Lótetű a kertben – mit tehetünk?

Lótetű a kertben – mit tehetünk?

Agrofórum Online

B. József kérdése: Készítem a kertemben a veteményest, és lótetűknek vélt állatokat találtam a földben. Több cm –esek, járataik vannak. Eddig még nem voltak, tanácstalan vagyok, mit tehetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves kertészkedő Érdeklődő!

A lótetű, lótücsök (Gryllotalpa vulgaris) régóta ismert, elterjedt kártevő a zöldségtermesztők hírhedt „ellensége.” Szabadföldön, üveg- és fólia alatti termesztésnél egyaránt előfordul és károsít.

A kifejlett lótetű hossza eléri a 4-5 cm-t, barna színű, elülső lábai erős ásólábakká módosultak. Szárnyai is vannak, az ivarérett állatok esti órákban szoktak repülni. Fejlődése a tojásokból az imágóig 2 évig tart, a lárvák alakra, formára hasonlóak a kifejlett állathoz, csak kisebbek és szárnyatlanok. A nőstény lótücsök június-július táján talaj alatti fészkébe több száz tojást helyez, pár hét után a kikelő lárvák szétszélednek. Lárva alakban telelnek mélyen, gyakran 1 méterre a talaj felszínétől. Kedvelt telelő helyük még a trágya és komposztot is. Mind a lárva, mind a kifejlett állat károsít, egyformán veszélyesek.

Lótetű túrások

A lótetű talaj felszínéhez közeli járatokat készít, a talaj ott felpúposodik, erről észlelhető jelenléte. Nedves talajokat, azon belül a tápdús, szerves anyagban gazdag kertrészeket kedveli, ott érdemes keresni. Megítélése kétoldalú: kártevő, mert megrágja a kultúrnövények gyökereit, gyakran csak gyökerek közötti mozgásával sérti meg azok gyökérzetét. Ennek következtében értékes zöldségnövények (paradicsom, paprika) termésétől esik el a termesztő. Hasznos, mert a különböző talajlakó rovarok (pajorok, drótférgek, giliszták) lárváit fogyasztja.

Ahol korábban nem fordult elő, valószínűleg trágyával hurcolták be a kertbe.

Védekezés ellene nehéz. Figyelni kell a talajfelszíni nyomokat, túrásszerű felemelkedéseket, és az ujjnyi vastag lyukakat, azon keresztül bújnak ki és hagyják el kiterjedt földalatti járataikat. Termesztői bevált gyakorlat szerint a lyukakat vízzel feltöltve a járatban élő lótetű előbújik, akkor elfogható. Kiöntéshez szoktak javasolni olajat, mosogatószeres vizet stb., de azok a talajt elszennyezik, és a talaj élőközösségét (fauna) károsítják, így azok mellőzését javaslom.

A cinkfoszfid hatóanyagú Arvalin LR régóta használt ellenszere, a járatokba kell helyezni, talajfelszínen nem maradhat. Forgalomban van és jó hatású a lótetűt parazitáló hasznos fonálféreg készítmény (Nemastar), biopreparátum, garantáltan nem mérgező, és csak a talajban élő rovarokra gyakorol hatást. A készítményben lévő fonálférgek és a velük szimbiózisban élő baktériumok együttesen pusztítják el a lótetű lárvákat és imágókat is. Optimális hatásukat 12 °C- nál magasabb talajhőmérséklet és 3-4 hétig tartó nedves talaj esetén tudják kifejteni, felhasználásuknál ezt figyelembe kell venni.

Hogyan menthetem meg az almafát a farontó gombától?

2022. november 5. 04:36

A csatolt képen látható, hogy egy termőkori jonathan almafám vázágán farontó gomba telepedett meg. Szeretném a fát megmenteni a károsodástól. Hogyan távolítsam el, mivel védjem meg a keletkezett sebet? Igényel-e további kezelést, védelmet? Ha igen, mit?

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

2023. február 6. 04:37

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítása során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Létezik környezetkímélő rovarölő szer talajlakó kártevők ellen?

2022. április 25. 04:36

Sokat vesződöm a kertben drótférgek károsításával. Létezik-e környezetkímélő rovarölő szer, ami azok ellen, és esetleg más talajban élő lárvák ellen is hatásos?