomponensű növényként, vagyis oltványként élnek tovább. A diófák oltása nagy hozzáértést, megfelelő eszközöket és gyakorlatot igénylő feladatnak számít. Ennek ellenére természetesen házi körülmények között is lehet próbálkozni oltásával. Akik viszont szeretnének biztosra menni, azoknak érdemes mindenképp a diófaoltványok faiskolából való beszerzésére hagyatkozni. A diófa esetében számos kipróbált oltási módszer létezik, valamint szemzési technikák használata is a bevált eljárások közé tartozik. Alanyként általában a közönséges dió magoncait alkalmazzák, hiszen a termesztett fajtákkal jó az összeférhetősége, valamint jó törzsnevelő és nagy koronaméretet képez. A fekete diót hazánkban alanyként nem használják, mivel annak növekedése gyengébb és a környezeti tényezőkkel szemben is igényesebb.

A faiskolákban a legelterjedtebb módszernek számít a dió kézben oltása, mely során a megfelelő termesztő berendezéseik használatával biztosítják a kalluszosodást és az eredést. Az oltóvesszőket télen, januárban, februárban szedik meg, majd az oltás előtt három nappal a szedett vesszőket izzasztókamrába helyezik. Az alanyokat a leendő oltás magasságában metszik el, valamint gyökereiket is megmetszik, majd pedig két hétre izzasztókamrába helyezik annak érdekében, hogy kalluszosodása beinduljon, ezzel segítve elő a leendő összeforradást. Az oltás angolnyelves párosítással történik, mely folyamat során mind az alanyon, mind pedig a nemes részen a metszlap felső harmadánál a bél irányába egy-egy nyelvet vágnak, melyeket egymásba illesztenek. Ezután természetesen a kötözéséről is gondoskodni kell. A kész oltványokat ládába, nedves fűrészpor közé helyezik, majd újra az izzasztókamra következik, ahol 2-3 hét alatt zajlik le az összeforradás. A kiültetésig pedig hűvös és nedves körülmények között tárolják a friss oltványokat.

A dió helybenoltása akár házi körülmények között is kipróbálható, amikor az alanynak szánt diót már végső helyére ültettük és ott történik meg szemezése vagy oltása. A többi gyümölcsfajnál is ismeretes oltási módszerek mellett, akár szemzést is választhatunk, melynek elvégzése nyáron a legbiztonságosabb. Ablakos szemzés esetében négyszög alakban, míg a sípolás módszerét alkalmazva pedig körben levágott héjrésszel olthatjuk át a nemes szemet az ugyanúgy megvágott alanyra, végezetül pedig szorító kötéssel látjuk el.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Gyümölcsfák védelme nem termő évben

2021. június 17. 05:15

Sajnos vannak évek, amikor az időjárás nem kegyes a gyümölcsöseinkhez és már tavasszal megtizedelődik a termésünk. Idén kora tavasszal sem volt ez másképpen, az április eleji fagykárok a legtöbb gyümölcs fajnál nagymértékű terméskiesést okoztak. A fagykárbejelentéseket természetesen meg kell tenni, és ott, ahol semmi nem maradt, várni a jövő évet.

A november bohókás gyümölcse: a narancseper

2023. november 20. 05:40

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.