Lehullott a szilva levele – ez normális jelenség augusztusban?

Lehullott a szilva levele – ez normális jelenség augusztusban?

Agrofórum Online

S. Mária kérdése: Szilvafáim levelein először sok apró lyukat láttam, később narancsvörös foltokat, most pedig drasztikusan elkezdett hullani a levele. Öntözöm a növényeket, így nem lehet kiszáradás. Vajon mi lehet a baj?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A polisztigmás levélfoltosság (Polystigma rubrum) a szilva gyakori betegsége. Tavasszal a fiatal leveleken először 1-2 mm-es, elmosódó szélű, sárgászöld, majd sárga foltok jelentkeznek. Ezek a foltok fokozatosan nagyobbodnak és 1–3 cm átmérőjű, élénk narancsvörös, a levél színén besüppedő, a másik oldalon ennek megfelelően kiemelkedő, enyhén megvastagodott foltokká fejlődnek.

Nyár közepére a foltok fonákján sok apró, fekete pont alakul ki, amelyektől a folt közepe szürkés színű lesz. A 6–7 mm-es foltok környékén a levélszövet besüpped, a fonáki oldalon pedig kidomborodó formát mutat, végső esetben a levelek lehullnak. A gomba a fertőzött, lehullott levelekben telel át. A fertőzés rendszerint virágzáskor kezdődik el, és egész júniusig eltarthat a spórák szóródása.

A spórák szél segítségével kerülnek a levelekre, ahol a légzőnyílásokon keresztül hatolnak be a növény szövetébe. A fertőzés már a virágzás környékén megtörténik, de megtévesztő, hogy a tünetek csak később, kb. másfél hónap múlva jelentkeznek, ezért a védekezést ellene már a fehérbimbós állapotban el kell kezdeni. A piros foltok feltűnésekor a védekezés e gomba ellen már késő. Erős fertőzéskor nyár közepére a fák szinte levél nélkül is maradhatnak.

A szilva esetén ez egy általánosan előforduló lombbetegség, különösen a melegebb éghajlatú vidékeken. A korai lombhullás miatt csökken az asszimilációs felület, a fák kondíciója romlik, valamint csökken a termőrügy-differenciálódás is. A spórák szóródásához, a csírázáshoz, és a fertőzéshez is nedvességre van szüksége. Tavasszal, mindig esőt követően kezdődik a spóraszóródás, és a fertőzésre is esős, enyhén meleg (18–22 °C) időben lehet leginkább számítani.

A betegség kialakulását megelőzhetjük azzal, ha a lehullott leveleket ősszel összegyűjtjük és eltávolítjuk a kertből, esetleg a leveleket talajba dolgozzuk. A rezes lemosó kezelések is hatékonyak a kórokozó ellen, ennek elvégzése mindenképpen javasolt. A tenyészidőszak többi szakaszában pedig egyrészt a kíméletes réztartalmú készítmények, másrészt pedig a moniliás betegség ellen is alkalmazott kaptán, mankoceb, tiofonát-metil, hatóanyagú készítmények e kórokozó ellen is hatékonyan felhasználhatóak.

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 5. 04:38

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.

Egy új betegség tünetei láthatók a platánfa fiatal hajtásain?

2023. szeptember 10. 04:39

Kertünk dísze egy magas platánfa a gyep közepén. Az utóbbi években egyre gyakrabban figyeltem meg rajta a fiatal hajtások leveleinek torzulását és elszáradását. Színe fehéres, nem sötét. Egy új betegségről van szó? Hogyan tudunk védekezni ellene?

Mi okozhat mézgafolyást a csonthéjas gyümölcsfáknál?

2019. november 27. 12:17

K. Dezső kérdése: Csonthéjas gyümölcsfáimon gyantafolyást vettem észre. Esetleg növényvédelmi probléma okozza? Mi a teendőm vele?

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

2023. április 9. 11:36

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?