Lehet januárban facsemetét ültetni?

Lehet januárban facsemetét ültetni?

Agrofórum Online

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Felvetése jogos, az időjárás szokatlan, nem az évszaknak megfelelő, emiatt több olyan kertészeti munka is elvégezhető most, amit hónapokkal korábban vagy később szoktunk megtenni.

Kérdéséből az derül ki, hogy szabadgyökerű gyümölcsfákról van szó, amiket a fagy károsításának és a kiszáradás megelőzése érdekében elásott. Szabadgyökerű fák telepítésének technikai feltételei:

  • a fák nyugalmi, rügypattanás előtti állapotban legyenek, élő leveleket már ne hordozzanak,
  • a talaj ásható állapotban legyen,
  • a talaj ne legyen fagyott.
Ültetőgödör (fotó: a kérdező felvétele)

Ültetéshez a talaj jelenleg kellően nedves, átázott, kötött, agyagos földnél ez az ültetőgödör ásását kissé nehezíti is.

A küldött képen látható talaj meglehetősen köves, ahogy jelezte mészköves a föld, és kevés szerves anyagot tartalmaz, sovány termőréteg látható. Emiatt nagy méretű, legalább 70-80 cm-es oldalú és mélységű ültetőgödör kiásása indokolt. A talaj kitermelésekor figyelni kell a talajban élő cserebogár és drótféreg lárvákat, ha négyzetméterenként számuk meghaladja a 3 db-ot, a gödörbe kerülő talajt fertőtleníteni ajánlott. A gödör aljára a szokásosnál is több szerves trágyát, arra talajréteget tegyen, majd helyezze bele a fák gyökereit lazán, töltse fel komposzttal kevert termékeny talajjal. Kombinált műtrágyát is lehet a gödör talajához keverni. Az ültetéssel együtt történjen meg a fa kirögzítése, és feltétlenül helyezzen a fa mellé 1 vagy 2 perforált csövet is, amik a vizet közvetlenül a gyökerekhez vezetik majd. A telepítést a szokásos módon lehet most is elvégezni.

Ültetés előkészítése

A metszésre vonatkozó kérdésére a válasz nem egyértelmű. Csak száraz időben szabad fát metszeni, ködös, esős időben nem. Fagymentes napokon az alma-, körtefák metszése már megkezdhető, folytatható. Amennyiben csak kevés fáról van szó, február végére is halasztható ez a munka, még akkor sincs elkésve. Bogyós gyümölcsfélék metszése is előrehozható fagymentes napokra. A csonthéjasok (kajszi-, őszibarack-, cseresznye-, meggy- és szilvafák) metszését a súlyos elhalást okozó baktériumos betegsége miatt télen, amikor a hőmérséklet 10 °C alatti, nem tanácsos végezni. A pszeudomonászos elhalás kórokozója hidegben fertőzi a fákat, és mindig sebzéseken keresztül. Ezt megelőzendő a csonthéjasok metszését rügypattanás utánra javasolják, lehet virágzás idején is.

Metszésnél okozott sebek felületét réztartalmú gombaölő szeres kezeléssel fertőtlenítsük, és a 2-3 cm-nél nagyobb metszési felületet sebkezelő anyaggal is fedjük be. Gyümölcsfáknál sebkezelésre az olajfestékek, szintetikus festékek nem alkalmasak. Fontos a vágóeszközök minden egyes fa utáni fertőtlenítése, erre alkalmas a hypós oldat, az alkohol vagy a leégetés. Minden vágóeszköz fém felületére vonatkozik a folyamatos fertőtlenítés, ollókra, fűrészekre és a láncfűrészre egyaránt.

Az almafa szakszerű metszése I. rész

2021. március 14. 08:34

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen?

Több tényezőre is figyelni kell a gyümölcsösök tél végi, tavaszi metszésekor

2022. február 14. 08:11

A február különösen fontos a gyümölcsfák szempontjából. A gyümölcsöst művelő gazdálkodóknál, illetve a házi kertekben is az év első fő munkafolyamat a gyümölcsös metszése, aminél több elengedhetetlen szakmai szempontra is figyelemmel kell lenni.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.

Miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

2022. november 28. 04:39

Kérem szakértő tanácsukat: miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?