Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

Agrofórum Online

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Gyümölcsféléink terméseit – mind az almaféléket, mind a csonthájas gyümölcsfajokat – egyaránt fertőzik a különböző monília fajok. Sajnos újabb Monilia fajok jelentek meg hazánkban, melyek életmódja eltér a korábbi két már ismert és megszokott fajtól, és megbetegítő képességük is jelentősebb.

Cseresznyemúmia-csoport

Jelenleg a következő Monilia gombák fordulnak elő gyümölcsöseinkben:

  1. Monilia fructigena, a nevének megfelelően a terméseket fertőzi, almaféléken, csonthéjasokon egyaránt gyakori. A gyümölcsökön a barnuló gyümölcshúson tompa-sárga színű, apró, kerek, kissé kiemelkedő gombatelepeket fejleszt, általában gyűrű alakban. A fertőzés feltétele a gyümölcs héján keletkező rovar, szélvihar, jégverés stb. okozta sebzés.
  2. Monilia laxa a csonthéjas gyümölcsfák virágait, fiatal hajtásait és gyümölcseit is fertőzni képes. Ez a moníliás betegség tavasszal virágzáskor igényel figyelmet és hűvös, esős virágzási időszakban 2-3 alkalommal permetezést. Ennek elmaradásakor a hajtásfertőzés után a gomba a fás részekbe hatolva súlyos vessző- és ágelhalást okoz. A termésfertőzés létrejöttéhez a termés héján ejtett sérülés, nyílás, ha apró is, szükséges. A fán, gyümölcsön szürke színű, apró, kör alakú gombatelepeket fejleszt, gyümölcsön ezek elszórva szoktak elhelyezkedni.
  3. Monilia fructicola néhány éve jelent meg és terjed hazánkban. Elsősorban csonthéjas fajokon, de az alma- és körtefákat is fertőzi. Életmódját és gombatelepek színét tekintve hasonló a M. laxa-hoz, tehát tavasszal virág- és hajtásfertőző, és a gyümölcsöket teljes fejlődésük során, már érés előtti időszakban is megtámadja. A termés fertőzéséhez nincs szükség a héjon sérülésre, képes ép héjon keresztül a gyümölcsbe hatolni és azt megfertőzni. A barna színű fertőzött gyümölcshúson szürke apró gombatelepeket fejleszt, azok később teljesen összefüggő bevonatot alkotnak.
  4. Monilia polystroma ázsiai országok mellett már hazánkban és szomszédos országokban is jelen van. Alma, körte és birs mellett a csonthájasokat is fertőzi, a termésrothadás mellett virág-, hajtás-, levélkárosodást, törzsön rákos sebeket okoz. Telepei sárgás színűek, életmódját tekintve a M. fructigena-hoz hasonló.

Mindegyik Monilia gomba a fertőzött fákon telel, tavasszal onnan indul a fertőzés. Ezért nagyon fontos a téli réz tartalmú gondos lemosó permetezés, súlyos fertőzés esetén kétszer. Metszésnél a gyümölcsmúmiákat a fákról a moníliás vesszőkkel, ágakkal együtt el kell távolítani, és megsemmisíteni vagy elásni. Komposztba ne helyezzük!

Cseresznyemúmia szürke gombatelepekkel

A cseresznye termésmúmiákat megszemlélve – a termés héjon fejlődött gombatelep színe alapján – be lehet azonosítani, hogy a felsorolt gombafajok közül melyik fertőzi a cseresznyefát. Ha szürke színű a héjuk, és csoportosan száradtak el, a M. fructicola fertőzés valószínűsíthető. Ezért virágzás kezdetén (fehér bimbós állapotban) és teljes virágzásban gombaölő szeres kezelés indokolt, különösen csapadékos, hűvös időjáráskor. Gyümölcsfejlődés alatt a cseresznyelégy elleni védekezéssel tudjuk a termés moníliás barnarothadását megelőzni.

 

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

2022. augusztus 18. 13:31

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Miért potyognak le zölden a gyümölcsök?

2020. június 18. 13:32

Gyümölcsfáimról nagyon sok zöld gyümölcs lehullott, sokkal több, mint szokott. A kis zöld termések épek, nem látok benne rovarokat. Mi lehet a fokozott gyümölcshullás oka?

Jót tett a gyümölcsösöknek és a veteményeseknek a csapadék

2019. április 17. 06:03

A csapadék kifejezetten jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A paprikafélék palántázása, a dinnyefélék ültetése a héten kezdődik, ezek fejlődését öntöző-berendezésekkel segítik.