18℃ 12℃
április 24. György, Fidél, Debóra

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

Agrofórum Online

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Oltásnak nevezzük azt a folyamatot, mely során a növények hajtásait úgy sebzik meg, hogy adott részeiket összeilleszthessék, majd később pedig összeforradásuk után, többkomponensű növényként, vagyis oltványként élnek tovább. A diófák oltása nagy hozzáértést, megfelelő eszközöket és gyakorlatot igénylő feladatnak számít. Ennek ellenére természetesen házi körülmények között is lehet próbálkozni oltásával. Akik viszont szeretnének biztosra menni, azoknak érdemes mindenképp a diófaoltványok faiskolából való beszerzésére hagyatkozni. A diófa esetében számos kipróbált oltási módszer létezik, valamint szemzési technikák használata is a bevált eljárások közé tartozik. Alanyként általában a közönséges dió magoncait alkalmazzák, hiszen a termesztett fajtákkal jó az összeférhetősége, valamint jó törzsnevelő és nagy koronaméretet képez. A fekete diót hazánkban alanyként nem használják, mivel annak növekedése gyengébb és a környezeti tényezőkkel szemben is igényesebb.

A faiskolákban a legelterjedtebb módszernek számít a dió kézben oltása, mely során a megfelelő termesztő berendezéseik használatával biztosítják a kalluszosodást és az eredést. Az oltóvesszőket télen, januárban, februárban szedik meg, majd az oltás előtt három nappal a szedett vesszőket izzasztókamrába helyezik. Az alanyokat a leendő oltás magasságában metszik el, valamint gyökereiket is megmetszik, majd pedig két hétre izzasztókamrába helyezik annak érdekében, hogy kalluszosodása beinduljon, ezzel segítve elő a leendő összeforradást. Az oltás angolnyelves párosítással történik, mely folyamat során mind az alanyon, mind pedig a nemes részen a metszlap felső harmadánál a bél irányába egy-egy nyelvet vágnak, melyeket egymásba illesztenek. Ezután természetesen a kötözéséről is gondoskodni kell. A kész oltványokat ládába, nedves fűrészpor közé helyezik, majd újra az izzasztókamra következik, ahol 2-3 hét alatt zajlik le az összeforradás. A kiültetésig pedig hűvös és nedves körülmények között tárolják a friss oltványokat.

A dió helybenoltása akár házi körülmények között is kipróbálható, amikor az alanynak szánt diót már végső helyére ültettük és ott történik meg szemezése vagy oltása. A többi gyümölcsfajnál is ismeretes oltási módszerek mellett, akár szemzést is választhatunk, melynek elvégzése nyáron a legbiztonságosabb. Ablakos szemzés esetében négyszög alakban, míg a sípolás módszerét alkalmazva pedig körben levágott héjrésszel olthatjuk át a nemes szemet az ugyanúgy megvágott alanyra, végezetül pedig szorító kötéssel látjuk el.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.