Kibírhatatlan a szomszéd permetezőjének zaja

Kibírhatatlan a szomszéd permetezőjének zaja

Agrofórum Online

S. Mária kérdése: a szomszédban állandóan zúg a permetező, a leglehetetlenebb időpontokban permetezi a gyümölcsfáit. Nem kellene velünk megbeszélnie, hogy mikor nem zavaró ez a munka?

Aki válaszol:
Dr. Sallai-Harcsa Marietta, környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos, mezőgazdasági szaktanácsadó

A válasz egyértelmű: ha nem szólt előtte a szomszéd, be lehet jelenteni a növényvédelmi hatóságnak, ugyanis jogszabály kötelezi a gazdálkodókat, hogy a motoros permetező géppel történő növényvédelmi kezelésekről előzetesen tájékoztatniuk kell a szomszédos ingatlanon tartózkodókat. Az előírás a motoros háti permetezőt használó kiskert tulajdonosokat is érinti. A tájékoztatás módjáról a gazdálkodó dönt, elmulasztása viszont akár pénzbírsággal is járhat.

A 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet kötelezi a gazdálkodókat arra, hogy előzetesen tájékoztassák a szomszédos ingatlanon tartózkodókat, ha nem kézi erővel hajtott permetező géppel végeznek növényvédelmi kezelést. Fontos tehát, hogy az előírás a házi kert tulajdonosokra is vonatkozik, amennyiben motoros háti permetezőt használnak!

A tájékoztatás szóban vagy írásban is történhet, erről a gazdálkodó/permetező dönt. Azonban a hatósági ellenőrzések során a tájékoztatás meglétét is ellenőrizhetik a hatóság szakemberei, így célszerűbb az írásbeli tájékoztatást választani. Az a termelő ugyanis, aki nem tudja bizonyítani, hogy előre tájékoztatta szomszédját a permetezésről, figyelmeztetésben, többszöri elmaradást követően pénzbírságban is részesülhet.

Miért nőttek apró, narancssárga foltok a mályvarózsa levelein?

2023. május 19. 07:24

Mi baja van a mályvarózsámnak? Levelein apró, narancssárga foltok nőttek, elég sűrűn. Gyógyítható? Képet mellékelek róla.

Mitől alakulhattak ki piros, torzult levelek a ribiszkebokron?

2022. április 15. 05:36

Már látok piros, torzult ribiszkeleveleket a bokrokon. Elkéstem a védekezéssel? Mikor a legjobb a problémát okozó kártevők ellen permetezni?

Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

2023. augusztus 17. 04:38

Kérem segítségüket birssel kapcsolatos problémám megoldásában! Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Miért potyog le már nyáron a mogyoró termése?

2023. szeptember 19. 04:37

Mikor tekinthető szedésre érettnek a mogyoró? Már nyáron több beteg termés is lepotyogott róla, mi okozhatta ezt?